Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимир Симеонов: Книгата е съкровище

Снимка: Виолета Бадева


Поетът Красимир Симеонов е роден през 1967 г. в гр. Варна. Завършва Българска филология в ШУ "Епископ Константин Преславски". Публикувал е свои стихове в студентския и националния печат. Негови творби са превеждани на руски, английски, полски, гръцки, френски, сръбски, словенски и турски.

Съвсем наскоро Симеонов издаде аудиодиска "Зверобой". В него той чете избрани стихове, записани с музикален акомпанимент.  Дискът не се продава, всеки може да си го изтегли в интернет, подчерта Красимир Симеонов при гостуванего си в предаването "Гравитация 0" по Радио Варна. С него разговаря Мартин Николов.


Защо реши по този начин да представиш поезията си?

- Защото аз по убеждение съм анархист и смятам, че е добре всеки да има достъп до стиховете ми.

Доколко аудио книгите изместват нормалните книги и четенето изобщо?

- Аудио книгата има своите предимства. Тя може да бъде слушана и по този начин въздейства на две нива. По-директно стига до реципиента, когато се чете  и има музика като фон. Въпреки това смятам, че най-добре човек би могъл да потъне в думите и посланията, когато чете от книга. Аудио книгите никога няма да заместят самата книга на хартиен носител. Книгата като предмет е съкровище!

Трудно ли е на един автор да обяснява творчеството си?

- Не само, че е трудно, но никак не трябва да се случа това нещо. Това е въпрос, който не бива да бъде задаван. Въпросът е какво си изпитал и почувствал ти, след като си прочел тази творба.

Имал ли си интересна интерпретация на своите стихове?

- Да, имал съм много интересни "прочити". Звънна ми майка на дете, което се е самоубило. Прочитайки мое стихотворение, тази жена беше намерила сили да преодолее тази мъка. Това беше нещо дълбоко съкровено за мен.

Защо "Зверобой"?

- Едно от значенията на тази дума е "прогонването на звяра в мен". На руски в момента думата съществува със значението на билката жълт кантарион. Самото заглавие трябва да е изкъртващо в началото и мисля, че "зверобой" е точно такава думичка, която те захапва.

Как започнахте да пишете стихове?

- Спомням си, че бях дете, когато се появи този интерес към думите и творенето на стихове. Същевременно с това се научих да свиря на класическа китара, малко след това се качих на мотор. Нещата винаги са били комплексни. Аз съм от тези поети, които не се харесват на гилдията, на статуквото. Аз съм анархист - просто живея живота си и не се изживявам като поет.

Лесно ли се пишат стихове?

- Поезията е най-висшето изкуство, тя е дори над музиката.

Лесно ли се четат стихове?

Трябва специално настроение и специална нагласа на душата и сърцето. Трябва и интелектуална подготовка да го направиш. Иначе ще го прочетеш като рецепта за правене на баница.

Цялото интервю с Красимир Симеонов чуйте в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли сбор от рецепти да привлича туристите

Колко от вас смятат, че за регионът на Варненското Черноморие най-популярните гозби са супа от коприва с яйце, пилешка яхния с дюли, както и десертът малайник, полят с маджун от захарна тръстика? Да, правилно сте прочели! Макар да звучи странно и непознато, именно това предвижда за Варна проектът „Национално меню“. Той е съвместна инициатива на..

обновено на 27.10.20 в 15:12

Журналистът Спас Спасов: Купените медии създават фалшива картина

"Нещата стават индиректно, чрез бюджети. Във всички градове в държавата това е практика." Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна кореспондентът на в-к "Дневник" Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/ за задълбочената си работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени..

обновено на 25.10.20 в 11:02

По Ком-Емине за 21 дни

Чудили ли сте се някога какво е нужно, за да стегнете туристическите обувки, да нарамите раницата и „да хванете гората”? Нещо, което много хора направиха в последната година, особено покрай правилата за дистанция и ограничение в събиранията. Двама варненци - Любомир Калчев - на снимката в дясно, и Диан Митев правят това буквално,..

обновено на 22.10.20 в 12:05

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50