Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За Африка, Нигерия, театъра и професията

Бистра Окереке/Bistra Okereke

„Родена съм на 17 юни 1995 година в град Оърри, Нигерия. Израснала съм в София. От 2012 година се занимавам с театър. Влязох в актьорска школа към Монтфиз. След завършването си, кандидатствах в Натфиз и ме приеха. Завърших актьорско майсторство през 2019 година в класа на проф. Д-р Атанас Атанасов. Любимият ми цвят е жълто. Освен, че се занимавам професионално с театър, пиша и поезия. В свободното си време обичам да свиря на китара и да пътувам. Преди Натфиз съм се занимавала и с пеене и танци. Имам 1 брат и 3 полусестри.
Страх ме е от скуката. Обичам да съм заета.

В момента играя в Натфиз, Театър София и на 20 и 22 януари ми предстои премиера във Варненския драматичен театър.

Правила съм опит да пиша авторски песни, но времето все не ми стига. Не е дошъл правилният момент. Второто ми собствено име означава „Успешно извървян път“. Откривам някаква символика в това. Обожавам да чета, особено когато пътувам. В театъра намирам смисъла на живота си. Осмислям всичко, което ми се случва през театъра.

Цялото интервю на Мартин Николов с Бистра Окереке бихте могли да чуете в прикачения звуков файл:Премиерата на „Отело“ - театрална постановка на Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ - Варна (20 и 22 януари), в която Бистра Окереке е консултант по африкански театър и представя африкански танц.

- Как стана част от екипа?

- Проф. Пламен Марков ме покани още през лятото, когато ние се подготвяхме за друго представление, което е в София.  И след като изкарахме премиера там, в театър София,  сега дойдохме във Варна.  Като началото на процеса беше през юли месец, само за две седмици, опознавателно, да се ориентираме. Продължихме с репетиции ноември, декември, включително и януари.

- Има ли вълнение за премиерата на 20-и?

- Има много голямо вълнение, защото този проект, това представление е огромно и мащабно, с близо 15 актьори, музика, костюми. Просто е музика, танци, в които и аз участвам заедно с едно друго момиче: Реджина.

- Ти значи си и консултант, освен участник?

- Давах идеи на професора спрямо моите знания за Африка и Нигерия, тъй като баща ми е от там. Аз съм родена там, ходила съм два пъти и имах идеи, по-скоро му помагах до каква степен да използва тази култура в представлението. Има и сцени, които са на моя език, който се казва ибу.

- Завършили сте Натфиз. Защо се насочихте към актьорската професия, театъра и киното?

- Да, миналата година през май месец завърших. Животът така ме отведе към изкуството: в началото рисувах, след което имах концерти, пеех и танцувах, завърших актьорска школа в София. Две години преди да ме приемат в НАТФИЗ, минах покрай сградата и си казах: "Един ден това ще бъде мой дом".

- Мечтана роля?

- Мечтана роля, нямам, каквото дойде, каквото ми поднесе животът.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП Варна не са подкрепили общинският бюджет, защото бил „още веднъж от същото”

„Не подкрепихме в пленарна зала бюджета на Варна, тъй като философията му е, „още веднъж от същото”. Така аргументира отрицателния вот на общинските съветници от БСП в предаването на Радио Варна „Позиция”, зам. председателя на ГС на партията Димитър Чутурков. Според него приоритет се дава на инфраструктурните проекти, докато неясни остават..

публикувано на 15.02.20 в 14:22

Нина Николова: Трябва да залагаме на старите сортове българско вино

"Много производители на вино работят със стария сорт "Димят", който беше забравен с времето. Много се работи и с "Рубин", както и с българския сорт "Гергана", който е абсолютно непознат. Единствено една изба го произвежда, а това е нещо, на което трябва да залагаме като винопроизводители" , коментира в интервю на Светлана Вълкова Нина..

обновено на 14.02.20 в 15:01

Стоил Цицелков - за плюсовете и минусите на машинното гласуване

"Аз приветствам решението за въвеждането на машинното гласуване за следващите парламентарни избори. Доверието в изборния процес е основната причина да се върви към въвеждането на такива машини. За първи път започваме да обсъждаме машини, когато имаме достатъчно дълъг период да ги тестваме, да ги въведем и да могат избирателите да се уверят, че отговарят..

публикувано на 13.02.20 в 15:40

Училище във Варна създава флористи

Със задачата да научат хората да са не просто продавачи на цветя, а истински виртуози, са се заели професионалистите Ивайло Иванов и Анна Земцова. В рамките на два дни всеки, който има афинитет към правилната подредба на цветята може да се научи на най-основните правила в този занаят, сподели за Радио Варна Ивайло Иванов. Първият курс е на 17 и 18..

публикувано на 13.02.20 в 08:11
Къща-музей П.К.Яворов

Новооткритите ръкописи на Яворов - фалшификати?

Много шум се вдигна през месец януари 2020 г. - открити са нови стихотворения и документи на Яворов. Сензация! Собственикът на издателска къща "Персей" Пламен Тотев се погрижи да направи свръхреклама на собственото си издание "Непознатият Яворов". Това пише в статията си "НОВООТКРИТИТЕ" РЪКОПИСИ НЕ СА НА ЯВОРОВ, ТЕ СА ФАЛШИФИКАТИ”,..

обновено на 12.02.20 в 10:32

Д-р Невян Митев: Историята трябва да се разказва увлекателно

Той е млад, но вече е доктор по история. От малък обича да се рови в учебниците и книгите, свързани с исторически събития. Със свое изследване участва в книгата “Варна - връщане към миналото и поглед към бъдещето”. Историк и нумизмат, д-р Невян Митев е старши експерт в парк-музей “Владислав Варненчик” - филиал на Националния военноисторически..

публикувано на 11.02.20 в 15:20

Славчо Колев: Пчеларството е поезията на земеделието

Основният проблем на пчеларите в Балчишко е ниската изкупна цена, максимум 3,50 лева за килограм. Според доайена на пчеларите в района, 66-годишния Славчо Колев, цената трябва да е около 6-7 лева. 2019 година не беше много слаба, но не и много силна. Такава е неговата равносметка в навечерието на празника на медопроизводителите. Причина..

обновено на 10.02.20 в 07:12