Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Любовта към виното в Тополи

„In vino veritas, in aqua sanitas" във виното е истината, във водата е разумът.

  В свободен превод: „Истината  може и  да е във виното, но здравето е във водата.”

На 14 февруари ще наблегнем на истината, за да сме здрави българи. :) 

Ние без вода можем, но без вино: няма да издържим.


Напук на всякакви вируси и игнорирайки Свети Валентин,  даваме предимство на сърцата от вино, отлежало в дъбови бъчви: пивко, плътно и ароматно.

По традиция кметство Тополи, край Варна, съвместно с читалище „Св. Св. Кирил и Методий“, заедно с групата за автентичен фолклор отбелязват празника на лозаря Трифон Зарезан.


Програмата започна  пред храма „Св. Успение Богородично“ в селото с водосвет, отслужен тържествено от отец Михаил от Варненска и Великопреславска митрополия. Той на човешки език обясни значението на празника, поговори за греха и светостта и щедро благослови всички миряни, пръскайки ни със светена вода.


Последва ритуално зарязване на лозя, празнична трапеза и конкурс за най-добро вино.

Чуйте още за честването на винения празник в репортажа на Ваня Славова:


Дай Боже обилна реколта и качествено пивко вино!
Кметът на Тополи Благовест Георгиев заяви за Радио Варна, че тази година сред приоритетите в програмата е изграждането на нова детска градина.

А днес приоритет бе даден на вълшебния дух на виното, с любов към лозето и спазването на българските традиции.

Сега поглед към гроздето от стари времена до настоящето.

Древните гърци са считали ферментиралия сок от грозде за твърде силно питие – и затова са го разреждали с вода. 

У нас – още от времето на турското робство – отделни кръчмари също са възприемали тези византийски номера, но мотивите им са били по-скоро икономически, отколкото здравословни. С присъщото си чувство за хумор, българският народ нарича процедурата по тайното разреждане на виното с вода – „кръщаване“.

В годините на народната власт се възприема и друга мода – възкиселото домашно винце да се разрежда с лимонада. Тази гледка би могла да докара някой ортодоксален французин до инфаркт…, но от друга страна, именно франсетата са на едно от последните места по сърдечни заболявания в света. И една от главните причини за това е редовната консумация на червено вино.

Римският историк Тацит ни е оставил ред любопитни свидетелства за ролята на виното в различни народи от онова време. Германските племена, например, са го използвали като серум на истината (няколко века преди Гестапо). Нито един племенен съвет не е ставал без предварително членовете му да са се наквасили достатъчно с божествената напитка. Понеже са смятали, че никой не може да бъде неискрен в полупияно състояние, така те са си гарантирали откровеност и прозрачност по време на племенните дебати. (Сигурно са ставали и сакатлъци, но виното превръща във варвари и много по-цивилизовани народи…).

Българите, например, винаги сме били народ на крайностите. Държавен глава (като нашия хан Крум)  е изкоренявал лозята в цялото си царство-господарство. Но пък за самия него се знае също, че е пил вино от черепа на византийския император Никифор – което (освен, че е върха на мачовското перчене) е и сериозна проява на двуличие – след като си лишил всички останали от удоволствието да сръбнат винце, та дори и от по-прости съдове и чаши.

Не можем да признаем обаче, че за разлика от много други народи, изправени пред сериозната дилема – ракия или вино?! – нашият народ е намерил соломоновското решение: „И бира, чедо, и бира!“

Наздраве на всички празнуващи!
Който с каквото обича, нека се опияни днес: с вино и любов животът е една идея по-лек!


 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дуранкулашкото езеро след пожара - прогнози и какъв е контролът в защитената територия

За последните две години Инспекцията е съставила шест акта за риболов на забранени места в защитената местност, за навлизане с лодки в езерата и за риболов в забранен период. Размерът на глобите по закон е от 500 до 10 хил. лв. Наложените санкции са на обща стойност 250 лв., каза експертът. Иванова поясни, че размерът е такъв, тъй като..

публикувано на 28.02.20 в 10:43
Емил Димитров

Отново спецоперация в Басейновата дирекция в Пловдив

Отново спецоперация в Басейновата дирекция в Пловдив, където преди дни беше арестувана директорката Цветелина Кънева. Повдигнато й е обвинение за безстопанственост и по време на акцията бе отведена с белезници, което повдигна обществено възмущение. По неофициална информация на БГНес, при тази втора акция също има задържани лица. И..

публикувано на 28.02.20 в 10:35

150 години Българска екзархия и във Варна

Втори ден продължават честванията по случай 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. Във Варна Това ще стане от 10 ч., когато започва отслужването на тържествен благодарствен молебен в катедралния храм "Св. Успение Богородично". Благодарствени молебени ще има във всички храмове на варненската епархия. Довечера..

публикувано на 28.02.20 в 10:33

Програма за честването на 3-ти март във Варна

Редица събития са включени в програмата за честването на официалния ни празник - 3 март. 10:00 ч. Тържествено вдигане на националното знаме; Място: площад „Св. Св. Кирил и Методий” 10:15 ч. Шествие; Място: от Катедралния храм „Успение Богородично” до паметника на Граф Игнатиев 10:25 ч. Поднасяне на цветя; Място: Паметник..

публикувано на 28.02.20 в 07:04

Турция няма да спира бежанците от Сирия, които искат да влязат в Европа

Турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани да бездействат в случай на увеличаване на потока от бежанци към Европа, съобщиха световните информационни агенции. Турските власти решиха да не спират сирийските бежанци, които се..

публикувано на 28.02.20 в 06:47

Част от Салтанат и Св.Никола без ток за два часа

На 28.02.2020 г. от 09:00 ч. до 11:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - Приморски парк 297, рибарско селище, част от м-ст Салтанат в близост до № 83, част от м-ст Свети Никола в близост до № 4, 7, 8, 12, 13...

публикувано на 28.02.20 в 06:21

Предимно слънчево на 28-ми февруари

Сутринта ще преобладава слънчево време, но по-късно от запад ще започне ново увеличение на облачността и привечер на места ще превали дъжд, който в Лудогорието и районите на Предбалкана ще премине в сняг. Вятърът постепенно ще се обърне от юг-югоизток. Максимални температури между 9 и 14 градуса, за Варна около 10. Вълнение на морето 2-3 бала...

публикувано на 28.02.20 в 06:11