Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виктор Чучков-син: Варна е много интересен за снимане град

Днес е предпремиерата на "18 % сиво" по едноименния роман на Захари Карабашлиев. Това е вторият пълнометражен филм на режисьора Виктор Чучков-син. Прожекцията ще бъде от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна, а половин час по-късно ще се проведе среща с част от екипа на филма.

Преди това, Светлана Вълкова ни среща с режисьора Виктор Чучков-син:

Започвате във Варна – мисля, че е съвсем логично. Захари си е варненец.

Варна е един прекрасен град и освен това е много интересен за снимане. Даже пожелавам и на мои колеги по-често да излизат извън София, защото няма как да не можем да виждаме другите градове, което е малко неестествено. Органично дойде снимането във Варна.

Колко променихте книгата?

Филмът не е просто илюстрация на книгата и не би трябвало да е съвсем така. Тя се адаптира и се прехвърля във филмов разказ, което налага различни промени, за да могат зрителите да бъдат заедно с нашите герои на екрана и да ги усещат. Трябва да извадиш най-важното – това, заради което сме харесали тази книга и то да бъде центърът.

Защо харесахте тази книга?

Защото видях в нея много въпроси, които човек в някаквъв етап от живота си може да си зададе. Това е филм за загубата, за съвременния човек. Историята е адаптирана и действието не се развива в Америка като в книгата, а в Англия, Белгия, Германия и България (Варна). Това е филм за съвременния човек, който е и раздвоен и объркан. Филм за всичко, което се случва у нас и по света и за хаоса в Европа. Филм е и за хората, които се чувстват все по-несигурни и не знаят граждани на коя държава са. Главните герои във филма са хора, примамени от блясъка на по-добрия свят, който те погубва в някакъв смисъл. По този начин ти изгубваш себе си и най-първичните и ценните неща.

Къде снимахте във Варна?

Снимките започнаха на плажа, в една много красива сутрин – един изгрев на слънцето, където трябваше да бъде снимана сцената. Снимахме и на плажа в кв. „Аспарухово“, на входа на Морската градина, както и в един апартамент, който също е до Морската градина. Той е с огромна тераса, от където се вижда целия град.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Виктор Чучков-син може да чуете в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50

Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава

Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).  Ирина Недева , председател на АЕЖ, отчита, че  се регистрира сериозно увеличаване на културата на..

публикувано на 09.10.20 в 15:29

За хубавото на лошото – със стих и китара

Музикално-поетичен спектакъл в две части: „За хубавото на лошото“ и „Тъмното свети“ събра почитателите на изящната словесност и музиката на турне из цяла България.  Авторките – Павлина Йосева и Надежда Цанкова се срещат в Испания и след дълъг престой в земята на Сервантес се завръщат в родината. Поетесата Павлина Йосева е родена в Шумен...

публикувано на 08.10.20 в 10:06

Теди Москов на 60: Ако човек се задържи някъде, той пуска корени и мухлясва

"Откакто се помня сме страна на лъжци" , казва режисьорът Теди Москов . Спектакълът "Професия лъжец" му донесе наградата "Икар" в категорията "Най-добър спектакъл" и "Аскеер" за режисурата му през 2014 година . "При всички български власти се говори едно, а се прави друго. Научният термин за това поведение е..

публикувано на 07.10.20 в 06:58