Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"18% сиво" по едноимения роман на Захари Карабашлиев с предпремиера във Варна

ПРЕДПРЕМИЕРА
15 януари - 18:30ч. - среща с екипа на филма
                     19:00ч. - прожекция в зала 1

18% СИВО - България, Великобритания, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия, Унгария, 2020 г., Драма

По едноименния роман на Захари Карабашлиев.

Режисьор: Виктор Чучков-син
Сценарий: Хилари Нориш, Доля Гавански, Захари Карабашлиев
В ролите: Рушен Видинлиев, Доля Гавански, Рон Кук, Йокей Емерс, Борис ван Северен, Норман Боуман, Сузане Вюст, Орландо Сийл, Маделин Канон, Самуел Финци

Година: 2019
Продукция: Българска

„18%СИВО“ е вторият пълнометражен филм на режисьора Виктор Чучков - син. След първата им успешна съвместна работа по филма ТИЛТ, продуцентът Борислав Чучков прочита едноименния роман на Захари Карабашлиев и откупува правата за филмиране. Сценария заживява свой живот, следва адаптиране на книгата и прехвърляне на действието от Америка (в романа) в Европа.
Филмът е заснет във  Варна, Лондон, Брайтън, Дувър, Tielt -Winge(Белгия),  Ваймар, Лайпциг и Берлин, защото преди всичко историята е пътешествие на много нива.
В главните роли са актьорът и певец  Рушен Видинлиев „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, „Цветът на хамелеона“ на Емил Христов  и Доля Гавански актриса и автор, позната от „Пътуването“ на Майкъл Уинтерботом, глобалния феномен играта Overwatchна Blizzard.
Впечатляващо е и участието на утвърдени европейски актьори,  визуалната работа на оператора Ненад Бороевич,  интернационалния творчески и  снимачен екип реализирал филма - от седем държави - България, Великобритания, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия и Унгария. 

Виктор Чучков-син:
"18% сиво" е интимен, див, забавен, тъжен... Филм за съвременния човек, борещ се да намери своето място в света. Това е филм за любов, мечти, загуба, оцеляване и надежди, и пак за любов. Откъде сме и какво не ни достига тук? Какво ни кара да се преместваме на друго място и какво търсим? История за всеки човек. Как градим отношенията ни между мъж и жена при нови условия, и в променен свят. Тези теми не само силно докосват над два милиона български семейства, които имат близки и роднини извън страната ни, но по принцип и чувствителността на съвременния човек който се търси, в свят на несигурност. Едновременно с това филмът е актуален поглед върху противоречива Европа".

За филма:
Следвайки своята мечта, влюбените Захари и Стела се преместват от Варна в Лондон. Но оцеляването в новата страна не е толкова лесно, и когато жена му го напуска, Захари се отправя на лудо пътешествие от Лондон до Берлин, по време на което среща поредица от необикновени  хора. Това е пътуване, което разкрива истината за неговата изгубена любов, и в крайна сметка го довежда до  неудобни открития за самия него.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът Varna BREEZE by EXIT продължава с безплатна програма до 18 август

Музикалният фестивал Varna BREEZE by EXIT продължава и тази вечер с пълна програма под Пантеона в Морската градина. Входът за всички изпълнения (с изключение на VIP секторите) е свободен. На по-малката сцена (Urban Stage) днес ще излязат любимците на варненската публика NDOE, FYRE, Явката ДЛГ, Madmatic, а след 22:30 ч. програмата ще продължи с..

публикувано на 16.08.24 в 17:57

Акордеонистът Димитър Стойков: Музикантите не се създават, те се раждат

Народният музикант Димитър Стойков, носител на множество награди като акордеонист, е един от носителите на званието "Почетен гражданин на Варна".  Той получава признанието за дългогодишната и богата творческа дейност, допринесла за обогатяване на фолклора в страната ни.  ОбС одобри шестимата нови почетни граждани на Варна Музикалното наследство..

публикувано на 15.08.24 в 16:35

Борислав Дряновски: За мен Варна е кауза!

Историкът и изследовател Борислав Дряновски е един от шестимата, удостоени със званието "Почетен гражданин на Варна". Дряновски получава признанието за цялостния му принос към историята на града и страната ни и по повод неговата 80-годишнина. Церемонията ще бъде тази вечер в Летния театър.  ОбС одобри шестимата нови почетни граждани на Варна..

публикувано на 15.08.24 в 15:28

„Феята от захарницата“ гостува във Варна

Авторът на поредицата за деца „Феята от захарницата“ – Катя Антонова, ще се срещне с малки и пораснали читатели във Варна на 24 август. Събитието ще се проведе от 11 часа в книжарницата във Фестивалния и конгресен център - Варна. То е част от традиционните гостувания на писателката в различни градове в страната. Входът е свободен и са поканени всички..

публикувано на 15.08.24 в 14:34

Миналото на Варна оживява в подкаст и печатно издание

В Деня на Варна, 15 август, започва излъчването на подкаста „Свидетелства от Варна“, а през ноември предстои и премиерата на печатно издание в 500 страници.  Поредицата събира 48 автентични спомени на четири поколения актьори, музиканти, художници, архитекти и организатори, оставили следа в живота на Варна. Интервютата са осъществени през 1993 -..

публикувано на 14.08.24 в 14:39

В края на август излиза новата книга на Георги Господинов

На 27 август излиза новата книга "Градинарят и смъртта" на Георги Георгиев, съобщи самият той в профила си във Фейсбук.  "Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след „Естествен роман“. Надявам се сама да намери пътя до следобедите на своите читатели", подчерта Господинов.  "Баща ми беше градинар. Сега е градина...

публикувано на 09.08.24 в 13:38

Започна археологическият сезон в община Каварна

Археологическият сезон в община Каварна беше подновен преди дни. На разкопките на нос Калиакра, на които през последните години бяха разкрити изключителни находки, отново работи екипът на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. През септември или октомври месец, при отпуснато финансиране, се очаква да започнат дейностите и на..

публикувано на 09.08.24 в 11:19