Защо да играем настолни игри?

| обновено на 02.12.19 в 07:06

Настолните игри отдавна не са само “Монополи” и “Не се сърди човече”. Този тип забавление набира все по-голяма популярност, става център на различни фестивали и турнири, на сайтове и блогове, на редовни събирания на техните почитатели. Има игри, за които ти трябват десетки часове само да научиш правилата, има и такива, които са по-лесни и развлекателни и на които можете да играете с цялото семейство.

Христо Симеонов определя себе си като изследовател в света на настолните игри. Той в автор на блога Board Delights, в който прави ревюта на различни настолни игри, дава своите оценки и препоръки за тези, които се интересуват от това хоби.

"Настолните игри са едно чудесно средство за забавление особено в съвременното общество, когато заради модерните технологии, заради компютрите и интернет, започваме да губим социалния контакт помежду си. Настолните игри дават възможността на хората отново да комуникират заедно и да се забавляват извън екраните на телефони, таблети и компютри", каза за Радио Варна и предаването Улица "Събота" Христо Симеонов.

Различни са видовете настолни игри, а най-голямото жанрово разделение е между европейската и американската школа. Германия е абсолютният лидер в първия тип бордови игри. На пазара в световен мащаб излизат близо 10 хиляди игри на година.

Когато избираме настолна игра, първо трябва да се съобразим с хората, с които ще я играем. Има няколко утвърдени заглавия, подходящи за прохождащите в хобито - част от тях са семейните "Ticket to Right", "AZUL" и "Splendor". Жанрово те се определят като gateway-игри.

В България има развито общество от фенове на настолните игри. "То се развива доста прогресивно през последните години. Специално във Варна страшно много хора играят настолни игри. Тъжното е, че от тази година няма клуб за настолни игри в града - Варна буквално осиротя. Тук имаше два клуба, които по една или друга причина приключиха да съществуват. Това донякъде спъва обществото, но аз знам, че много хора се събират дали вкъщи, дали на други места, където има опция да отидеш, да си занесеш игра и да играеш", коментира Христо Симеонов.

Целия разговор с него чуйте в прикачения звуков файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненец на върха на световния покер

Милен Стефанов вдигна купата на последното издание на WPT (World Poker Tour) във Флорида. За първи път българин печели състезание от подобен ранг. 25-годишният варненец си тръгва с над половин милион долара, което е и най-голямата от четирите печалби в кариерата му на покер играч. В турнира стартираха близо 1000 играчи. Осем часа бяха необходими..

публикувано на 11.12.19 в 12:49

Добро в пакет

Варна се присъединява към кампанията „Коледа в пакет“ на Добродейците . Целта на огранизацията е да се съберат хранителни продукти за хора в неравностойно положение от София и Варна. Дарения се събират на адрес булевард Княз Борис I” 133 , а следващата дата за нашия град е 14 декември. Между 10 и 13 часа в събота варненците Грийн..

публикувано на 11.12.19 в 08:00
Петър Стойчев на Антарктида.

Групата на учените заминава за ледения континент

Втората група участници в 28-та Национална антарктическа експедиция, в която преобладават учените, заминава за ледения континент на 11 декември. Междувременно, по сателитния телефон командирът на базата ни „Св. Климент Охридски”, Драгомир Матеев съобщи, че първата група, която пристигна там на 24..

публикувано на 11.12.19 в 05:41

Лаком си? Виновно е ДНК-то

Учените са установили, че митохондриалните ДНК гени определят не само предразположението към определени заболявания, но също така са в основата на контролиране на хранителното поведение. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nature Metabolism“, цитирано от БГНЕС. Много от характеристиките, които правят хората толкова различни, често..

публикувано на 10.12.19 в 16:52

Трансплантацията на костен мозък заменя и ДНК-то

Три месеца след като му е трансплантиран костен мозък, Крис Лонг от Рино, Невада, научава, че неговата ДНК в кръвта е заменена от тази на донора, съобщи БТА като се позова на в. "Ню Йорк таймс". Четири години след животоспасяващата процедура Лонг има чужда ДНК не само в кръвта. Пробите от устните и бузите му също са с двойна ДНК - неговата и на..

публикувано на 10.12.19 в 11:54

Честит рожден ден, Радио Варна!

Днес Радио Варна навършва 85 години. Първата радиостанция в България е създадена от ентусиасти, чийто огън - да са първи, да са част от света, да правят слушателите си по-информирани, по-знаещи и подготвени за предизвикателствата на днешния ден, продължава да гори и днес. Чрез всички, които работеха и работят "пред и зад" микрофона през всичките тези..

публикувано на 09.12.19 в 09:57

Православната църква чества Света Анна

Православната църква чества на 9 декември зачатие на Света Анна. В календара на православната църква този празник е тясно свързан с празника на Рождество на Пресвета Богородица. На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се..

публикувано на 09.12.19 в 06:18