Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тъга и надежди за Балетния конкурс-примабалерината Веса Тонова и оперната певица Даниела Димова

Кралете на слънцето
Снимка: Николай Крусер

Международният балетен конкурс – Варна е национална ценност и грижата трябва да е на държавата. Това сподели в интервю за Радио Варна двукратният лауреат от конкурса през 1986 и 1988 г. Веса Тонова, която след Варна става прима балерина в Софийската национална опера и балет от 1989 г.  Продължава да танцува и днес, у нас и в чужбина. В момента тя репетира с балета на Държавна опера-Варна "Омагьосани картини"- балетната премиера по музика на Нелко Коларов ще можем да гледаме на 4-ти март. По думите й "Много от нещата малко са се опорочили. Трябва да има балетна гилдия, която да подкрепя конкурса и да дава идеи. Да има съобразяване с хората преди нас, те са абсолютно изолирани и никой не търси мненията им, нещата се решават еднолично".  Веса Тонова  формулира причините за отмяната на 29-то издание на най-стария балетен конкурс в света така: 


Необходим е финансов анализ на последните няколко издания на конкурса, смята оперната певица Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център-Варна, председател на комисията по „Култура“ в миналия Общински съвет и член на Експертния съвет, разпределящ общинското финансиране по Фонд „Култура“: 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха ученици от МГ за успехите им на олимпиадите

64-ма ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна , класирали се на националния кръг на олимпиадите по различни учебни предмети , бяха отличени с грамоти от ръководството  на учебното заведение. Никол  Добрева от 11 „д” клас  е единствената варненка , която отива на национален кръг на  олимпиадата по български език и..

публикувано на 14.04.21 в 15:56

Студенти от Военноморското училище в проект на НАСА

Екип от студенти от Космическото общество във Висшето Военноморско училище „Никола Вапцаров”във Варна работи по две важни програми - за откриване на астероиди и по международен проект на НАСА – за създаване на симулация за космическа станция на Луната - това съобщи доц. Веселка Радева-ръководител на екипа и на Морската астрономическа обсерватория..

обновено на 14.04.21 в 15:19

200 години от рождението на Георги С. Раковки отбелязаха в село Раковски

В село Раковски, община Каварна отбелязаха 200- годишнината от рождението на Георги С.Раковски.   Пред паметника на идеолога на революционното движение в България, слово изнесе кметът на общината Елена Балтаджиева, която отбеляза този ден като изключителен за селото, която говори за завета: „ Нашата свобода от нас зависи.“ Днес и в бъдеще трябва да я..

публикувано на 14.04.21 в 13:38

Българските кораби с името „Раковски”

Военноморският музей във Варна припомня накратко на  днешната дата - 14 април 2021 г., когато по нов стил се навършват 200 години от рождението на Г. С. Раковски, за корабите, които редом с българския трибагреник достойно са носили през годините името на българския революционер по близки и далечни маршрути. 1. Първият от тях е парен..

публикувано на 14.04.21 в 11:56

Микропластмасите са заплаха за Черно море

Микропластмасите, малки фрагменти, повсеместни във водни басейни по целия свят, остават сериозна заплаха за Черно море , пише в. „Сабах”. Група изследователи от университета „Реджеп Тайип Ердоган” в провинция Ризе установиха, че в морето има повече от 1 милион микропластмасови частици на квадратен километър. Изследванията им също така показват, че..

публикувано на 13.04.21 в 19:05

За хубава кожа задължително слънцезащитен крем

През последните дни слънчевите часове накараха мнозина да излязат и да се разходят на въздух.  И въпреки ежедневното носене на маски, нашата кожа има нужда да диша.  Но с условието тя да бъде защитена с подходящ крем. Особено важен в момента е този със слънцезащитен фактор, за да не се появяват излишни пигментни петна, лунички, за да няма розови..

публикувано на 13.04.21 в 15:28

Готвят европейски регламент за работещите в "home office"

Европейският парламент призовава за закон на Европейския съюз, който предоставя на работниците правото да изключват цифровите си служебни устройства извън работното време, както и да бъдат определени минимални изисквания за работа от дома. Очаква се изготвянето на регламент, който да изясни условията на труд, работното време и времето за..

публикувано на 13.04.21 в 09:45