Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Перуански екоактивист: Неконтролируемото унищожаване на природата е невъзвратимо

"Климатични промени, глобално затопляне, неконтролируемо унищожаване на природата. Трупането на пари е цел, природозащитниците – зелени терористи. Земята умира, а хората в стремежа си към богатство, не се замислят за вредите, които нанасят с дейността си на планетата. Пластмасови острови затлачват океаните. Експлоатацията на мини и рудници води до унищожаване на екосистеми, замърсяване на земеделски земи, образуването на езера с отпадни отровни води. Човечеството само дърпа дявола за опашката", убеден е перуанецът доцент Хуан Естебан Юпанки Вилялобос. Той е магистър по управление на образованието. Преподавател и активен борец за защита на природата в Перу. Активист за създаването на природни резервати в Перу. 

"Според гледната точка на индианците – дори и един камък да преместиш, това променя цялата структура, цялата екосистема. Всичко влияе – колкото по-тежко е нарушаването на околната среда, толкова по-невъзвратимо ще бъде.Смятам, че не можем да направим друго, освен да се осъзнаем и да започнем да възстановяваме това, което сме нарушили. Трябва да се учим да пазим общия си дом. Страдам не само за моя народ, а за всичко народи“, коментира в интервю за Радио Варна перуанецът:

За превода в разговора с доцент Хуан Естебан Юпанки Вилялобос помогна съпругата му Таня Юпанки. Двамата участваха в шестото издание на Конференция по демокрация, организирана от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие по инициатива на арх. Калина Митева (Павлова) и в партньорство с Екологично сдружение „За Земята".
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вилиан Стефанов

Вилиан Стефанов, авантюрист и писател: Страстта си към природата и пътешествията имам от дете

Вилиан Стефанов е от Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. Автор е на няколко книги - "Експедиция "Речен път": Как да прекосим България за 25 дни" и "Експедиция "Железен път". С пътеписите си той отваря очите на читателите към необятната сила и красота на природата, среща ги с интересни хора..

публикувано на 28.05.20 в 13:08

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46

Експерт: С падането на ДДС върху книгите ще паднат и цените

Намаляването на ставката на Данък добавена стойност върху книгите от 20% на 9% ще увеличи потреблението и броя на читателите, ще стимулира издателствата да произвеждат още по-разнообразна книжна продукция . Това мнение изрази Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга “, в предаването за култура на Радио..

обновено на 23.05.20 в 13:53
Проф. д-р Вилиян Платиканов, д.м.

Проф. д-р Вилиян Платиканов: Радват ме добрите постижения, които се правят в името на хората

Винаги ме радват добрите постижения - хубавите неща, които се случват в името на образованието, науката и хората. Още по-хубаво е, когато те са видими и признати. Чувствам се горд, че имам такъв екип, който върши работата си отлично, каза в интервю за Радио Варна, проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и..

обновено на 22.05.20 в 15:23

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

публикувано на 22.05.20 в 11:03