Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четат ли четвъртокласниците?

Снимка: Даниела Стойнова

Анна Бояджиева е на 29 години, начален учител в Основно училище „Йордан Йовков” във Варна и е най-младата класна в училището.

Всички ученици от нейния IV „г” са участвали в Националната седмица на четенето, в рамките на която има състезание, свързано с четенето и разбирането на прочетеното в книги по избор. Учениците отговарят на въпросник, който цели да тества дали те разбират прочетеното. Трима от тях са създали и собствен въпросник на любима книга. Именно всички от IV „г” са класирани на първо място от над 240 училища от цялата страна, постигнали са близо 1000 точки.

Анна Бояджиева е много горда с успехите на учениците си, а и те казват, че без нея не биха се справили.

"При нас комбинирахме четенето на книгите с дигиталните технологии. Има чудесен синхрон - по този начин те са стимулирани да четат книги", посочи Анна Бояджиева.

"Просто ми е забавно да чета. Така разбирам нови думи, които не съм знаел преди това. Предпочитам книгата, отколкото телефона или компютрите", коментираха децата.

Даниела Стойнова разговаря с учителката за това как мотивира учениците да четат във века на дигиталните технологии, а тях - защо предпочитат книгите пред телефоните и компютрите:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-та се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа днес, 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 01.08.24 в 08:00

Поливно земеделие - възможно ли е в България?

От началото на тази година вече няколко пъти бяха подобрявани дневните рекорди за високи температури от времето, в което са били извършени първите измервания. Високите температури през зимата и екстремно горещото време през лятото, започнало още през месец юни, повдигнаха на дневен ред отново темата за поливното земеделие и огромната нужда от неговото..

публикувано на 31.07.24 в 17:15

Птицезащитни устройства монтираха в село Стожер

Птицезащитни устройства  бяха монтирани по електроразпределителни съоръжения в добричкото село Стожер.  Районът е част от главния маршрут на миграция на птиците от Европа към Африка и обратно - Via Pontica. Повишен риск за живота и здравето на птиците отчитат еколозите и експертите от ЕРП-Север. Пилотното поставяне на устройствата е преди..

публикувано на 31.07.24 в 15:40