Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откриха официално ремонтирания булевард в кв. "Аспарухово"

Ремонтираният булевард „Народни будители” в квартал „Аспарухово” днес беше открит официално. Строителните дейности включваха участъка от ул. „Мара Тасева” до ул. „Нарва” и от ул. „Св. св. Кирил и Методий” до ул. „Мара Тасева". 

Сред целите на проекта е градският транспорт на Варна да стане по-бърз и екологичен, както и да се подобрят възможностите за алтернативни форми на придвижване в градски условия. Дейностите са в рамките на проект „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза”, финансиран от ОП „Региони в растеж”, подчерта Тодор Кятовски, представител на фирмата изпълнител:

„Рехабилитирани са около 3,2 км асфалто-бетонови настилки, ремонтирани са около 8 200 квадрата тротоари с осигурена достъпна среда, изградени са велоалеи и велопаркинги за тези алеи, както и два подлеза с осигурена достъпна градска среда. Гаранциoнният срок на обекта е 5 години”, допълни Кятовски.

В рамките на проекта е рехабилитирано и новото кръгово кръстовище в района, осигурени са паркоместа за автомобили по ул. „Св. св. Кирил и Методий”, както и достъпна среда за хора със специфични двигателни потребности. Монтирано е улично осветление със светодиодни осветители, доизградени са джобове за спирките на градския транспорт, допълни Кятовски.

Изкопните работи и несъгласието с визията на проекта са предизвикали недоволството на жителите на квартала по време на ремонтните дейности, коментира ръководителят на проекта Христина Костадинова. „Надяваме се те да опазват това, което сме направили”, добави тя.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предимно слънчево на 28-ми февруари

Сутринта ще преобладава слънчево време, но по-късно от запад ще започне ново увеличение на облачността и привечер на места ще превали дъжд, който в Лудогорието и районите на Предбалкана ще премине в сняг. Вятърът постепенно ще се обърне от юг-югоизток. Максимални температури между 9 и 14 градуса, за Варна около 10. Вълнение на морето 2-3 бала...

публикувано на 28.02.20 в 06:11

Туристическият пазар е много динамичен заради коронавирус

Туристическият пазар е много динамичен в момента заради опасността от разпространение на коронавируса. "Паника няма, но определено има страх у клиентите и много се отказват дори от пътувания и почивки, планирани за летния период и есента в чужбина" - коментира Мирослава Митинкова, управител на "Ясмин Холидейз" в предаването "На светло" на Радио Варна...

публикувано на 27.02.20 в 17:05

Валежите спират

Тази вечер до полунощ валежите навсякъде ще спрат и облачността за кратко ще се разкъса, но утре отново ще се увеличи и на места, предимно привечер ще превали дъжд. Вятърът от запад-северозапад през нощта постепенно ще отслабне до умерен и утре ще се ориентира от юг-югоизток. Минималните температури ще са между 0° и 5°, а максималните от 9° до 14°. За..

публикувано на 27.02.20 в 16:56

Цигари без бандерол задържаха служители на ОДМВР-Варна

В хода на специализирана полицейска операция по линия на противодействие на битовата престъпност, разпространение на акцизни стоки без бандерол, извършване на нерегламентирани превози на пътници и превенция, под надзора на прокуратурата във Варна, са задържани двама мъже – С.С. (45 г.) и П.П. (50 г.), в които са намерени и иззети 55 000 къса с цигари без..

публикувано на 27.02.20 в 16:28

Предстоят съкращения в община Балчик

Близо 17 процента съкращения предстоят в администрацията на община Балчик и кметствата, след като днес местният парламент утвърди предложената от кмета нова обща численост и структура. Общата численост на длъжностите се намалява с петдесет и е 248,5 броя. Включва изборните длъжности, кметският екип, кметските наместници, администрация..

публикувано на 27.02.20 в 16:22

40 км от варненските пътища - вън от винетната система /ОБНОВЕНА/

40 километра от територията на Община Варна ще бъдат извадени от обхвата на винетната система. Решението бе взето на днешното заседание на Министерския съвет.  Шосетата до Звездица, Тополи, Константиново и Казашко ще бъдат прехвърлени от АПИ към общината. Така жителите на 4-те села, които са част от Община Варна, няма да имат нужда от..

обновено на 27.02.20 в 16:06

Wizz Air променя графика на полетите си до Италия

Wizz Air обяви днес, че поради намаляващата тенденция в търсенето на полети до Италия, причинена от избухването на вируса COVID-19, ще промени своя полетен график. Това ще доведе до намаляне на честотата на изпълнение и отмяна на значителен брой полети до Северна Италия между 11 март и 2 април 2020 г. През този период ще бъде намален около..

публикувано на 27.02.20 в 15:35