Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Стайков и Стойко Пеев са във Варна за премиерата на новата версия на "Хан Аспарух"

| обновено на 14.01.20 в 11:47
5
Актьорът Стойко Пеев и продуцентът Добромир Чочев в студиото на Радио Варна
Снимка: Радио Варна

Новата суперпродукция на режисьора акад. Людмил Стайков, дигитална версия по знаменитата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде показана за първи път на открита извънредна прожекция в страната. Прожекцията ще бъде от 19.00 часа днес, 14 януари във Фестивалния и конгресен център във Варна. За премиерата във Варна с актьорът, изиграл ролята на Хан Аспарух Стойко Пеев, режисьорът Людмил Стайков и продуцентът Добромир Чочев. Интервюто със Стойко Пеев и Добромир Чочев чуйте в предаването "На светло" в 16.10 часа или в звуковия файл.
Филмът се показва неслучайно за първи път именно във Варна, след двете закрити прожекции в Дома на киното и БАН в София. Мащабното платно се среща с публиката в  морската ни столица десетилетия слуд триумфа на трилогията „Хан Аспарух“. Навремето шестчасовата суперпродукция получи наградата на зрителите и „Златна роза“ на Варненския кинофестивал. Изцяло обновеният филм, в който са съхранени оригиналните сцени, сега е с времетраене 2 часа и 20 минути. Съкратен вариант на трилогията в миналото се появи и като холивудска продукция.

Във филма зрителите ще видят актьорите - легенди Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Аня Пенчева, Ваня Цветкова, Йосиф Сърчаджиев, Богомил Симеонов, Джоко Росич, Петър Слабаков и др.

„Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място - с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие. Бях много развълнуван, че този филм направи една своеобразна връзка между поколението творци, създали оригиналната версия и новото поколение кинематографисти, които със същата всеотдайност и вълнение, вложиха цялото си сърце, в името на скъпата за всеки българин тема“, казва режисьорът на Людмил Стайков.

“Ханът и империята“ е създаден с нова драматургична структура, нова музика, с участието на известни композитори и звукови ефекти, представени в съраунд среда. Изображението е дигитализирано в 4К и отговаря на най-взискателните световни критерии за филмово разпространение.

Филмът е реализиран от компанията „Доли Медия Студио“.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха победителите от Националните състезания по професии за млади таланти

Приключиха Националните състезания по професии за млади таланти.  До 17 април Професионална гимназия по текстил и моден дизайн във Варна беше център на младежката мода и красота. 21 професионални гимназии в страната се срещнаха във Варна, за да участват в националните състезания по професии „ Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и..

публикувано на 17.04.24 в 19:22

Писателката Здравка Евтимова гостува на балчиклии с последната си книга "Луничави разкази"

Библиотеката при Народно читалище "Паисий Хилендарски -1870" организира среща-разговор с писателката Здравка Евтимова, която на 22 април от 14.30 часа ще представи най-новата си книга "Луничави разкази" в Балчик. Авторката ще сподели прозрения за своя творчески процес и вдъхновение, а вие ще имате възможност да получите автограф лично от нея...

публикувано на 15.04.24 в 11:28

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна,..

публикувано на 12.04.24 в 14:54

"България пее" в Мелницата на Балчик тази събота

Балчик се включва в инициативата „България пее” с концерт на Детската вокална студия и Дамска камерна формация “Music & Joy”. За осма поредна година в рамките на месец април, под егидата на Български хоров съюз, вокалните формации в цялата страна ще изнасят концерти, за да ЗАПЕЕ БЪЛГАРИЯ. Датата е 13 април от 11.30 часа в туристическия информационен..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

Публиката даде криле на балчишките театрали за три представления за по-малко от месец

За по-малко от месец три представления на „Боряна“ от Йордан Йовков представя възобновеният балчишки театър. Самодейците от Белия град, които репетират под режисурата на Красимир Ранков в последната година и половина при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“, пожънаха голям успех след предпремиерата на 28 март. За да отговарят на големия интерес от страна на..

публикувано на 12.04.24 в 12:29

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров . Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович , чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика...

публикувано на 12.04.24 в 11:57

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" предстои в Балчик

Държавният културен институт "Двореца" организира изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", Румънската културна асоциация DAR Development. Това е първото от поредицата събития, посветени на 100-годишнината от началото на изграждането на Двореца в Балчик, съобщават домакините. Пред публика изложбата ще бъде представена на 15 април от 17 часа в..

публикувано на 11.04.24 в 14:54