Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Болките в стомаха си отиват завинаги с подходящо плодолечение

"Ние много често лекуваме пациенти, които имат хронични гастрити, язви на дванадесетопръстника или на стомаха, гастроезофагеален рефлукс, което може да доведе до образуване на язви на хранопровода", разказва д-р Людмила Емилова. Според нея програмата на плод и чай е подходяща и за такива хора. Те не трябва да пият фрешове от кисели, дразнещи цитрусови плодове или киви, а да ядат подходящи белени плодове като ябълки, круши и банани с чайове от жълт кантарион, риган, бял равнец и мента. Те са изключително ценни в този случай, защото намаляват киселинността на стомаха. Трябва да се избягва употребата на мед в чая, за да не се образуват киселини. Когато дълго време се приемат такива плодове се заздравява лигавицата на стомаха и хранопровода. Така постепенно оплакванията в продължение на двадесетдневната програма изчезват, допълва още д-р Емилова.

Означава ли това, че 20 дни режим и 20 дни захранване са достатъчни, за да се нормализира функцията на стомашно-чревния тракт?

Симптомите на гастрит и язва изчезват.

Къде е магическата пръчица в този случай?

Даваме почивка на стомашната лигавица от най-различните храни, които ядем, когато се храним нормално. Например месните храни изискват отделянето на по-голямо количество солна киселина, за да се разграждат белтъчините. А това засилва симптомите на гастрит, язва и рефлукс. Тук се храним с алкална храна в малки количества. Така се дава почивка на лигавицата на стомаха и тя заздравява, а симптомите изчезват. Много полезна в случая е рано на гладно да се пие една-две чаши топла до гореща вода, но не с мед. Тогава перисталтиката на стомаха няма да бъде към хранопровода, а към дванадесетопръстника и тогава няма връщане на киселия сок.

Лавицата на хранопровода не е приспособена към киселини, а тази на стомаха сама отделя такава, за да смила храната.

Свикнали сме да търпим болка. Тази в стомаха за пренебрегване ли  е?

Не трябва да премахваме симптома, а да прилагаме лечение като програма на лечебно гладуване и хранителен режим, при който избягваме пържени и панирани храни, както и големи количества. Винаги е трябва да хапваме по една салата сурови зеленчуци.

Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.

Повече информация вижте на страницата: www.emilova.org


ВИЖТЕ ОЩЕ

Грам профилактика е по-добре от килограм лечение

Семеен абонамент предлага от този месец Клиника „Д-р Емилова“ . Идеята е на д-р Красимир Милев, който е част от екипа на центъра вече 22 години. Целта е нашите пациенти да имат дистанционен контрол и те да получават почти всичко, което предоставяме на място, обясни д-р Милев. Семейният абонамент включва: ежемесечна консултация с..

публикувано на 30.09.20 в 18:13

Клиниката на д-р Емилова отваря врати отново в к.к. Свети Константин и Елена

От 16 септември клиниката на д-р Емилова ще работи в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ във Варна. Както и миналата година екипът й ще бъде в хотел „Аква Азур“, а р аботата ще бъде изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. Телефоните 0888 951 288 и 0886 919 944 а подробности и записване телефони..

публикувано на 14.09.20 в 01:05

Как д-р Емилова създаде международна общност, посветена на здравословното хранене и живот

Всички пациенти на д-р Людмила Емилова са изключително впечатлени от приятелския дух, който цари в нейната клиника. За това допълнително помагат и специалните коктейли, които се организират от няколко месеца. Докато опитват поредното кулинарно изкушение – плодов сок в различни комбинации, пациентите разказват своите лични истории. Как..

публикувано на 31.08.20 в 07:35

Три поколения пациенти: Д-р Емилова създава култура на здравето

Преди година Албена Петрова и съпругът ѝ  за пръв път се доверяват на  медицинския център на д-р Емилова. Пристигнали в клиниката за 20 дни гладуване и 10-дневно захранване по настояване на дъщерите си. Петрови нямали голяма вяра в излекуване на многото си болести, след като дълги години безброй хапчета не могли да им помогнат. Високо кръвно,..

публикувано на 10.08.20 в 07:25

Професор Ана Савова: Плодова диета и гладуване за здраво сърце

Повече от двадесет годишно приятелство свързва професор Ана Савова, известен български кардиолог, с д-р Людмила Емилова. Професор Ана Савова вижда в д-р Емилова една борбена, колоритна личност, лекар, който се бори и проповядва това, в което вярва. Като кардиолог вие как оценявате методите? - Аз съм..

публикувано на 03.08.20 в 09:30

Всяка година идваме за здраве, за почивка, за релаксация

Цялото семейство подкрепя своето дете в борбата за съхраняване на здравето и така се срещат с екипа на д-р Людмила Емилова. Здравейте, какво се случи при вас? Казвам се Мария и съм от Пловдив. Преди 18 години детето ми имаше увеличена трета сливица, предлагаха ни оперативно да се премахне, но ние потърсихме алтернативни..

публикувано на 20.07.20 в 09:30

25 кг надолу и вече без лекарства за високо кръвно и диабет

Това се случва в живота на един господин, който от една година спазва съветите на д-р Емилова и е направил нейната програма няколко пъти. - Казвам се Руслан Митев, преди една година бях тук и направих пълната програма 20 плюс 10 захранване. Двайсет дни на плодове - това е лечебната програма и изчезна кръвното, в смисъл падна..

публикувано на 13.07.20 в 09:30