Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо земната ябълка трябва да бъде на трапезата ни

Суровата земна ябълка е изключително полезна за повишаване на имунитета и е  най-добрият избор за включване в менюто ни, разказва д-р Людмила Емилова.

От години растението е част от нейната градина.

Гулията е позната  като ерусалимски артишок и почти не изисква никакви грижи.

Земната ябълка дълго време беше сред забравените и пренебрегвани богатства на българската земя. Подобно на плевелите, растението само са разпространява.


 Всъщност земната ябълка е най-непретенциозният зеленчук сред шампионите по полезни качества и в медицински център на д-р Емилова тя се радва на заслужено внимание.

Д-р Емилова от десетилетия живее природосъобразно и предава знанията си на хората.

Този кореноплод събира в сърцевината си всички безценни съставки от почвата и има качеството да ги съхранява дълго време при подходяща температури и покрит с тънък слой пръст или пясък.

Целостта на необработените топлинно грудки гарантира усвояване на всичките им полезни качества.

В земната ябълка се откриват витамин С, витамини от групата В, желязо, магнезий, цинк, калий, калций, фосфор, фолиева киселина и др. Богата е на пектин и изобилства от влакнини.

Полезните й качества надвишават тези на картофите и цвеклото.

Гулията подобрява работата на ендокринната, имунната, храносмилателната и кръвоносната система.

Редовната консумация на земна ябълка подобрява сковаността в ставите и намаляването на болките при ревматичните заболявания, защото съдържа много силиций.

Гулията е номер 1 в растителния свят по съдържание на инулин.

Той преминава през храносмилателната система, без да се разрушава, и достигайки дебелото черво, се бори успешно с упорития запек и тежките му последици, включително рак.

Инулинът извежда от организма вредните вещества и отрови, има имуномоделиращо въздействие, спомага за намаляване на лошия холестерол и др.

Като природен аналог на инсулина, той е особено полезен за болните от диабет без значение какъв тип.


  Гулията има благотворно въздействие и върху зрението, при атеросклероза, сърдечни увреждания и др.

  Можем да я консумираме заедно с кората, но преди това трябва да е направено старателно измиване.

При хора с чувствителен стомах гулията се консумира след обработка на пара.


  От земната ябълка /гулия/ д-р Емилова  препоръчва да си изцедим сок или да я прибавим към зеленолистно смути.


Подходяща е за комбиниране при салати от зеле, ряпа, пащърнак, целина, цикория, спанак и др.



   Може да се консумира и пасирана с прибавено смляно ленено семе или смлян сусам.  Щипка кардамон прибавя нови нюанси към вкуса.

 Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.

Повече информация вижте на страницата: www.emilova.org


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Клиника „Д-р Емилова“ затваря до 13 април

Скъпи приятели, Клиника „Д-р Емилова“ временно затваря врати за своите пациенти, за да се съобрази със строгите мерки на извънредното положение в България. Надяваме се в дните, които прекарвате у дома си, да се погрижите за своето здраве и за здравето на близките си, да успеете да си починете и да намерите време за себе си. Ще отворим..

публикувано на 16.03.20 в 09:33

Плодолечението ни държи далеч от грипа

Как да увеличим защитните сили на организма си и да не попаднем сред засегнатите от грипа хора  - отговор търсим от д-р Людмила Емилова, която има  дългогодишен опит : Вече 27 години работя в областта на природонаучната медицина. Хиляди хора са минали през нашия център, наблюдавала съм съдбите на много хора, на цели семейства, преживели..

публикувано на 08.03.20 в 19:15

Промяна в мисленето = промяна в храненето

Да обърнеш внимание на здравето си, докато все още го имаш. Това прави една българка, която живее в Холандия, пропътува хиляди километри, за да се срещне отново и през тази година с д-р Людмила Емилова. С нея ни среща Габриела Гаврилова. Казвам се Гергана и съм на 54 години. Дойдох за първи път преди 8 години, за да сваля килограми. Но видях..

публикувано на 02.03.20 в 06:30

При д-р Емилова си почива и тялото, и духа

Психическа подкрепа и успокоение дава клиниката на д.р Людмила Емилова. Така смята пациент, който за първи път е бил при нея преди 20 години. Драгомир Драгнев е на 53 години, женен с две деца, от Търговище. Не успях сам да се справя тогава, преди 20 години, с висок холестерол и болен черен дроб. Така и не можах да се справя сам Знам за  клиниката на..

публикувано на 16.02.20 в 19:35

Пациент: Започвам всяка година при д-р Емилова, за да се заредя с енергия

Приятел на здравословния начин на живот и на д-р Емилова още от времето , когато тя създава своят клиника преди 26 години.  Това е кратката биография по отношение на здравето на Иван Петков от Плевен С д-р Емилова се познаваме от санаториума на МВР край Варна. И когато тя реши да направи тази крачка, посъветва се с такива като..

публикувано на 10.02.20 в 10:50

Плодолечението връща в ритъм сърцето

Желанието да промени навиците си и най-вече да помогне за нормалната работа на сърцето си  водят в клиниката на д-р Емилова един 60-годишен мъж, който от няколко години   прави програмата за плодолечение. Казвам се Иван Иванов. От Ямбол съм. От 2013 година правя програмата на д-р Емилова, защото сърцето ми излиза извън ритъм. Ходих по доктори..

публикувано на 03.02.20 в 00:05

Болките в стомаха си отиват завинаги с подходящо плодолечение

"Ние много често лекуваме пациенти, които имат хронични гастрити, язви на дванадесетопръстника или на стомаха, гастроезофагеален рефлукс, което може да доведе до образуване на язви на хранопровода", разказва д-р Людмила Емилова. Според нея програмата на плод и чай е подходяща и за такива хора. Те не трябва да пият фрешове от кисели, дразнещи цитрусови..

публикувано на 27.01.20 в 06:00