Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба без зрители - какво мислят авторите?

„Само изкуството ще ни спаси, за да не умрем от истината“, е казал на времето Фридрих Ницше. И е прав, защото днес истината е страшна. Заради вирус, тръгнал от Китай, се затварят културни институти, отменят се театрални постановки и концерти. Подреждат се изложби, които никой няма да види.

Вчера например във Варна младите членове на две арт групи – „Схмеа” и „Траш”, представиха творбите си в Градската художествена галерия „Борис Георгиев”. Откриване нямаше. Заради заразното положение – зрители също може и да няма. Творците обаче са там. Техните произведения също. И стоят някак самотно в притихналото културно здание. Идеите и посланията им със сигурност ще останат затворени и няма да напуснат стените на галерията. Защото няма да има кой да ги види.

И всъщност Ницше може и да греши, че изкуството ще ни спаси, за да не умрем от истината. Защото днес на изкуството е поставена защитна маска. И все пак младите творци от "Схмеа" и "Траш" продължават да работят. Без противопоставяне, категоричен е Борислав Иванов. А творбите ще останат там до 30 март. Галерията остава отворена за посетители.

Какво представлява този "Пир по време на чума"?

В краен случай решихме, че няма да отменим изложбата, а ще я създадем така, както сме я планували и огранизирали.

Какво е чувството да има изложба, но да няма кой да я види?

Въпрос на избор е дали да дойдат да я видят в работното време на галерията или да не дойдат от страх. По-страшна за мен е глобалната тъпота, която царува успешно напоследък. Да затвориш театри и галерии не е най-подходящото решение, вместо да затвориш молове и пазари.

 С изкуството тази тъпота може ли да бъде преборена?

Затова се борим, затова правим изкуство!

Как хората могат да бъдат привлечени да влязат в галерията?

Според мен те могат да си отделят от времето и вместо да прекарат три часа за вечеря или да пият четири часа ракия, те да дойдат да погледат нещо интересно.

А изкуството отговаря ли на съвременността?

Стараем се да бъдем съвременни възможно най-много и да преоткриваме всеки път себе си с това, което правим на платната, на хартията.

Защо е важно за млади творци като вас да стоите близко до действителността?

Защото иначе ще се загубим като творци и като хора. Трябва да сме будни - с широко отворени очи, не широко затворени.

Изкуството е отражение на живота - защо животът започна да става отражение на изкуството?

Защото се влияе - дори и ние като художници се влияем малко или много.

Цялото интервю на Мартин Николов с Борислав Иванов чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30