Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари и собственици на заведения се срещнаха с Мая Манолова

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова се срещна с пчелари и представители на малкия и средния бизнес във Варна.

Пчелари предимно от Добрич присъстваха на срещата с Манолова, както и собственици на заведения, които се обявяват против Наредба 18 за касовите апарати. Пчеларите са против ползването на опасни пестициди в земеделието.

Калоян Кръстев има над 100 кошера. Казва, че според него този бизнес умира. Причините са две, коментира той пред Даниела Стойнова. Трябва ли да се наложи мораториум за вноса на пестициди според него?



Владимир Михалчев е собственик на заведение и смята, че и в този бизнес няма прогрес. "Цялата философия на Наредба 18 е сбъркана. В нея има технически проблеми, вероятно и лобистки.Има много търгховци, които са на места с недобро покритие – всичко блокира. В такъв момент те нямат никаква вина", коментира Михалчев:


Мая Манолова даде своя коментар и по двете теми. Според нея има какво да се направи от институциите, за да се подобри състоянието на пчеларския бизнес.

"Мерките трябва да са по-строги. Сега се прилагат формални санкции, които често отпадат и се отменят“, заяви тя след срещата с пчеларите.

Тя допълни, че би следвало да се създаде електронна система с мобилно приложение и всеки да е предупреден, че ще има пръскане със средства за растителна защита.

„Разговарях с представители от Агенцията по безопасност на храните. Необходимо е да получат модерна техника, с която да установят какви точно пестициди се използват“, каза Манолова. По думите й, уредът, който липсва на агенцията, се казва газ хроматограф. "Това е скъп уред, за който трябва да се отделят около 1 млн. лева. Но става въпрос за съществуването и развитието на цял един бранш“, допълни тя.

Мая Манолова се срещна и с представителите на малкия и средния бизнес, които са срещи Наредба 18 за касовите апарати.

„Отлагането не е решение на проблема. Властта трябва да обсъди с бизнеса всеки текст от Наредба 18 и най-вече с малкия и средния бизнес, които са гръбнакът на икономиката, а ще са засегнати в най-голяма степен“, заяви тя:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакета предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на Община Добричка през следващата седмица в дните 16, 17, 18 и 19 юли. Екипите на БЧК ще посетят 64..

публикувано на 13.07.24 в 14:43

Заключителна конференция на Националното военноморско учение „БРИЗ 2024“

Днес се проведе предварителен анализ на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2024“. Командирите на кораби и групи споделиха своите първи впечатления от проведеното учение, след което командира на корабното съединение флотилен адмирал Велко Велков даде висока оценка на подготовката на екипажите при изпълнение на поставените..

публикувано на 13.07.24 в 14:37

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 13.07.24 в 13:48

Традиционният туристически поход по морския бряг стартира от Шкорпиловци

Традиционният туристически поход по морския бряг се провежда за 26-и път от днес до 17 юли. Тази година в него ще вземат участие около 70 туристи от цялата страна на възраст от 7 до 70 години. Организатори са Дирекция „Спорт“ на Община Варна и Туристическо дружество “Черноморски простори“.  Отправната точка за всички маршрути е палатковият бивак в с...

публикувано на 13.07.24 в 12:36
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав,  ще затвори важни улици в селото днес  от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки,..

публикувано на 13.07.24 в 12:32

ПП-ДБ обсъждат какво да правят с втория мандат за съставяне на правителство

Коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" се събра на Национален съвет. Очаква се там членовете да решат как да процедират след връчването на втория мандат от президента. Заседанието на Съвета се провежда в столичен хотел. “Продължаваме разговорите с нашите партньори относно втория мандат”. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Снимката е илюстративна

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите в областите Хасково, Пловдив, Кюстендил и Ямбол Продължава борбата с пожарите в областите Хасково, Пловдив, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действащи и локализирани пожари: Област Хасково: Пожарът в широколистна гора в землището на с. Горноселци, общ. Ивайловград, обл. Хасково не е локализиран, площта..

публикувано на 13.07.24 в 11:50