Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да "хакнеш" тялото си

Орлин Бобчев

Икономист по образование, програмист по професия, биохакер по призвание - това е варненецът Орлин Бобчев. Интересът му към логиката и новите технологии, от една страна, и към жизнените процеси и биологията като цяло, от друга, го довежда до тяхната пресечна точка - човешкият организъм в съвременния свят. Хората от хилядолетия са изкушени от желанието да разберат и да изследват потенциала на своето тяло, но едва в наши дни с развитието на науката имат реалната възможност да направят смели стъпки в тази посока.

Но какво е биохакинг? Това е първият въпрос към Орлин Бобчев, който беше гост в предаването Улица "Събота".

Биохакингът най-често се приема като средство за подобряване на човешкото тяло, но той също така е и начин на мислене при решаването на даден медицински проблем. Областите на изследване на биохакинга са различни - от режима на хранене и начина на живот на съвременния човек до генното инженерство.

Най-лесната стъпка, която човек може да предприеме, за да се справи с даден здравословен проблем, е да промени начина си на хранене. Но Орлин Бобчев съветва преди да се захванем с тази задача, да се уверим, че сме добре информирани за това как отделните храни и хранителни вещества действат на човешкия организъм. Защото процесът на самоизследване е комбинация от познания и наблюдения върху собственото ни тяло и за това как то реагира на отделните храни, на външните условия и на различни стресови ситуации.

А освен чисто човешкото любопитство, има ли други причини да не спираме да търсим отговори в тази посока?

Ако човечеството не се развива технологично, то ще изчезне. Това, което в момента се случва в областта на биохакинга и изследванията на човешкото тяло, индустрията ще въведе в практиката до 10 години, така че бъдещето вече е тук, макар и много от нас да не го осъзнават.

След 20-ина години медицината ще е много различна - пациентът ще бъде основна част от вземането на решение при здравен проблем. Всеки човек ще има устройство, чрез което ще се свързва със специалисти от всички краища на света и по този начин ще се достига до най-адекватното лечение. А и изкуственият интелект ще се намеси сериозно в играта.

Чуйте още от интересния разговор в интервюто на Добо Мързов с Орлин Бобчев, а ако искате на научите повече по темата, посетете сайта biohacking 1337.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30