Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо земната ябълка трябва да бъде на трапезата ни

Суровата земна ябълка е изключително полезна за повишаване на имунитета и е  най-добрият избор за включване в менюто ни, разказва д-р Людмила Емилова.

От години растението е част от нейната градина.

Гулията е позната  като ерусалимски артишок и почти не изисква никакви грижи.

Земната ябълка дълго време беше сред забравените и пренебрегвани богатства на българската земя. Подобно на плевелите, растението само са разпространява.


 Всъщност земната ябълка е най-непретенциозният зеленчук сред шампионите по полезни качества и в медицински център на д-р Емилова тя се радва на заслужено внимание.

Д-р Емилова от десетилетия живее природосъобразно и предава знанията си на хората.

Този кореноплод събира в сърцевината си всички безценни съставки от почвата и има качеството да ги съхранява дълго време при подходяща температури и покрит с тънък слой пръст или пясък.

Целостта на необработените топлинно грудки гарантира усвояване на всичките им полезни качества.

В земната ябълка се откриват витамин С, витамини от групата В, желязо, магнезий, цинк, калий, калций, фосфор, фолиева киселина и др. Богата е на пектин и изобилства от влакнини.

Полезните й качества надвишават тези на картофите и цвеклото.

Гулията подобрява работата на ендокринната, имунната, храносмилателната и кръвоносната система.

Редовната консумация на земна ябълка подобрява сковаността в ставите и намаляването на болките при ревматичните заболявания, защото съдържа много силиций.

Гулията е номер 1 в растителния свят по съдържание на инулин.

Той преминава през храносмилателната система, без да се разрушава, и достигайки дебелото черво, се бори успешно с упорития запек и тежките му последици, включително рак.

Инулинът извежда от организма вредните вещества и отрови, има имуномоделиращо въздействие, спомага за намаляване на лошия холестерол и др.

Като природен аналог на инсулина, той е особено полезен за болните от диабет без значение какъв тип.


  Гулията има благотворно въздействие и върху зрението, при атеросклероза, сърдечни увреждания и др.

  Можем да я консумираме заедно с кората, но преди това трябва да е направено старателно измиване.

При хора с чувствителен стомах гулията се консумира след обработка на пара.


  От земната ябълка /гулия/ д-р Емилова  препоръчва да си изцедим сок или да я прибавим към зеленолистно смути.


Подходяща е за комбиниране при салати от зеле, ряпа, пащърнак, целина, цикория, спанак и др.   Може да се консумира и пасирана с прибавено смляно ленено семе или смлян сусам.  Щипка кардамон прибавя нови нюанси към вкуса.

 Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна.

Телефонът за връзка със секретарите е: 0888 951 288.

Повече информация вижте на страницата: www.emilova.org


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Клиниката на д-р Емилова отваря врати отново в к.к. Свети Константин и Елена

От 16 септември клиниката на д-р Емилова ще работи в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ във Варна. Както и миналата година екипът й ще бъде в хотел „Аква Азур“, а р аботата ще бъде изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. Телефоните 0888 951 288 и 0886 919 944 а подробности и записване телефони..

публикувано на 14.09.20 в 01:05

Как д-р Емилова създаде международна общност, посветена на здравословното хранене и живот

Всички пациенти на д-р Людмила Емилова са изключително впечатлени от приятелския дух, който цари в нейната клиника. За това допълнително помагат и специалните коктейли, които се организират от няколко месеца. Докато опитват поредното кулинарно изкушение – плодов сок в различни комбинации, пациентите разказват своите лични истории. Как..

публикувано на 31.08.20 в 07:35

Три поколения пациенти: Д-р Емилова създава култура на здравето

Преди година Албена Петрова и съпругът ѝ  за пръв път се доверяват на  медицинския център на д-р Емилова. Пристигнали в клиниката за 20 дни гладуване и 10-дневно захранване по настояване на дъщерите си. Петрови нямали голяма вяра в излекуване на многото си болести, след като дълги години безброй хапчета не могли да им помогнат. Високо кръвно,..

публикувано на 10.08.20 в 07:25

Професор Ана Савова: Плодова диета и гладуване за здраво сърце

Повече от двадесет годишно приятелство свързва професор Ана Савова, известен български кардиолог, с д-р Людмила Емилова. Професор Ана Савова вижда в д-р Емилова една борбена, колоритна личност, лекар, който се бори и проповядва това, в което вярва. Като кардиолог вие как оценявате методите? - Аз съм..

публикувано на 03.08.20 в 09:30

Всяка година идваме за здраве, за почивка, за релаксация

Цялото семейство подкрепя своето дете в борбата за съхраняване на здравето и така се срещат с екипа на д-р Людмила Емилова. Здравейте, какво се случи при вас? Казвам се Мария и съм от Пловдив. Преди 18 години детето ми имаше увеличена трета сливица, предлагаха ни оперативно да се премахне, но ние потърсихме алтернативни..

публикувано на 20.07.20 в 09:30

25 кг надолу и вече без лекарства за високо кръвно и диабет

Това се случва в живота на един господин, който от една година спазва съветите на д-р Емилова и е направил нейната програма няколко пъти. - Казвам се Руслан Митев, преди една година бях тук и направих пълната програма 20 плюс 10 захранване. Двайсет дни на плодове - това е лечебната програма и изчезна кръвното, в смисъл падна..

публикувано на 13.07.20 в 09:30

С гладолечение реших много здравословни проблеми

Христина и Людмила (както нарича д-р Емилова нашата събеседничка) ги свързва над 50-годишно приятелство. Имат много общи спомени и са решили няколко сериозни здравословни проблема.  Христина не приема лекарства, всеки ден работи в градината, ако почувства неразположение, веднага прави няколко дни на гладуване.  Здравейте, как се казвате? Казвам..

публикувано на 06.07.20 в 09:30