Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Страхът е лекарство

Да погледнем на страха "коронавирус" без страх, защото който и да е страх, ако не бъде овладян, води до разстройства в психиката на човека, които могат да го отведат до услугите на психиатричните заведения. Данните показват, че всеки четвърти българин страда от психични разстройства, които са на границата между нормалното и психичното състояние, което се нуждае от медицинска помощ. Според изследването на доцент Апостол Апостолов, социалният страх е по-голям от страха от паяци.


-  Да дефинирате що е то социален страх и в какви периоди от живота на човека се проявява?

-  Социалният страх е емоция, която завладява хората, когато се изправят пред заплахи, които не могат да бъдат преодолени с тяхна помощ или когато си измислят заплахи, което е още по-страшно.

-  Това са заплахи в рамките на обществото ли?

-  Да. Това са заплахи от средата, които успяват да преодолеят психологическите бариери на устойчивостта на човешкото съзнание, настаняват се там трайно и започват да се възпроизвеждат. Специалистите, които се занимават със страха съветват да застанеш срещу своите страхове без страх, да ги анализираш и да се опиташ да ги овладееш. Социалните страхове са нещо изключително упорито. Хората трябва да са нащрек и да подготвят контраатака срещу заплахите на страха.

-  На какво се базира научното изследване на страха?

-  Обект на изследването са 506 семейства, защото страховете са семейно преживяване. Най-силният страх по десетобалната система е страхът от заболяване на близки хора. Има една народна песен „Дали си болен лежал или си болен гледал”, актуална и при сегашната ситуация на здравноосигурителна система и при необходимостта да се плащат баснословни суми...

-  Има ли полезност в кризите и как могат да ни върнат в реалността?

-  Кризите са много важно нещо, но ако водят до мобилизация. Ако водят да смазване на психиката на личността, тогава няма никаква полза от тях. Страхът е като лекарството – ако е дозиран в умерени количества, ако има средства за противопоставяне на заплахите, той е мобилизиращ. Обратното – ако е в големи количества и няма средства за подкрепа да се преодолеят предизвикателствата, той вече се превръща в отрова.

Чуйте повече в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00

Вицеадмирал Митко Петев: Във всяка криза се раждат и възможности

Белгийският премиер Софи Вилмес вчера обяви удължаването на мерките срещу разпространението на коронавируса с поне две седмици до 19 април. Сред тях е най-вече принудителното задържане на възможно най-голям процент от хора по домовете им. Към петък 7 284 души в Белгия са с положителен тест за коронавирус . Около 490 души са хоспитализирани..

публикувано на 29.03.20 в 12:41

Мариус Куркински: Не може да се затварят храмовете, това означава ние да се отречем като държава, като народ, като всичко!

- Как преживявате социалната изолация, липсата на спектакли ? - Преди да обявят извънредното положение, минавах покрай   театър 199 и си казах:”Чакай да видя какво дават ! ”. Беше 7 март, влязох и видях ,че представлението е „Отворена брачна двойка”, на което аз съм режисьор, то е с Рени Врангова и Веселин Манчев, 149- то представление...

публикувано на 28.03.20 в 14:47

Анна Цолова: Налагам си и информационна профилактика

Анна Цолова е сред най-познатите имена в българската журналистика. Не обича да говори за рамки, защото самата тя не ги харесва. Не обича да влиза в чиновническото работно време - и това й е чуждо. Но за сметка на това, извън всекидневния ефир, който бе нейн спътник дълги години, сега се справя изключително добре и отговорно с новото си предизвикателство..

публикувано на 28.03.20 в 10:16