Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как общините могат да печелят от инвестиции в енергия?

 Експерти на Черноморска агенция за управление на енергията (ЧРАУЕ) предоставят ноу-хау на български общини за това как да планират, структурират и разработят широко мащабни общински проекти за устойчиво инвестиране в енергията, които могат да бъдат приложими за финансиране по програма  ELENA и други механизми за техническа помощ.

По покана на Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) на тридневна визита в България пристигна Президентът на “Европейската федерация на агенции и региони за енергия и климат” (FEDARENE) – Джули Домач. Неговото посещение е част от Експертната мисия на ManagEnergy. Със съдействието на АБЧО, г-н Домач посети няколко общини и представи дейността на Европейската федерация на агенции и региони за енергия и климат и  възможностите за предоставяне на техническа помощ на общините за големи инвестиционни проекти, свързани с опазване на околната среда и климата.

Непосредствено след пристигането си в страната г-н Домач, експертите на АБЧО и ЧРАУЕ посетиха първо община Белослав, която е страна по Споразумение на кметовете. По време на срещата, Кметът инж. Деян Иванов запозна г-н Домач с инвестиционните намерения на общината в областта на енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници и енергиен мениджмънт. Възможните варианти за подпомагане чрез техническа помощ на местната власт да ускори своите инвестиционни енергийни програми бяха споделени от г-н Домач. Това може да стане в рамките на програма ELENA, Хоризонт 2020, ПЧП, офиса на „Споразумение на Кметовете“ и др. Тази техническа помощ може да бъде от различни видове като например: приложимост и пазарни проучвания, структуриране на програмите, бизнес планове, енергийни одити, подготовка на тръжните процедури и договорни споразумения и звена за изпълнението на проекта.

На втория ден от своето посещение, г-н Домач имаше среща с директор на българска банка и проведе задълбочена дискусия относно възможностите за финансиране на мащабни инвестиционни проекти в региона и на национално ниво. След последвалите срещи с кмета на община Девня, г-н Свилен Шитов, заместник-кмета на община Аксаково, инж. Красимира Дянкова и с Директора на ОП „Общински паркинги и синя зона“ на община Варна, г-н Младен Иванов, се потвърди, че Черноморските общини имат широк спектър от вече идентифицирани идеи за проекти и силна политическа воля за тяхното изпълнение. Някои от обсъжданите идеи за инвестиционни проекти включваха общински фотоволтаични системи и кооперации (с участие на местния бизнес и граждани), улично осветление, обновяване на обществени сгради, геотермална енергия, е-мобилност и инвестиции в интелигентна градска инфраструктура на посетените общини.

Посещението на Президента на “Европейската федерация на агенции и региони за енергия и климат” приключи със среща в офиса на ЧРАУЕ където бяха формализирани проектните идеи на общините и обсъдени по какъв начин може да се разпишат, така че да се получи финансиране за техническа помощ в Черноморския регион.


 

                                   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 05.05.24 в 13:15

Празнично богослужение за Второ Възкресение в Катедралата във Варна

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужва Второ Възкресение с прочитане на библейските текстове на 12 езика. На тази празнична литургия по традиция се четат текстове от Евангелието на различни езици, посветени на Възкресението на Божия син - Исус Христос. Така се напомня, че благата вест за Христовото Възкресение е била..

публикувано на 05.05.24 в 12:32

Проф. Кожухаров: Забраната на рекламата на хазарт е стъпка в правилната посока

В последния работен ден на 49-то Народно събрание депутатите приеха единодушно предложението на ГЕРБ и ДПС за пълна забрана в медиите на рекламата на хазарт. Тя влиза в сила три дни след обнародването на текстовете в Държавен вестник. Най-вероятно това ще стане следващата седмица. Според психиатъра проф. Христо Кожухаров, забраната е стъпка в..

публикувано на 05.05.24 в 10:53

"Български възход" регистрираха листата си за изборите

Партия "Български възход" регистрира листата си с кандидати за народни представители от Варна. Водач е областния координатор на структурата, експертът по пътна безопасност, Диан Драганов. Втори е Георги Андреев, който беше депутат в 42-то и 44-то Народно събрание. Андреев е и бивш кмет на село Ветрино. От политическата формация на бившия служебен премиер..

публикувано на 05.05.24 в 10:09

Слънчево време на Възкресение Христово

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от север-североизток, следобед по крайбрежието ще се обърне от югоизток, вечерта, вече и във вътрешността, ще се ориентира от юг. Преобладаващи максимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-16°. Изгрев на Слънцето за..

публикувано на 05.05.24 в 07:23

Стотици варненци посрещнаха Възкресение Христово в катедралния храм "Свето Успение Богородично"

По традиция стотици варненци се събраха да посрещнат най-голямото събитие в човешката история в катедралния храм "Свето Успение Богородично". 40 минути преди Възкресение Христово започна пасхалната полунощница отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от епархията. В първите минути на новия ден..

публикувано на 05.05.24 в 07:13

Румънски туристи напълниха Слънчев бряг, лошото време не ги изплаши

Няма отказани резервации по морето заради лошото време. Част от хотелите в Слънчев бряг, Несебър и Поморие отвориха за Великденските празници, като в тях почиват предимно румънци, българи и гърци. Има и полски туристи и малко англичани, предава БГНЕС. Само в един от хотелите в Слънчев бряг за празниците са дошли близо 900 румънци. „Предварителните..

публикувано на 04.05.24 в 16:40