Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Агресията расте в общество на аутсайдери

Все повече хора напоследък осъзнават себе си като жертви. Превръщаме се в общество от аутсайдери, затова и агресията расте, а в периферията на обществото и социалното оцеляване жертвите се избиват помежду си. Това коментира за Радио Варна психологът Светлана Павлова в Деня за борба с тормоза в училище, известен като Ден на розовата фланелка. Детето-насилник по условие също е жертва на агресия, защото то проектира това, което преживява, върху тези, които не могат да се защитят от него. За да има вина и покаяние, трябва да има критерии за добро и зло. Някой трябва да ги зададе тези критерии у децата, понеже те не се раждат научени.

-  Да позиционираме участниците в един училищен тормоз – един извършител, другите гледат, а последният снима ...

-  Освен децата, които са участници в тормоза и ако говорим за вина, трябва да я поделят солидарно, има и други пряко и косвено, които са били там – родителите на тези деца, хората, които са виждали поведението на децата, всички, които са били наоколо, защото подобни деяния не могат да останат незабелязани. Това, че се снима означава, че тези деца не само, че няма да го преживеят като виновно поведение, но че те се гордеят с това. Успяхме да въведем модел, в който колкото по-агресивно и по-брутално налагаш себе си на другите, толкова си по-успешен.

-  Вероятна причина е, че с малолетните престъпници малко се работи

-  Реална работа на терен няма, особено в рисковите райони. От друга страна – добре, това дете ще бъде осъдено и ще бъде въдворено в място, където да изтърпи наказанието си. По-нататък трябва да сме наясно, че това дете по презумпция вече е загубено за обществото като пълноценен човек и ще бъде на издръжка на обществото като потенциален клиент на затворите.

-  Какъв знак е за обществото ни всичко това, което коментираме?

-  Означава, че ние като общество много се провалихме, защото няколко поколения са изтървани от гледна точка на психичното им здраве, на психичната и социалната им адаптивност, на елементарни понятия като добро и зло. Нашето общество изтърва момента, в който можеше да бъде адекватно.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл:





ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Люпке: до месец България може да има серум срещу COVID-19

България реагира бузепречно по отношение на превенцията срещу коронавируса и много ми се иска да бъде водеща и в лечението на заболяването. А за това има реална възможност. Това каза за радио Варна ветеринарният лекар, вирусолог и имунолог доц д-р Волфганг Люпке . Той е създател на първата българска васкина срещу инфекциозния бурсит при пилетата,..

обновено на 08.04.20 в 17:14

Добруджанската певица Дойка Добрева - история, достойна за роман...

И от микрофона на радиото се разнасят нейните песни, преминават срутените вече гранични огради, тихо се стелят над сгушените добруджански села и изпълват с радост душите на отрудените селяци – братя и сестри от родната земя... Ето така през 1943 г., в рубриката „Тия, които слушаме по радиото“ във вестник „Радио-свят“, бр. 295 от 18 юни, авторът..

обновено на 07.04.20 в 19:40

Д-р Константин Герганов: Лекарят е лекар навсякъде и по всяко време

Работим както обикновено. Пациентите имат своите нужди и няма как да не ги обслужваме, когато се обръщат към медик. Спазваме съответните предпазни мерки, но лекарят си е лекар винаги и на всяко място. И на улицата, и вкъщи и навсякъде по света, където е поставен той си остава лекар. Няма бивш лекар. В световния ден на здравето и..

обновено на 07.04.20 в 11:39

Книгата е добра възможност!

Едно от емблематичните варненски издателства също изпитва затруднения във време на криза. Работата е редуцирана, повечето от книжарниците не работят. Издателската къща ще се възползва от някои икономически мерки, предложени от правителството. Включва се и в националната инициатива "Купи една книга". Управителят Наско Якимов смята, че всеки..

публикувано на 06.04.20 в 15:59
Милко Божков на откриването на изложбата в галерия

Картини чрез поезия в рамките на Милко Божков

Милко Божков е роден 1953 г. в с. Ресен, В. Търновско . През 1972 г. – завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 г. – "Живопис" в НХА. Автор на над 80 самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Русия, Австрия, Швейцария, Люкембург, Швеция, Холандия, Франция, Германия. Над 100 участия в групови изложби и биеналета на живописта и..

публикувано на 05.04.20 в 10:38

Бюджетът на Община Варна е под натиск заради кризата

Бюджетът на Варна е под силен натиск заради кризата с COVID-19, Общината финансира много мерки, свързани с дезинфекцията на обекти в града, на етажната собственост, произвеждат се на място дезинфектанти, маски, кислородна вода, вече са раздадени над 50 000 безплатни маски в  градския транспорт и пред големите магазини. Това заяви за Радио..

публикувано на 04.04.20 в 13:48

"КултураВирус" заразява със свеж дъх душите на хората

Извънредното положение създава възможности за креативни идеи у хората. Такъв е случаят и с актьора Георги Кацарски, който заедно със своите приятели Катерина Габерова и Елина Дашина създават идеята за културно пространство с името „КултураВирус“ в социалната мрежа Facebook. Катерина е моралната подкрепа, а Елина е „дясната ръка“ на актьора в това..

обновено на 04.04.20 в 11:15