Откриха официално ремонтирания булевард в кв. "Аспарухово"

Ремонтираният булевард „Народни будители” в квартал „Аспарухово” днес беше открит официално. Строителните дейности включваха участъка от ул. „Мара Тасева” до ул. „Нарва” и от ул. „Св. св. Кирил и Методий” до ул. „Мара Тасева". 

Сред целите на проекта е градският транспорт на Варна да стане по-бърз и екологичен, както и да се подобрят възможностите за алтернативни форми на придвижване в градски условия. Дейностите са в рамките на проект „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза”, финансиран от ОП „Региони в растеж”, подчерта Тодор Кятовски, представител на фирмата изпълнител:

„Рехабилитирани са около 3,2 км асфалто-бетонови настилки, ремонтирани са около 8 200 квадрата тротоари с осигурена достъпна среда, изградени са велоалеи и велопаркинги за тези алеи, както и два подлеза с осигурена достъпна градска среда. Гаранциoнният срок на обекта е 5 години”, допълни Кятовски.

В рамките на проекта е рехабилитирано и новото кръгово кръстовище в района, осигурени са паркоместа за автомобили по ул. „Св. св. Кирил и Методий”, както и достъпна среда за хора със специфични двигателни потребности. Монтирано е улично осветление със светодиодни осветители, доизградени са джобове за спирките на градския транспорт, допълни Кятовски.

Изкопните работи и несъгласието с визията на проекта са предизвикали недоволството на жителите на квартала по време на ремонтните дейности, коментира ръководителят на проекта Христина Костадинова. „Надяваме се те да опазват това, което сме направили”, добави тя.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоянка Мутафова

Напусна ни и Стоянка Мутафова

Почина голямата българска актриса Стоянка Мутафова, съобщи Евгени Боянов, мениджърът на актрисата. "Тази сутрин в 6, 15 ч. загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!", написа той. Тъжната новина потвърдиха и от Военномедицинска академия, където 97-годишната актриса беше приета за лечение...

публикувано на 06.12.19 в 10:01

Ремонтиран учебно-спортен комплекс ще бъде открит във Варна

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев гостуват във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ във Варна, където официално ще бъде открит ремонтиран учебно-спортен комплекс. Пред гостите началникът на ВВМУ флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров ще представи перспективите за..

публикувано на 06.12.19 в 07:24

Православната църква почита свети Николай Мирликийски Чудотворец

Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци като покровител е на моряците и рибарите. На Никулден празнуват също банките и банкерите. Николай Мирликийски е роден през 3-и век и е бил архиепископ на град Мир, Ликийска област. Мощите на светеца се пазят в италианския град Бари. През целия си живот свети Николай помагал на..

обновено на 06.12.19 в 06:53

Къде няма да има ток на 6 декември?

Няколко района остават без ток днес. От 8 до 14 ч. няма да има ток в "Аспарухово" на улиците "Розова долина", "Джузепе Гарибалди", "Браила", "Рожен", "Вежен", "Ясен", "Арда", "Младост" и на ул. "Тимок". Между 8 и 9 ч., както и между 13 и 14 ч. ще има временни смущения в електрозахранването и в останалите части на "Аспарухово", а от 9 до 10 ч. и от 15..

публикувано на 06.12.19 в 06:43

Слънчево на Никулден

Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, температурите слабо ще се повишат. Сутринта на места по поречието на р. Дунав ще е мъгливо и там по пътищата са възможни частични заледявания. Вятърът ще е слаб от югозапад. Минималните температури във вътрешността ще са минус 4 – минус 1 градус, по крайбрежието от 0 до 5...

публикувано на 06.12.19 в 06:33

Онлайн платформите могат да предлагат само "категоризирани" и "регистрирани" обекти

Онлайн платформи ще бъдат спирани, ако предлагат некатегоризирани или нерегистрирани места за настаняване. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за държавния бюджет за 2020 г. По предложение на депутатите Менда Стоянова /ГЕРБ/ и Валери Симеонов /ОП/ платформите се задължават да предлагат "категоризирани" или..

публикувано на 06.12.19 в 05:30
Финансовият министър Владислав Горанов с проектобюджета за 2020 година

Близо 5 милиарда лева ще бъдат инвестирани догодина в образование

С 600 милиона лева се увеличават средствата за образование през следващата година. Това записаха депутатите при второто четене на държавния бюджет за 2020 г. Общо за сектора на образованието са предвидени близо 5 милиарда лева, но те са разпределени не само в приетия вече бюджет на ресорното министерство, а и в средствата за общините и..

публикувано на 05.12.19 в 17:11