Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Агрономство" - сред най-желаните специалности в ТУ-Варна

5
Снимка: Румен Сарандев

Голям е интересът на студентите към специалността "Агрономство". Над 220 са младежите, които се обучават в нея и близо 80 процента след завършването намират реализация. Това съобщи проф. Драгомир Пламенов, ръководител на катедра "Растениевъдство" в Техническия университет във Варна. Той по традиция заряза лозята на учебното опитно поле на университета заедно с проф. Венцислав Вълчев, ректор на Техническия университет.

Проф. Пламенов коментира пред Даниела Стойнова, че през тази година произведеното вино от лозовите масиви на опитното поле е експериментално - само от сорт "Димят":Проф. Драгомир Пламенов каза още, че ако нямаме дъждовна пролет, това може да доведе до произвеждането на по-малки количества и по-некачествено вино.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Препоръчителна 14-дневна карантина за българите във Финландия

Финландия промени условията за влизане в страната за български граждани. Влизането във Финландия е отворено за граждани на държави от ЕС и Шенген, пребиваващи в страната, и членовете на техните семейства, за транзитно преминаващи, за пътуване, свързано с работа, командировка или обучение, както и посещение на близки роднини или партньор на семейни..

публикувано на 21.09.20 в 12:54

Затвориха училище във Варна за дезинфекция заради случаи на COVID-19

Сградата на началното училище "Васил Левски" във Варна в момента е затворена за дезинфекция, учениците са освободени, но денят е учебен и те преминават на дистанционно обучение. В сряда започват отново редовните учебни занятия, съобщиха от общината. Контактните лица със заразената учителка, която е без симптоми и е карантинирана в дома си ,ще бъдат..

публикувано на 21.09.20 в 12:26

Ще поскъпне ли водата във Варна?

При промяна на баланса на получаваната вода за питейно битови нужди във Варна в бизнес плана за следващите пет години, при хипотеза, че трябва да взимаме повече вода от карстовите извори, може да се очаква корекция в цената. Това каза за Радио Варна управителят на ВиК-Варна Валентин Вълканов. По думите му цената за битовите потребители засега се..

публикувано на 21.09.20 в 12:06

В три училища във Варна има единични случаи на заразени с коронавирус

В три училища във Варна има единични случаи на заразени с коронавирус, паралелките минават на дистанционно обучение. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието. Ученик в шести клас от  основно училище "Ангел Кънчев " и сестра му от Четвърта езикова гимназия са дали положителни проби и класовете им минават на дистанционно обучение,..

публикувано на 21.09.20 в 11:26

Днес изтича срокът за документите за компенсации на земеделци по COVID-мерките

 Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за изплащане ма компенсации за щетите, причинени от пандемията от COVID19 , предаде БНР. Близо 35 хиляди фермери са подали документи за извънредните мерки за финансиране, свързани с коронакризата. Почти 100 милиона лева ще разпредели държавата, за да компенсира фермерите за загубите,..

публикувано на 21.09.20 в 11:21

Съдът постанови две доживотни присъди без замяна по делото за атентата в Сарафово

Специализираният наказателен съд постанови доживотен затвор без замяна за двамата подсъдими за терористичния акт на летище "Сарафово". Присъдите могат да бъдат обжалвани пред втора инстанция. През 2012 г. на 18 юли на паркинга на летището беше взривен автобус с израелски туристи, при който близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автомобила и петима..

публикувано на 21.09.20 в 11:03

СУ "Св. Климент Охридски" в Добрич спечели пореден проект по Еразъм+

Средното училище по изкуства в Добрич „Св. Климент Охридски“ спечели пореден проект по програма Еразъм+. Проектът е „Академия за активно обучение“ и в него училището си партнира с образователни структури в пет други европейски страни – Полша, Кипър, Гърция, Италия и Испания. Целта на проекта е да се изгради европейска мрежа от училища, която дава..

публикувано на 21.09.20 в 10:46