Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимир Симеонов: Книгата е съкровище

Снимка: Виолета Бадева


Поетът Красимир Симеонов е роден през 1967 г. в гр. Варна. Завършва Българска филология в ШУ "Епископ Константин Преславски". Публикувал е свои стихове в студентския и националния печат. Негови творби са превеждани на руски, английски, полски, гръцки, френски, сръбски, словенски и турски.

Съвсем наскоро Симеонов издаде аудиодиска "Зверобой". В него той чете избрани стихове, записани с музикален акомпанимент.  Дискът не се продава, всеки може да си го изтегли в интернет, подчерта Красимир Симеонов при гостуванего си в предаването "Гравитация 0" по Радио Варна. С него разговаря Мартин Николов.


Защо реши по този начин да представиш поезията си?

- Защото аз по убеждение съм анархист и смятам, че е добре всеки да има достъп до стиховете ми.

Доколко аудио книгите изместват нормалните книги и четенето изобщо?

- Аудио книгата има своите предимства. Тя може да бъде слушана и по този начин въздейства на две нива. По-директно стига до реципиента, когато се чете  и има музика като фон. Въпреки това смятам, че най-добре човек би могъл да потъне в думите и посланията, когато чете от книга. Аудио книгите никога няма да заместят самата книга на хартиен носител. Книгата като предмет е съкровище!

Трудно ли е на един автор да обяснява творчеството си?

- Не само, че е трудно, но никак не трябва да се случа това нещо. Това е въпрос, който не бива да бъде задаван. Въпросът е какво си изпитал и почувствал ти, след като си прочел тази творба.

Имал ли си интересна интерпретация на своите стихове?

- Да, имал съм много интересни "прочити". Звънна ми майка на дете, което се е самоубило. Прочитайки мое стихотворение, тази жена беше намерила сили да преодолее тази мъка. Това беше нещо дълбоко съкровено за мен.

Защо "Зверобой"?

- Едно от значенията на тази дума е "прогонването на звяра в мен". На руски в момента думата съществува със значението на билката жълт кантарион. Самото заглавие трябва да е изкъртващо в началото и мисля, че "зверобой" е точно такава думичка, която те захапва.

Как започнахте да пишете стихове?

- Спомням си, че бях дете, когато се появи този интерес към думите и творенето на стихове. Същевременно с това се научих да свиря на класическа китара, малко след това се качих на мотор. Нещата винаги са били комплексни. Аз съм от тези поети, които не се харесват на гилдията, на статуквото. Аз съм анархист - просто живея живота си и не се изживявам като поет.

Лесно ли се пишат стихове?

- Поезията е най-висшето изкуство, тя е дори над музиката.

Лесно ли се четат стихове?

Трябва специално настроение и специална нагласа на душата и сърцето. Трябва и интелектуална подготовка да го направиш. Иначе ще го прочетеш като рецепта за правене на баница.

Цялото интервю с Красимир Симеонов чуйте в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Varna Buddies-усещане за Варна чрез изкуство

Вдъхновени от красотата на Варна двама млади графични дизайнери създадоха проект, целящ да предаде усещането за Варна чрез изкуство. Получават се интелигентни, любопитни и много забавни версии на сувенири със стилизирана версия на чайки, море, вълни, варненски изгреви, вкл. така характерните за Варна днес котки. Техните, обаче харесват..

обновено на 20.02.20 в 09:32

Левски е бил в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен

"Образът на Васил Левски в родовата памет" – среща – дискусия на тази тема се състоя в Двореца в Балчик между ученици и родственицата на Апостола Христина Богданова – един от 29-те живи родственици по линия на сестра му Яна и зет му Андрей. Лъвски скок, Освобождението, най-големият герой на България, смелост, борба – така децата..

обновено на 19.02.20 в 11:07

"Опознай Варна!" - за да я заобичаш още повече!

Албена Маринова и Мария Георгиева са две дами, които успяват да "откраднат" малко свободно време от иначе забързаното си ежедневие и да набележат неизвестни или известни за някои места във Варна ( а скоро и извън Варна), за да съберат любознателни хора и да се поразходят. Подобни срещи имаше два пъти досега, до стария чинар в кв. "Аспарухово" и в..

публикувано на 17.02.20 в 10:36

БСП Варна не са подкрепили общинският бюджет, защото бил „още веднъж от същото”

„Не подкрепихме в пленарна зала бюджета на Варна, тъй като философията му е, „още веднъж от същото”. Така аргументира отрицателния вот на общинските съветници от БСП в предаването на Радио Варна „Позиция”, зам. председателя на ГС на партията Димитър Чутурков. Според него приоритет се дава на инфраструктурните проекти, докато неясни остават..

публикувано на 15.02.20 в 14:22

Нина Николова: Трябва да залагаме на старите сортове българско вино

"Много производители на вино работят със стария сорт "Димят", който беше забравен с времето. Много се работи и с "Рубин", както и с българския сорт "Гергана", който е абсолютно непознат. Единствено една изба го произвежда, а това е нещо, на което трябва да залагаме като винопроизводители" , коментира в интервю на Светлана Вълкова Нина..

обновено на 14.02.20 в 15:01

Стоил Цицелков - за плюсовете и минусите на машинното гласуване

"Аз приветствам решението за въвеждането на машинното гласуване за следващите парламентарни избори. Доверието в изборния процес е основната причина да се върви към въвеждането на такива машини. За първи път започваме да обсъждаме машини, когато имаме достатъчно дълъг период да ги тестваме, да ги въведем и да могат избирателите да се уверят, че отговарят..

публикувано на 13.02.20 в 15:40

Училище във Варна създава флористи

Със задачата да научат хората да са не просто продавачи на цветя, а истински виртуози, са се заели професионалистите Ивайло Иванов и Анна Земцова. В рамките на два дни всеки, който има афинитет към правилната подредба на цветята може да се научи на най-основните правила в този занаят, сподели за Радио Варна Ивайло Иванов. Първият курс е на 17 и 18..

публикувано на 13.02.20 в 08:11