Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виктор Чучков-син: Варна е много интересен за снимане град

Днес е предпремиерата на "18 % сиво" по едноименния роман на Захари Карабашлиев. Това е вторият пълнометражен филм на режисьора Виктор Чучков-син. Прожекцията ще бъде от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна, а половин час по-късно ще се проведе среща с част от екипа на филма.

Преди това, Светлана Вълкова ни среща с режисьора Виктор Чучков-син:

Започвате във Варна – мисля, че е съвсем логично. Захари си е варненец.

Варна е един прекрасен град и освен това е много интересен за снимане. Даже пожелавам и на мои колеги по-често да излизат извън София, защото няма как да не можем да виждаме другите градове, което е малко неестествено. Органично дойде снимането във Варна.

Колко променихте книгата?

Филмът не е просто илюстрация на книгата и не би трябвало да е съвсем така. Тя се адаптира и се прехвърля във филмов разказ, което налага различни промени, за да могат зрителите да бъдат заедно с нашите герои на екрана и да ги усещат. Трябва да извадиш най-важното – това, заради което сме харесали тази книга и то да бъде центърът.

Защо харесахте тази книга?

Защото видях в нея много въпроси, които човек в някаквъв етап от живота си може да си зададе. Това е филм за загубата, за съвременния човек. Историята е адаптирана и действието не се развива в Америка като в книгата, а в Англия, Белгия, Германия и България (Варна). Това е филм за съвременния човек, който е и раздвоен и объркан. Филм за всичко, което се случва у нас и по света и за хаоса в Европа. Филм е и за хората, които се чувстват все по-несигурни и не знаят граждани на коя държава са. Главните герои във филма са хора, примамени от блясъка на по-добрия свят, който те погубва в някакъв смисъл. По този начин ти изгубваш себе си и най-първичните и ценните неща.

Къде снимахте във Варна?

Снимките започнаха на плажа, в една много красива сутрин – един изгрев на слънцето, където трябваше да бъде снимана сцената. Снимахме и на плажа в кв. „Аспарухово“, на входа на Морската градина, както и в един апартамент, който също е до Морската градина. Той е с огромна тераса, от където се вижда целия град.

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Виктор Чучков-син може да чуете в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Кеймбридж" - във Варна

Варненецът Сиво Даскалов е на 26 години, той е завършил магистратура в Кеймбридж и заедно със свои приятели  е създал IT фирма, която вече е спечелила първия си голям проект с адвокатски кантори във Великобритания: „ Това са първите ни спечелени стотинки, първата ненулева данъчна декларация. Предстоят интересни месеци. В момента тече..

публикувано на 22.01.20 в 10:44

Красимир Симеонов: Книгата е съкровище

Поетът Красимир Симеонов е роден през 1967 г. в гр. Варна. Завършва Българска филология в ШУ "Епископ Константин Преславски". Публикувал е свои стихове в студентския и националния печат. Негови творби са превеждани на руски, английски, полски, гръцки, френски, сръбски, словенски и турски. Съвсем наскоро Стоянов издаде аудиодиска..

публикувано на 21.01.20 в 12:25

Гангстери и любови, надежда и отчаяние, смях и тъга в „18% сиво“

Един симпатично луд българин в Америка, една торба прясна марихуана и безкраен път... От Мексико до Ню Йорк, през България на 90-те. Гангстери и любови, надежда и отчаяние, смях и тъга. Кино-история за всички нас - емигрантите от собственото си минало. По пътя. Не на Джак, а на Зак. За да се намериш, трябва преди това да се изгубиш...

публикувано на 19.01.20 в 11:18

За Африка, Нигерия, театъра и професията

Бистра Окереке/Bistra Okereke „Родена съм на 17 юни 1995 година в град Оърри, Нигерия. Израснала съм в София. От 2012 година се занимавам с театър. Влязох в актьорска школа към Монтфиз. След завършването си, кандидатствах в Натфиз и ме приеха. Завърших актьорско майсторство през 2019 година в класа на проф. Д-р Атанас Атанасов. Любимият ми..

публикувано на 18.01.20 в 10:13

Асеновград – Българският Йерусалим

Наричат Асеновград Българският Йерусалим. Няма друг град в страната, в който да има толкова много параклиси, църкви и обредни места от дълбока древност. В самия град и в околностите има 70 параклиса, 15 храма и четири манастира, които водят своето начало още от Второто българско царство. Заради това и религиозният туризъм е много добре..

публикувано на 16.01.20 в 15:03

Кокимото: Изразявайки себе си, се чувствам свободен

Калоян Илиев , по-известен с артистичното си име Кокимото , е роден във Варна, където живее и работи и до днес. През 2008-а завършва своето образование във Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет и специализира графика в академията за изящни изкуства в град Лодз, Полша. В артистичната си дейност не се ограничава откъм..

публикувано на 14.01.20 в 13:16

Иван Гранитски: Няма политика за книгоиздаването у нас

Между 5 и 7 процента трябва да бъде Данък добавената стойност върху книгите, както е в другите страни от Европейския съюз. Това каза във Варна издателят Иван Гранитски. Според него намаляването на ДДС ще свали коричната цена на книгите и ще повиши търсенето. Проблемът е, че вече 20 години в България няма политическа воля за решаването на този..

обновено на 13.01.20 в 13:53