Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От Трявна през Мюнхен до Варна. Д. Дабков, архитект

3
Книга за арх. Дабко Дабков

Хубава ли е Варна - Безспорно е, че няма друг град в България, който по природна хубост да съперничи на Варна. Но хубостта на един град те се мери само по дарбите, с които го е ощастливила природата. Трябва още разумна и цялосходна групировка на кварталите; планомерна и удобна насока на главните съединителни улици с важните пунктове на града и лека връзка между тях и илиците в чисто жилищните части; умело приспособяване на сградите към терена и околността, за да изпъкват като саморасли на местата си...

Размислите за вида и организацията на модерна Варна в края на ХІХ и първата половина на ХХ в. са на арх. Дабко Дабков. Тях е избрал да бъдат отпечатани на корицата на най-новата книга за известния архитект изследователят на историята на Стара Варна и автор на предаването на Радио Варна „Архитектурата на Стара Варна“ Християн Облаков. Повече от десет години Облаков проучва творчеството на Дабков, а това е третата книга, посветена на, може би, най-варненския архитект.

Интервю на Светлана Вълкова с Християн Облаков.

Това е трета книга, която посвещаваш на Дабко Дабков. С какво се различава тя от предишните?

Основната причина е, че през изминалите години бяха намерени нови факти и то изключително интересни, значими, както за живота на архитекта, така и за неговата творческа дейност във Варна. Става въпрос за нови фотографии, нови документи, нови обекти, които той е проектирал и нещо много ценно - оригинални чертежи на арх. Дабков. Много исках в тази книга да покажа рисунъка на неговата ръка от преди сто, че и повече години. Това е неговата творческа мисъл, изпълнена на съответния терен и запазена на много места. И ето - до ден днешен имаме тези забележителни архитектурни паметници в централната градска част на Варна. Иначе животът му е изключително богат откъм факти и събития, така че винаги има още какво да се разкаже за архитект Дабков.

Каква е структурата на книгата „Д. Дабков АРХИТЕКТ“?

Този път аз, както и хората, които ми помагаха при подготовката на книгата – Димитър Трайчев и Миляна Стоилова, решихме да започнем с наследството на арх. Дабков, неговото творчество, което ни е завещал в наследство. Книгата представлява едно богато описание на част от сградите му във Варна. Нямаше как в това издание да намерят място всичките, тъй като те са над 300. Описание има за над 50 – т от тях. Те са в първата част на книгата, която не е никак малка – 250 страници. Втората част на изданието е посветена на биографията на арх. Дабков, която се надявам, че също ще бъде интересна на читателите.

Не мога да не отбележа изключителното оформление на книгата.

Това се дължи на труда на Миляна Стоилова и Димитър Трайчев. Изключително съм им благодарен за това, че имах честта да работя с тях!

Сигурно ти е било трудно да селектираш и да опишеш само тези 50-тина къщи, създадени от арх. Дабков? На какъв принцип ги определи?

Определено ми беше трудно! Не толкова емоционално подходих, колкото практично – да видя за кои от тях има повече архивна информация. Когато имаше, пък, свръхмного информация, трябваше отново да отпадне сградата, за да има място за повече обекти. Така ме посъветваха и Миляна Стоилова и Димитър Трайчев. Както се казва „рязахме на месо“. Въпреки това, не смятам че са малко историите на повече от 50-т сгради. Освен това ми се струва важно, че в това издание разглеждам и няколко сгради, проектирани от арх. Дабков извън Варна. /Б.ред. Павильонът на чучура в Трявна; Храм „Св. Иван Рилски“ в Търговище; Храм „Свето Благовещение“ в Провадия/.

Кои са сградите, за които си писал в книгата?

Ще започна с най-емблематичните – Аквариумът, това безспорно е символна сграда за град Варна; още – грандхотелите „Мусала“, и „Лондон“;  първият кинематограф във Варна – кинематограф „Ранков“, известен още като кино „Република“; Католическата църква „Св. Михаил“; Сиропиталището „Княгиня Надежда“ на ул. Кракра... Да не забравяме, че арх. Дабков работи и по завършването на фасадите на Драматичния театър във Варна,  на Икономическия университет. А тук пропускам множеството частни домове, които той е създал за известни варненци, както и частни вили, производствени сгради... От частните вили ще дам само едни пример – Буровата вила в Морската градина.  Наистина е огромно творчеството на архитекта!

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Всичко зависи от духовния строй на отделния човек

Писателката Здравка Евтимова се срещна с читатели във Варна. Срещата беше част от програмата на четвъртото издание на литературния фестивал  „Варна Лит”, който се проведе в Морската столица. "Независимо какво е времето във Варна - Варна е перла в короната на мечтите ми за морски град", каза голямата българска писателка Здравка Евтимова в..

публикувано на 11.06.21 в 10:19
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора. Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки..

обновено на 10.06.21 в 10:42
Георги Господинов

Георги Господинов: Постоянно се спъваме в миналото, влизаме там, където сме били

Георги Господинов е един от най-четените съвременни български писатели, чиито книги са превеждани на над 20 езика. В откровен разговор с Даниела Стойнова той споделя мисли за бъдещето, миналото, за времеубежището – сакралното място за завръщане, за научените и ненаучените уроци. „За човек, който обича света от вчера, този роман не беше лесен...

публикувано на 09.06.21 в 12:14

Осман Октай: България понесе тежък удар и ще трябват години за да изчисти имиджа си на корумпирана държава

Санкциите по закона „Магнитски“ поставиха България във фокуса на целия свят, като една държава, която не се справя с политическата и съдебна корупция. Това каза, в интервю за Радио Варна, политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според него, коментарите по темата на политически лидери, представители на съдебната..

публикувано на 08.06.21 в 11:03

Георги Първанов: Времето ще си изиска и ще си наложи лидерите

Георги Първанов - президент на Република България 2002 г. - 2012 г. бе сред специалните гости и лектори на Четвъртата международна лятна академия по лидерство, която се проведе в к.к. "Св. Св. Константин и Елена". Изграждането на лидери като част от държавната политика на България е основният лайтмотив сред темите на престижния форум, в който взеха..

публикувано на 07.06.21 в 12:17

Павел Джалев: Шофирането с придружител ще бъде полезно

21-годишният Павел Джалев от София спечели титлата "Най-добър млад шофьор на България" за 2021 година. Финалът на  състезанието се проведе във Варна, където 20-те финалисти преминаха през редица практически тестове и трябваше да  докажат, че са подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнат на пътя – шофиране в градски условия,..

публикувано на 04.06.21 в 13:51

Георги Тошев за "Тя, Цветана Манева"

Животът на Цветана Манева, събран в думи на хора от най-близкото й обкръжение, представя журналистът, документалист и автор Георги Тошев. В съавторство с драматурга Яна Борисова той пише „Тя, Цветана Манева“ – първата автобиография на актрисата. В нея една от емблемите на българското кино и театър е разказана чрез думите на другите за нея,..

публикувано на 04.06.21 в 11:30