Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жаждата е не само да вярваш, а да просветиш своята вяра

2
Отец Дончо Александров, храм "Св. Атанасий" - Варна
Снимка: Личен архив

„Жажда за вяра” е книга, която пренася читателя в света на духовното и църковния живот, запознава го със случващото се в храма като свети тайнства и богослужение. В нея ще откриете обаче и отговори на въпроси, актуални за нашето време - правата на човека, спорта, суеверията, отношенията и личността в ерата на Интернет, самотата, и др. Темите, които развива отец Дончо Александров в книгата си, са 45, толкова са и годините му. „Смятам, че това ще бъде едно полезно четиво както за хората, които са в църквата, така и за тези, които са на прага на църквата и за онези, които са дори далеч от нея“, казва в интервю на Светлана Вълкова авторът на „Жажда за вяра”

Казвате, че в книгата има специален раздел, посветен на суеверията. Променят ли се те с годините?

Едно от суеверията, за което съм писал, е едно „модерно“ суеверие – носенето на червен конец. Хората го приемат едва ли не като гаранция, че като го носиш това ти гарантира здраве, берекет, късмет, любов, щастие... Не че в старо време не е имало подобни езически ритуали и суеверия, но днес те намират една по-модерна основа. В книгата обяснявам откъде идва „вярата“ в подобно нещо. Отделил съм място и на практиката фън шуй, която много млади хора харесват...

Източните практики напоследък сякаш са много актуални?

Аз дори разглеждам един реален случай от моята свещеническа практика – как едно младо семейство дойде в храма и искаше в точно определен ден да бъде осветен техният дом, защото според фън шуй този ден е най-благоприятният, за да се правят подобни неща. Хората не си дават сметка, че всеки един ден е от Господа, всеки един ден е добър и благоприятен! Няма лоши и хубави дни! Всичко зависи от нашето отношение към тях.

В книгата има много споделени истории от личните ми разговори с хората, случки от годините на моето служение в храма.

Кога се прави курбан? Споменахте, че и тази тема сте засегнал в книгата. Всеки ли може да прави курбан, когато реши?

Ние много често имаме погрешна представа, мислене по тази тема, смятайки курбана едва ли не като вид жертва. Да омилостивим Бога един вид... Всъщност в християнската традиция е по-правилно да се казва оброк, защото ние обричаме нещо в знак на благодарност за това, че сме били избавени от някакво зло, катаклизъм или лична неприятна история, която сме претърпели... Имаме добър край! Това е смисълът нещо да бъде осветено, да бъде благодарено на Бога и да бъде раздадено като вид милостиня на хората, които са бедни, немощни и които нямат на трапезата си това, което можем да им дадем.

Ние много често смятаме курбана за жертва, че чрез него сме „изчистили сметките“ с Бога... Събираме само най-близките си – семейството, и така забравяме смисъла на оброка.

В този смисъл дарителството оброк ли е?

Може и по този начин да се възприеме. Когато благодариш на Бога, не е казано, че трябва да се сготви нещо и да се раздаде...

Сещам се за Параскева Николау, който имал премеждие по море и после решил да построи храма „Св. Николай“ във Варна и болница с параклис /б.ред. днес Музей на медицината, ул. „Параскева Николау“ 7/

Да, със сигурност това е един добър пример, но за съжаление това се случва само при хората, които са по-заможни... Хората, които имат по-ограничен бюджет, могат да помогнат по друг начин.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


Книгата излиза от изд. „Захари Стоянов“, оформлението й е на издателството, но корицата е творба на Тереза Зиковска. Картината е специално рисувана за изданието. Самата корица кореспондира с жаждата за вяра и разкрива коя е тази вяра, дава възможност читателят да почувства по един духовен начин онова, което е написано вътре.

„Жажда за вяра“ ще бъде представена пред варненската публика днес -11.01.2020 г., от 11.00 ч. в Градската художествена галерия – Варна от Иван Гранитски, който е неин редактор.


Отец Дончо Александров е роден на 6.11.1974 г. във Варна. Завършил е богословие в ШУ „Епископ Константин Преславски”. Ръкоположен е за свещеник през 2001г. Предстоятел е на варненския храм „Св.Атанасий”, но служи и в старинния храм „Успение Богородично” в града. Инициатор, създател и участник в редакционния екип на списание „Амвон” и детското списание „Камбанка”, които издава енорията при храм „Св.Атанасий”. От петнадесет години е познат и на слушателите на Радио Варна с участието си в рубриката „Неделна проповед”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03