Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иновативна online платформа защитава потребителите

Иновативна дигитална платформа  - Justiceto.me, вече позволява на потребителите у нас да подават жалба за по-малко от 5 минути срещу некоректни търговци и в рамките на броени дни да разберат какъв е шансът им да получат обезщетение.

Платформата работи от началото на годината, съобщи за Радио Варна мениджърът ѝ Жана Захова. Зад платформатастои екип с дългогодишен опит в областта на защитата на потребителските права и медиацията, с десетки успешни случаи зад гърба си.

Това е първата подобна инициатива в България за цялостна защита на потребителските права. Основателите ѝ имат и сертификат за уникалност на идеята от Патентното ведомство. Към настоящия момент подобни платформи съществуват само при търсенето на обезщетения в авиационната индустрия – при закъснели или отменени полети, изгубен багаж или отказан достъп на борда.

Приемат се всякакъв вид жалби - към ВиК, ЕРП дружества, мобилни оператори, туроператори, хотелиери, online търговци и такива на физически стоки. Такса за потребителите няма, уточни Захова.

Подаването на жалбите е възможно от всяка точка на страната, вкл. и от българи, живеещи в чужбина, но с адрес и у нас. Процесът е изцяло електронен, а екипът на Justiceto.me поема изцяло комуникацията с неизрядните доставчици на услуги, проверката на фактите и може да поеме и евентуалното представяне на потребителите, в случай, че казусът стигне до съда.

Българите като цяло имат склонност да подценяват защитата на правата си, коментира Захова. По думите ѝ, това е особено валидно, когато казусът касае малки суми или услуги. Екипът обаче се надява, че ще обърне тенденцията.

Какво представлява платформата и още детайли може да чуете в интервюто с Жана Захова.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Водолаз

Интересът към подводния туризъм се увеличава

Водолази с научна насоченост се обучават от членове на Българската национална асоциация по подводна дейност   -това съобщи във Варна Илия Кръстев - заместник-председател на организацията, която провежда отчетно-изборно събрание. Даниела Стойнова разговаря с Илия Кръстев, който обясни, че засега обаче интересът е повече към обучението за..

обновено на 18.04.21 в 09:57

Как вътрешният дизайн влияе на здравето и въздейства на общуването ни

Хората конструират и проектират сгради въз основа на нашите нужди, но по определен начин тези сгради също ни „изграждат“ и оформят. Прекарваме по-голямата част от живота си на закрито. По-конкретно, около 90%, според Националното проучване на моделите на човешка..

публикувано на 18.04.21 в 07:00

Звукови гледки от село Брестак, община Вълчи дол

Поемате по магистралата за София. Край Девня отбивате вдясно и карате по пътя за Суворово. Там завивате наляво и се отправяте към Вълчи дол. След което стъпвате на пътя за Добрич. До тук пътищата са много добре асфалтирани. След Вълчи дол продължавате по пътя за Добрич. След няколко минути ще стигнете до кръстовище. Там от главния път се отклонява шосе,..

обновено на 17.04.21 в 09:39

Трима близнаци се ожениха в един и същи ден и станаха бащи едновременно

В нигерийския град Нгво трима братя близнаци се ожениха в същия ден и едновременно станаха бащи, съобщи изданието Pulse. Чинуду, Чуквебука и Кенечукву Онийа се ожениха на 6 юни 2020 г. Първоначално имаше слухове, че булките им също са тризнаци, но това не се оказа така. След 10 месеца и тримата имаха..

публикувано на 17.04.21 в 09:36

С боб и царевица вместо бюлетини гласували следосвобожденските българи

Много често в някои селища няма грамотни хора, няма кой да напише бюлетините и за това се прибягва до доста прости форми – бял и черен боб, боб и царевица и други. Те са замествали бюлетините в условията на двупартийна система след Освобождението. После, когато се усложнява политическия живот в страната,..

публикувано на 17.04.21 в 09:12

Какво казва езикът на тялото за човека срещу вас

Невербалните знаци в комуникацията могат да говорят много. Всъщност повечето форми на комуникация са невербални. Езикът на тялото представлява 50 до 70 процента от общуването. Това включва изражения на лицето и движения на тялото. Мимиките обикновено са лесни за разбиране. Но друг език на тялото може да бъде..

публикувано на 17.04.21 в 07:11

Световен ден на хемофилията

През април 2021 Българската Асоциация по Хемофилия за 7-ма поредна година организира информационна кампания по повод Световния Ден на Хемофилията - 17 април. Кампанията ще премине под надслов „Движим се заедно с промяната!“, съобразно изминалата 2020 година, белязана от световната пандемия. Година, в която..

публикувано на 17.04.21 в 07:05