Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Базар на мартеници в помощ на училището за деца с нарушено зрение във Варна

Базар с кауза  за продажба на мартеници организират традиционно от Специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов”  във Варна.

Директорът на учебното заведение Жулиета Петкова съобщи, че този път средствата са предназначени за кабинета по тактилно творчество и за работилницата по трудотерапия за младежите.

Даниела Стойнова се срещна с част от учителите, които заедно с възпитаниците си, изработват красивите мартеници и сувенири и с Йордан Петров, който е възпитаник на учебното заведение и освен музикант е и композитор.
"Подготвяме големите ученици за това да се реализират, да си намерят работа. Въпреки че обществото ни още не е подготвено, ние таим тайна надежда, че дори и възрастните хора с увреждания могат да си намерят работа", посочи Клавдия Неделчева, която работи с младежи със специални потребности.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Екипът на 3D колите Kinetik набира средства, след като пожар изпепели базата им

Кампания за набиране на средства, с които да поднови дейността си обяви варненската компания Kinetik Automotive , която създаде първият български 3D електрически автомобил . Причината е, че пожар изпепелява на 14 април до основи производствената база на екипа, при което изгоряха както прототипа на автомобила – Кинетик 07,..

обновено на 13.06.21 в 18:17

Гладиаторски борби и сцени от античния бит оживяват край Девня на 13 юни

"Марцианопол - животът в Древния град" ще оживее за един цял ден в неделя, 13 юни. Началото на втория ден от Фестивала, чийто домакин е Община Девня, ще бъде поставено от 10 часа с традиционното шествие на всички участници. Групите от България и Румъния ще извървят пеш разстоянието от сградата на Общината до Античния амфитеатър. Въпреки..

публикувано на 13.06.21 в 14:16

След COVID-19: туристите се завръщат в Рим

Италия! Страната на темперамента, вкусната паста и ненадминатото „Джелато“ – традиционния неповторим италиански сладолед. Италия – символ на историята - със запазилия спомена за зрелищни битки Колизеум, музиката – с неотразимата неокласическа „Ла скала“, близостта между хората - със събиращата в..

публикувано на 13.06.21 в 12:33

С бъбречни и сърдечни заболявания не трябва да пием много вода

Има митове, свързани с консумацията на вода и един от тях е, че трябва да се пият по около 3 литра на ден. Анна Денисова, гастроентеролог в SM-Clinic в Санкт Петербург, коментира за РИА Новости популярното мнение за ползите за здравето от консумацията на три литра вода...

публикувано на 13.06.21 в 11:52

„България в световната история и цивилизации – дух и култура“ този уикенд

Юбилейната XXV национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“ ще се проведе тази събота и неделя. Място: Пленарна зала в Община Варна Програмата: 12 юни (събота) 16,00 ч. д-р Елица Димова (София) – „Връзката Боян Мага и Иван Рилски“ 16,20 ч. д-р Веселина Антонова (Русе) –..

обновено на 12.06.21 в 15:57

Спасители във Варна има, плажуващите са рядкост обаче

Лошото време забавя сезона и тази година. 10 спасителни поста със спасители са разположени на плажа във Варна. Още три се очаква да бъдат разкрити от 1-и юли. Работното време на спасителите е от 8 до 18 часа. Чадърите са на цена от 5 лева, същата сума ви е необходима и за шезлонг. Прогнозата за времето е една от причините да няма хора...

обновено на 12.06.21 в 15:51

Варна вместо Берлин-избор на родолюбеца

Мнозина българи напускат страната ни в търсене на по-добро бъдеще и по-висок стандарт на живот. Пробват късмета си по света. Обаче не всички издържат дълго в чужбина, не всички остават за постоянно там. Типичен пример за завръщане към корена е варненецът Христо Христов, който макар и с успешен бизнес в Берлин, не успява да остане..

публикувано на 12.06.21 в 12:59