Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преизградиха къщата-музей на Адриана Будевска

Снимка: Информационна агенция Добруджа

След повече от три години борба с институциите къщата-музей на Адриана Будевска в Добрич беше реконструирана в края на миналата година. Така една от знаковите сгради за историческата памет на Добрич ще бъде съхранена.

„Тази къща години наред е посрещала стотици деца и възрастни, но в един момент състоянието й стана притеснително – след няколко земетресения и след тежкото и за Варна и Добрич наводнение през юни 2014 г. основите й не издържаха, тя поддаде и започна да се накланя назад. Оттогава датират усилията ни да направим цялостна реконструкция“, припомни главният уредник на Дома-паметник „Йордан Йовков” в Добрич Кремена Митева.

Сумата, отпусната от Министерството на културата, е 64 хиляди лева, а към тях музеят отдели от собствените си средства още 12 хиляди.

В момента текат процедури по приключване на документалната работа и узаконяване на дейностите. Днес в къщата все още няма възстановена експозиция, но тепърва ще се търсят средства, каза още Митева.

През 1976 година оригиналната къща на Адриана Будевска е била съборена и изградена наново, като са били допуснати леки неточности спрямо оригинала. При сегашната реконструкция проектът е направен така, че да повтори изцяло оригинала, благодарение на богатия снимков материал, запазен в Регионалния исторически музей.

Сградата се намира до църквата „Св. Троица“ в горната част на Добрич. Планира се мястото да бъде използвано не само като музей, но и като творческа работилница за деца.

„Адриана Будевска като дете е правила спектакли в двора на тази къща, събирайки съседските деца. Там се е пробудил талантът й към театъра. Тя е разсмивала съседите, близките, била е в центъра на тази компания. Освен това е обичала да изработва кукли – нещо, което също може да се включи в работилницата“, допълни Митева.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щора за прегръдки и шапка с огрoмна периферия помагат да пазим дистанция

Изобретения за спазване на социалната дистанция показват агенциите в последните дни. С отслабването на карантината в целия свят населението на света е изправено пред ново предизвикателство: поддържане на социална дистанция, съобщи Би Би Си. Дизайнерите,..

обновено на 02.06.20 в 10:57

Стихове на Ботев ще звучат във фурната на Исмаил

Преди Великден Ви разказахме за майстора хлебар Красимир Исмаил и неговата иницатива „виксящ козунак”. За Възкресение над 60 варненци, които нямаха възможност да отделят средства, за да си купят, получиха по един козунак. Да, но освен да меси тесто и да прави закуски, Красимир Исмаил е и родолюбец. На стената на фурната, която се намира..

публикувано на 02.06.20 в 08:05

WhatsApp отправи предупреждение за опити за измама през приложението

Предупреждение към потребителите на услугата за съобщения на WhatsApp. Нова схема за измама дава достъп на измамници до акаунтите на потребителите, пише Forbes. Кражбата на профили е възможна заради обвързване на телефонния номер с приложението и съответното потвърждаване със SMS. За да влязат в..

публикувано на 02.06.20 в 07:19

Детският кът в Морската на Варна се пука по шевовете

Детска глъч и опашки пред атракционите през целия 1 юни в Морската градина. Това видяха Нина Милошевич и фотографът Румен Сарандев.  Дезинфекция след всяка серия на въртележките, работят почти всички атракциони, заведенията са пълни, чакащите по опашките спазват дистанция,не работи само големият надуваем батут. Чуйте още за празника на децата в..

публикувано на 01.06.20 в 17:24

Първи юни в зоопарк Добрич

Центърът за защита на природата и животните в Добрич днес работи напълно безплатно за своите най-малки почитатели – децата. Сутринта за радост на малчуганите свой спектакъл на открито изнесе и Кукленият театър „Дора Габе“, а за да бъде още по-празничен и усмихнат денят на детето всички животни са изключително приветливи и общителни след..

обновено на 01.06.20 в 16:14

Фикционалните ситуации влязоха в живота ни

Зрелостниците днес писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния  въпрос от матурата по български език и литература. Mиналата година отново се падна творба на Елин Пелин - "Косачи". Това са разкази, които са дело на един автор, но са много различни, каза в ефира на..

публикувано на 01.06.20 в 15:45

Продължаваме да мечтаем по детски!

Всяко пораснало дете днес помни с любов предаването "Милион и едно желания". Очаквахме го, пишехме писма, за да видим любимите детски филмчета веднъж или най-много два пъти годишно. Първи юни бе любимият ден на децата от три поколения - на 70-те, 80-те и 90-те години. "Мечето Ръкспин", "Бенджи, Закс и звездният принц", "Семейство Мейзга",..

публикувано на 01.06.20 в 12:50