Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нацията е здрава, ако жените са щастливи

Любовта в един холистичен модел за здраве е обект на изследване от д-р Светлана Попова. Според нея, обаче любовта се оказва най-слабият предсказващ фактор за здраве и щастие. Изследваните лица са твърде крехки, казва д-р Попова, което означава, че любовта, както са я усвоили в семейството и в процеса на социално учене, е твърде слаб фактор.

-  За коя любов говорим – в божествения й смисъл или за любовта между мъж и жена, за човешката любов?

-  Всеки има различна представа за любов. Човешката е различина от божествената, но има един период на растеж, в който човек се доближава до нея. В гръцката митология това е любовта Агапе – духовната любов, която не търси нищо в замяна. Но, как се учим на любов в самото семейство е изключително важно. Оказва се, че повечето от нас са буквално травмирани в детството.  Любовта, каквато сега я очакваме между мъжа и жената, между родителите и децата,  е буквално непозната. Оказва се, че жертви отглеждат жертви, т.е. онези травми, поради незнание, поради предразсъдъци, поради начини на усвояване на психогенетичните модели, които се предават от поколения в поколения, точно те имат решаващо значение за това дали ще можем да разгърнем потенциала си, дали ще живеем от позицията си на вечно жадни за любов или пък ще можем да осъществим себе си и любовта към себе си.

-  Любовта към себе си не противостои ли на любовта към ближния? Не са ли антагонистични понятия?

-  Определено не са, защото оказва се, че ако вие нещо не притежавате, вие няма как да го дадете.

-  А доколко е вярно, че ако изживяваме любовта пълноценно ще бъдем в добро здравословно състояние?

-  Ако изживявяваме любовта в самото й начало ще имаме една сигурна база и стил на доверие. Когато вие се свързвате с някого, било то мъж или жена, вие гледате на него като на партньор, като на равен и тогава любовта взаимно ви обогатява. Позволява да запазите идентичността си, но и да я разширите. Истинската любов не наранява. През 2011 година любовта беше обявена за лудост с код за диагноза – това всъщност не е истинската любов, това е любовта зависимост – „ако ти си отидеш, аз ще умра”. Това означава, че ние не чувстваме себе си като стойност, че някога сме били наранени, че не сме получили тази любов и тръгваме жадни в дефицита си да търсим проекции към някой друг. Тази любов-мания продължава от 6 месеца до 4 години и след тогава се оказва, че двете лица са несъвместими. Ако искате една нация да е здрава, жените трябва да са щастливи.

Чуйте цялото интервю в прикачения файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05