Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Червената" зона на Ломбардия - истории от първа ръка

| обновено на 26.02.20 в 14:51
Снимка: ЕРА/БГНЕС

При нас хората се алармират за заразата и заболелите от коронавируса, но НЕ СЕ създава паника. Това каза в интервю за Радио Варна Людмила Камбурска – варненка, която от 20 години живее в италианската област Варезе, част от т.нар. „червена зона“. Властите се стремят да се ограничи разпространението на болестта. Затворени са училищата, затворени са фитнес залите, забранени са дори литургиите в църквите.

Италианската здравна система, колкото и италианците да не са доволни от нея, действа добре, коментира още Камбурска. Открити са няколко червени телефона, на които можеш да позвъниш. Ако имаш симптоми правилото е да не ходиш в болница. Здравните власти идват при теб, вкъщи, правят проверка и така хоспитализират. Има открит онлайн канал, към който гражданите на Ломбардия и Венето могат да задават въпроси.

/Така изглежда първа страница на сайта на Варезе днес - 26.02.2020 г./

Властите издадоха декрет за тези две области, съгласно който работещите, чиито деца не са на училище или градина, могат да работят от домовете си – т.нар. teleworking. Аз самата работя по този начин, детето ми не ходи на училище, на спорт, на музика... Това са част от мерките, които сме наложили в нашето семейство. Ограничили сме ходенето до магазин и срещите с други хора, сподели нашата сънародничка и уточни, че и другите го правят. Хората започнаха да се презапасяват, има и опашки по магазините. Трудно се намират паста, спагети, вода, въпреки че се зарежда редовно. Няма и маски, и дезинфектанти по аптеките. Ако се намерят са скъпи. Почти няма коли по улиците, даже е странно на площада пред Дуомо в Милано да няма туристи. 

Това е ендемия, а НЕ пандемия за момента, но ако не се вземат мерки, няма как да бъде спряна, е становището на Людмила Камбурска, която е биолог по професия. Смятам, че глобализацията води и до това - все по-често да се разболяваме от болести към които нямаме имунитет. 95% от заболелите оздравяват след това. Този коронавирус е опасен за възрастните хора и хората с хронични заболявания или с онкологични, и особено тези с дихателни. Болни деца няма!

Още от разказа на Людмила Камбурска в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
А.Попхлебарова

А. Попхлебарова: Всички трябва да си помагаме

Епидемията направи държавните граници несъществуващи   и днес мислим за всичките си познати и приятели по света като за съседи. Всички сме в една обща „лодка“ и трябва да си помагаме, така смята Антоанета Попхлебарова, която основа преди години във Варна Младежката доброволческа организация PTPI „Делфините“. Антоанета Попхлебарова..

публикувано на 03.04.20 в 19:00

Ще следим разпространението на вируси чрез блокчейн

Приложение и онлайн платформа - Mimirium Anti-Pandemic Private Tracker , което позволява проследяване и предотвратяване на последващо разпространение на заразни и вирусни заболявания разработва варненски технологичен стартъп. Тракерът се базира на блокчейн технологията и позволява запазване на анонимността на потребителите, каза за Радио..

публикувано на 03.04.20 в 15:00

Кой къде е ? Google показва на властта

Google ще публикува данни за местонахождението на своите потребители по целия свят от днес, за да позволи на правителствата да преценят ефективността на мерките за социално дистанциране, въведени за борба с пандемията COVID-19, заяви техническият гигант. Данните за..

публикувано на 03.04.20 в 13:19

UNICEF с онлайн предизвикателство за родители

Всеки ден, точно в 11 ч. преди обед UNICEF публикува на FB страницата си по едно предизвикателство за родители и деца в условията на самоизолация. Кампанията започна преди броени дни и засега числото на предизвикателствата е заковано на 15, съобщи за Радио Варна Ивайло Спасов, експерт по комуникации в представителството на водещата организация, работеща..

публикувано на 03.04.20 в 10:50

Все повече услуги достъпни с безплатен електронен подпис

От началото на месец април Националният осигурителен институт (НОИ) също дава възможност да си извадим ПИК (персонален идентификационен код) онлайн. За целта е нужен електронен подпис, който от своя страна поне още две седмици може да ползвате безплатно покрай пакета мерки на администрацията да работи все повече дистанционно или поне в..

публикувано на 03.04.20 в 09:55

Виртуални изложби, уроци и концерти организират в Добрич

Младежкият център „Захари Стоянов“ в Добрич организира редица занимания за децата и младежите във виртуалното пространство.         От 16 март тази година и след обявяването на извънредното положение в страната всички преподаватели от центъра решават да не преустановяват контактите си с децата и макар и без жив контакт да продължат да са..

публикувано на 03.04.20 в 09:05

Книгата и детето

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга и рождената дата на един от най-обичаните писатели на приказки Ханс Кристиян Андерсен. Ако обичат книгите възрастните, голяма е вероятността от малки да са им чели приказки. Бабите и дядовците, които разказват приказки преди следобедния сън на внучето си или майките и татковците, които..

публикувано на 02.04.20 в 18:35