Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първа самостоятелна изложба на Георги Кенаров

В своите графични и живописни творби младият варненски автор вижда лицето на града през архитектурата. Изложбата ще бъде открита на 4 март в изложбена зала Ателие „Георги Велчев“ на Градската художествена галерия – Варна.

За своята първа самостоятелна изложба младият художник Георги Кенаров е приготвил серии от графични и живописни произведения в жанровете на пейзажа, фигуралната и абстрактната композиция, създадени между 2010 и 2019 година.

Кураторът на изложбата Доротея Павлова представя експозицията така: „Творбите, изпълнени в графичната техника монотипия, датират от най-ранния творчески период на художника. Те са абстрактни композиции, в които формата е освободена от своята конкретност, от препратки към натурата. Произведенията притежават иконография, налагаща ситуирането им в полето, където не присъства никакъв образ от феноменалния свят. Серията градски пейзажи (от Куба и Америка от първите десетилетия на ХХ в.и от съвременна Варна) са изпълнени в литографска техника. В тях образът е конструиран посредством прецизна рисунка със средствата на линията и щриха в съчетание с визуални цитати от фотографски изображения. Класическият графичен образ взема прототип от фотографския художествен опит. Черно-бялото моделиране служи за предаване на архитектурните структури и детайлите, а цветът е използван като конструктивен елемент, натоварен със семантична функция. Той поставя смислови акценти на линията при изграждане на образа. Градът е топос на човешкото битие, обживявано пространство, място на история и култура. В пейзажите, изпълнени в акварелната техника - мокро в мокро,и без подготвителна рисунка, композицията се изгражда като преливания на колоритна градация на един цвят и графичен елемент, структуриращ пространството. Топосите са от местности край Варна, където морето среща небето на хоризонта, а следите от човешката намеса са изведени в конструктивни картинни елементи.Изкуството му освен класическата жанрова картина представя артистичен опит върху визуалния и пластичния графичен образ.“

Георги Кенаров е представител на най-младото поколение графици във Варна. Роден е през 1985 г. във Варна, завършва НУИ „Добри Христов“- Варна, след което през 2008 г. се дипломира специалност „Графика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Христо Цацинов. Участва в сборни и тематични изложби в България и Румъния, както и в три издания на Международното биенале на графиката във Варна. Георги Кенаров е преподавател по графика в НУИ „Добри Христов” – Варна. От 2018 г. е председател на Сдружението на художниците – Варна.

Изложбата на Георги Кенаров ще бъде отворена за посетители от 4 март до 11 април 2020 година.

Изложбена зала Ателие „Георги Велчев“ на Градската художествена галерия – Варна се намира на ул. „Радко Димитриев“ 8. Работно време: вторник - събота от 10 до 17 ч.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Археологическото лято 2020

Едни от културните процеси, следени с най-голямо вълнение, може би защото това е миналото, което ни дава много бъдеще, са археологическите разкопки, пише в публикация днес БНР. Закъсня ли археологическото лято 2020? Ще стартират ли разкопките и при какви условия и финансиране?  Археолозите проф. Николай Овчаров, доц. д-р Людмил..

публикувано на 26.05.20 в 12:29

И заемните в библиотеката във Варна отварят от днес

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна отваря от днес - 26 май, и читалните си зали и така възстановява почти напълно дейността си. Това коментира за Радио Варна директорът ѝ Радка Калчева. Заедно с противоепидемичните мерки, в библиотеките обаче има и допълнителни ограничения, които са по-строги от тези във фитнес залите – 30%..

публикувано на 26.05.20 в 09:00

Георги Господинов: Всяка книга е времеубежище

„Този празник – 24 май, за мен е личен и когато един празник стане личен, той е спасен и се предава от човек на човек . Този празник може без манифестации и без ритуали. Този празник е всекидневен, защото празнуваме думите “. Това сподели пред БНР писателят Георги Господинов . Според него, „тъй като сме направени от нещата, които изричаме, ние..

публикувано на 24.05.20 в 11:53

Протест под наслов "Да отворим залите за изкуство"

Занимаващите се с танци, творчество и музика излизат на мирен протест под наслов „Да отворим залите“. Акцията започва в 11.45 пред Министерския съвет.  Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки, заетите в тази сфера още не работят и залите им остават затворени.  Освен за възобновяване на дейността им, те настояват и за финансова помощ от..

публикувано на 24.05.20 в 08:43

Лида Пантелеева и „Сънищата на нощта“

Лида Пантелеева издаде втората си книга „Сънищата на нощта“. Поради извънредното положение, в което се намираше не само нашата държава, но и целия свят, премиерата на втория роман на авторката беше отложена. Специално за предаването Улица "Събота“ варненката разкри част от приключенията на своите герои. Лида е съпруга на диригента Мартин..

публикувано на 23.05.20 в 22:47

Светлозара Христова: Само чрез солидарност, взаимопомощ и сътрудничество културният сектор ще преодолее кризата

Светлозара Христова е изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и културен мениджър. В предаването Улица "Събота" тя сподели надеждите и тревогите си относно тежката ситуация на културния сектор в момента и начините за излизане от нея. На 13 март животът ни беше сложен на пауза, а сектор "Култура" се оказа един от..

публикувано на 23.05.20 в 22:07

Гърция очаква древни мрамори от Британския музей

Гърция в събота призова Великобритания да й върне Мраморите от Партенона - често известни като мраморите на Елгин - един от най-известните древни обекти в света. Древните фризове, които включват изображения на битки между митични древни гърци и кентаври, са взети от британския дипломат лорд Елгин в..

публикувано на 23.05.20 в 16:05