Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Агресията расте в общество на аутсайдери

Все повече хора напоследък осъзнават себе си като жертви. Превръщаме се в общество от аутсайдери, затова и агресията расте, а в периферията на обществото и социалното оцеляване жертвите се избиват помежду си. Това коментира за Радио Варна психологът Светлана Павлова в Деня за борба с тормоза в училище, известен като Ден на розовата фланелка. Детето-насилник по условие също е жертва на агресия, защото то проектира това, което преживява, върху тези, които не могат да се защитят от него. За да има вина и покаяние, трябва да има критерии за добро и зло. Някой трябва да ги зададе тези критерии у децата, понеже те не се раждат научени.

-  Да позиционираме участниците в един училищен тормоз – един извършител, другите гледат, а последният снима ...

-  Освен децата, които са участници в тормоза и ако говорим за вина, трябва да я поделят солидарно, има и други пряко и косвено, които са били там – родителите на тези деца, хората, които са виждали поведението на децата, всички, които са били наоколо, защото подобни деяния не могат да останат незабелязани. Това, че се снима означава, че тези деца не само, че няма да го преживеят като виновно поведение, но че те се гордеят с това. Успяхме да въведем модел, в който колкото по-агресивно и по-брутално налагаш себе си на другите, толкова си по-успешен.

-  Вероятна причина е, че с малолетните престъпници малко се работи

-  Реална работа на терен няма, особено в рисковите райони. От друга страна – добре, това дете ще бъде осъдено и ще бъде въдворено в място, където да изтърпи наказанието си. По-нататък трябва да сме наясно, че това дете по презумпция вече е загубено за обществото като пълноценен човек и ще бъде на издръжка на обществото като потенциален клиент на затворите.

-  Какъв знак е за обществото ни всичко това, което коментираме?

-  Означава, че ние като общество много се провалихме, защото няколко поколения са изтървани от гледна точка на психичното им здраве, на психичната и социалната им адаптивност, на елементарни понятия като добро и зло. Нашето общество изтърва момента, в който можеше да бъде адекватно.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

По Ком-Емине за 21 дни

Чудили ли сте се някога какво е нужно, за да стегнете туристическите обувки, да нарамите раницата и „да хванете гората”? Нещо, което много хора направиха в последната година, особено покрай правилата за дистанция и ограничение в събиранията. Двама варненци - Любомир Калчев - на снимката в дясно, и Диан Митев правят това буквално,..

обновено на 22.10.20 в 12:05

Мариус Куркински: Всеки ден трябва да изпитваме благодарност

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински с размишления за времето, за живота, за театъра, за вярата и за Бог в интервю на Даниела Стойнова. Мариус споделя, че с всяка изминала година се чувства все по-добре у дома във Варна сред най-близките си хора. В навечерието на рождения си ден, актьорът отново се срещна с варненската публика и..

публикувано на 20.10.20 в 11:25

Христо Русев: Васко Василев ме научи навсякъде да съм на 100 %

„Васко Василев зад сцена“ е новата фото книга с автор младия фотограф Христо Русев. В 240 страници са обединени черно-бели снимки на световноизвестния ни цигулар от негови участия из четири държави - Англия, Испания, Япония и България. На 14 октомври музикантът навършва 50 години. Според него работата с Русев по томчето е едно от..

публикувано на 13.10.20 в 11:41

Дрехите с българска шевица предпазват и дават енергия

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. И няма как да е иначе. Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро,..

обновено на 12.10.20 в 13:44

Мария Петрова: МЗ не казва какъв е процента на достоверност на PCR тестовете

Всички данни, които се предоставят на обществото във връзка с коронавируса, трябва да бъдат аргументирани и обосновани. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова. Тя е изпратила запитване до Министреството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация...

публикувано на 10.10.20 в 12:50

Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава

Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).  Ирина Недева , председател на АЕЖ, отчита, че  се регистрира сериозно увеличаване на културата на..

публикувано на 09.10.20 в 15:29

За хубавото на лошото – със стих и китара

Музикално-поетичен спектакъл в две части: „За хубавото на лошото“ и „Тъмното свети“ събра почитателите на изящната словесност и музиката на турне из цяла България.  Авторките – Павлина Йосева и Надежда Цанкова се срещат в Испания и след дълъг престой в земята на Сервантес се завръщат в родината. Поетесата Павлина Йосева е родена в Шумен...

публикувано на 08.10.20 в 10:06