Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ирански филм спечели Златната мечка на "Берлинале"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмът на иранския режисьор Мохамад Расулоф „Не съществува зло“ спечели голямата награда „Златна мечка“ на филмовия фестивал в Берлин. 
Расулоф снима филма, посветен на смъртното наказание, тайно, тъй като от 2017 година има забрана да работи в киното. Той не може и да пътува извън Иран заради обвинения, свързани с предишните му творби, затова наградата получи дъщеря му Баран, която също участва във филма. 
Според председателя на журито - актьорът Джереми Айрънс, творбата, която разказва четири истории, свързани с най-тежкото наказание, показва „мрежата, която авторитарният режим заплита около обикновените хора, като ги тласка към нехуманност“. 
Мохамад Расулоф направи изказване пред публиката на фестивала по видеовръзка и обясни, че е искал да говори за хората, които отхвърлят отговорността от себе си и казват, че решението е било взето от по-висши сили. 
Според организации за правата на човека хиляди хора са екзекутирани в Иран всяка година.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт "Коледна приказка" представя Вокална формация „Морски гласчета”

Празничен коледен концерт представят малките таланти от варненската Вокална формация „Морски гласчета” към Народно читалище „Васил Левски” 1945 г. тази събота – 10 декември от 15.30 часа в Концертното студио на Радио Варна. Тазгодишният коледен спектакъл е под наслов "Коледна приказка". Вокалният педагог на формацията Евелина Ангелова..

публикувано на 09.12.22 в 08:10

Календарът "Стара Варна-2023" показва първите снимки на града

Календарът "Стара Варна" за 2023-та година беше представен днес. Това издание е наречено "Мост през времето“ и показва в непубликувани фотографии Варна от епохата на Княз Александър Първи Батенберг. Издател е Ламбрин Сотиров, варненският общественик и основател на музея „СТАРА ВАРНА“. За това 25-то поредно издание на уникалния за града календар..

обновено на 07.12.22 в 12:00

Коя ще е коледната картичка на Радио Варна тази година?

Журито на Радио Варна, за традиционния ни конкурс за детска зимна рисунка, заседава днес следобед, за да определи носителя на голямата награда - отличената на първо място картина ще е коледна картичка на Радио Варна. Тази година се получиха над 500 детски рисунки, от различни краища на България и от чужбина . В състава на журито за 2022..

публикувано на 05.12.22 в 15:30

На Никулден представят календара "Стара Варна"

Календарът "Стара Варна" ще бъде представен във Варна. Събитието ще бъде  във вторник, 6 декември, от 12 часа в едноименния музей, който се намира на  ул. "Цар Калоян"5.  25-ият календар носи името "Мост през времето" и показва в непубликувани фотографии Варна от епохата на Батенберг. 

публикувано на 05.12.22 в 13:11

Скулпторът Надежда Антова: За мен е голяма чест да журирам деца

Журито на Радио Варна, за традиционния ни конкурс за детска зимна рисунка, ще заседава днес, 5-ти декември, от 14 часа за да определи носителя на голямата награда - отличената на първо място картина ще е коледна картичка на Радио Варна. Тази година се получиха над 700 детски рисунки, от различни краища на България и от чужбина . В състава на..

публикувано на 05.12.22 в 10:35

Празничната картичка на Радио Варна ясна в понеделник

Журито за традиционния ни конкурс на Радио Варна за детска зимна рисунка, ще заседава на 5-ти декември, понеделник. Традиционният вече конкурс и тази година се радва на голям интерес. За това 7-мо поредно издание своите рисунки малките творци изпращаха до края на ноември (важи датата на пощенското клеймо), до момента се получиха над 450 детски..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

“Последният император” гостува в Гурково

Към забравени понятия като чест и дълг към народа, като клетва и саможертва в името на отечеството, апелира изложбата "Последният император", която ще гостува в Читалище "Свобода-1897" в с. Гурково в навечерието на Коледа. Нейната авторка Веселина Борисова изучава любителски историята на Русия от началото на миналия век и на последното царско..

публикувано на 01.12.22 в 14:27