Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преизградиха къщата-музей на Адриана Будевска

Снимка: Информационна агенция Добруджа

След повече от три години борба с институциите къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич беше реконструирана в края на миналата година. Така една от знаковите сгради за историческата памет на Добрич ще бъде съхранена.

„Тази къща години наред е посрещала стотици деца и възрастни, но в един момент състоянието й стана притеснително – след няколко земетресения и след тежкото и за Варна и Добрич наводнение през юни 2014 г. основите й не издържаха, тя поддаде и започна да се накланя назад. Оттогава датират усилията ни да направим цялостна реконструкция“, припомни главният уредник на Дома-паметник „Йордан Йовков” в Добрич Кремена Митева.

Сумата, отпусната от Министерството на културата, е 64 хиляди лева, а към тях музеят отдели от собствените си средства още 12 хиляди.

В момента текат процедури по приключване на документалната работа и узаконяване на дейностите. Днес в къщата все още няма възстановена експозиция, но тепърва ще се търсят средства, каза още Митева.

През 1976 година оригиналната къща на Адриана Будевска е била съборена и изградена наново, като са били допуснати леки неточности спрямо оригинала. При сегашната реконструкция проектът е направен така, че да повтори изцяло оригинала, благодарение на богатия снимков материал, запазен в Регионалния исторически музей.

Сградата се намира до църквата „Св. Троица“ в горната част на Добрич. Планира се мястото да бъде използвано не само като музей, но и като творческа работилница за деца.

„Адриана Будевска като дете е правила спектакли в двора на тази къща, събирайки съседските деца. Там се е пробудил талантът й към театъра. Тя е разсмивала съседите, близките, била е в центъра на тази компания. Освен това е обичала да изработва кукли – нещо, което също може да се включи в работилницата“, допълни Митева.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов заслон радва туристи в Родопите

Планинският водач Васил Тодев е инициатор за изграждане и модернизиране на заслон Велийца в Родопите. Резултатът от доброволния труд и собствени средства на група съмишленици е ново страхотно съоръжение, оборудвано със соларна система за електроенергия и всичко останало необходимо за презимуване на планинари и туристи.  Какъв по-добър повод в предването..

обновено на 25.11.20 в 14:51

Засаждане на дървета с благодарност към природата, от преболедували Ковид-19

Зеленият Отбор е група на мечтатели и вярващи ентусиасти, които вече 11 години променят всичко около себе си с любов и много работа, но винаги без намесата на финикийски знаци, само със сърца. От известно време при тях се появява и идеята, човек, който е оцелял от Ковид-драматизацията да засади 1-2 дървета по този повод.  Така да отбележи подобаващо..

публикувано на 25.11.20 в 12:00
Луда Камчия в понастоящем

Да "прескочиш" Камчия

Месец и половина след като  Луда Камчия в района на Чудните скали беше с ширина за "прекрачване" , реката вече е  малко по-голяма и  става за "прескачане" - все пак малко поваля, а на места достига до метър и половина - два.  Като за скок от място  в часовете по физическо възпитание и спорт в училище. Въпреки това "порастване"  на реката..

обновено на 25.11.20 в 11:32

Тенденции и цветове при маникюра този сезон

Живеем в интересно време, в което се налага да сведем социалните си контакти до минимум; да забравим за червилото заради маската и да дочакаме деня, в който ще дишаме свободно и ще издишаме с ярки устни... Малко удоволствия остават, а са необходими. Такива, които ни карат да се чувстваме добре, макар и в тази ситуация. Ходенето в салон за красота не..

публикувано на 25.11.20 в 09:27

Най-мощните природни антибиотици: хрян, чесън и босилек

Има храни с чудодейни свойства срещу вируси и инфекции - като хрян, чесън и босилек. Вместо да чакаме в аптеките за скъпи лекарства и имуностимуланти, ние можем да повишим имунитета си с продуктите, които имаме в кухнята. Хрян Хрянът се използва в народната медицина за лечение на кашлица, настинка, бронхит и синузит. Действа като силно средство..

публикувано на 24.11.20 в 17:40
Исландия

Исландия ще издава дългосрочни визи за състоятелни туристи

Исландските власти откриха начин да помогнат на туризма и да привлекат туристи , съобщи „Travel and Leisure“. Правителството планира да привлече богати граждани от други държави, за да прекарват повече време в страната. Този ход би трябвало да помогне за възстановяването на туристическата индустрия, която е намалила със 79% през 2020 г. приходите от..

публикувано на 24.11.20 в 17:34

"Подарък с кауза" в името на живота

„ПОДАРЪК С КАУЗА“ е традиционната онлайн благотворителна кампания на „Искам бебе“, която вече няколко години се реализира в сайта и социалните канали на фондацията.  С подкрепата на автори, доброволци и съмишленици на каузата, се предлагат уникални, ръчно изработени с много любов и внимание подаръци, които да останат скъп спомен за вашите близки и..

обновено на 24.11.20 в 15:37