Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия ситуацията не е по-различна заради коронавируса

Снимка: https://www.justmusic.de

В Германия случаите на заразени от коронавурис се увеличават. Такива са наблюденията на Франк Пане́. Според него броят на болните ще се увеличава, защото днес се правят повече тестове и все повече хора проявяват симптомите на инфекцията, но са се заразили преди седмици. Франк Пане́ живее в малкия град Кемптен. Той е музикант и учител по китара на свободна практика. Заради извънредното положениев Европа, затворените училища и отменени събития, не може да работи и да има доходи. Иначе е китарист на Bonfire и в групата на барабаниста на Deep Purple Ian Paice - Pur.pendicular.

В Германия положението е същото, както навсякъде. Много от местата, където се събират хора и голяма част от фирмите са затворили. Дори смятам, че рано или късно ще се повтори сценарият с Италия и ще трябва да останем затворени вкъщи. Най-вероятно до няколко дни правителството ще обяви, че трябва за две седмици да си останем затворени по домовете. Прави ми впечатление, че колкото пъти изляза, градът е все по-празен. Хората купуват все повече продукти и във все по-големи количества, за да са сигурни, че ще преживеят нормално следващите няколко седмици. Това е положението тук. Всъщност всеки ден нещо се променя. Започна със затварянето на ресторантите, клубовете, баровете и някои магазини. Но така е навсякъде.
В България е почти същото и избягваме личните контакти.
Това е много важно. И ние гледаме да избягваме големите струпвания на хора. Смятам, че това е най-важното в тази ситуация. В момента все още можем да посещаваме магазините, но смятам, че рано или късно до два – три дни всичко ще бъде затворено. Само предполагам...
Ти си музикант, как се отразява тази ситуация на доходите ти?
Това е основният проблем, с който се сблъсквам. Защото имах добри доходи, а сега нямам никакви. Като музикант правя две неща – свиря на живо с групите си, правя турнета и второто е, че съм учител по китара. Днес всички концерти и турнета са отменени. засега през април, но най-вероятно и през май, и юни. Концертите и турнетата са основният им източник на средства. А сега този източник го няма. Преподаването също спря. Давам частни индивидуални уроци. Не преподавам на цели групи. Правя го в музикално училище, където съм по два дни в седмицата. Но сега и това музикално училище е затворено за следващите 5 седмици. С преподаването имах някаква сигурност, но сега и този източник на средства пресъхна най-малко за следващите пет седмици. 
Всички училища ли са затворени в Германия?
Да, всички. Дъщеря ми е на 6 години и е първи клас. Миналия петък беше за последно на училище. Следващите пет седмици ще си стои вкъщи. 
По интернет ли се обучава?
Обучението е виртуално. За горните класове са създадени платформи. Ние например сме включени във виртуални групи, където получаваме указания от учителите, кои уроци да учат децата. По няколко часа на ден се занимавам с нея и правим домашни. 
Чуйте разговора с Франк Пане́:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба за Съединението и Независимостта на България във Варненската библиотека

С „Празничен  разказ“  Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва  две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна  Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на  България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя  проследява знакови събития от изграждането на българската..

публикувано на 04.09.24 в 16:06

Концерт „Ръцете ни вече говорят“ в Балчик, част от фестивала на младите „Виа понтика“

Директорът на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа понтика“ Веселин Ранков съобщи за още една инициатива на форума, която ще премине под надслов „Политане“. Датите са 5 и 8 септември и представляват своеобразно антре към големия фестивал от 9 до 15 септември.  Виа Понтика „Политане“ е модул към седемнадесетото издание на международния..

публикувано на 03.09.24 в 16:14

Разходки-пърформанси във "Варна през вековете"

Проектът "Варна през вековете" представя новаторски поглед върху културното наследство на града с поредица от завладяващи "Разходки-пърформанси", които съчетават изкуство с изследване. Артистичният директор и режисьор Ива Панева от Сдружение "Наш свят" работи в сътрудничество по създаването на наратива на пърформанса за Варна с археолога..

публикувано на 03.09.24 в 14:49

Фестивал на хвърчилата предстои край Шабла в събота и неделя

През предстоящите почивни дни в морето край Шабла ще се проведе един от най-красивите фестивали по нашето Черноморие – този на хвърчилата. Пускането на стотици хвърчила в небето ще може да се наблюдава в местността „Малкото море“ между фара на Шабла и с. Тюленово. Във фестивала участие ще вземат любители и професионалисти от България и чужбина...

публикувано на 30.08.24 в 15:37

Варненският театър започва новия сезон с "Последното изкушение на Христос"

Новият сезон на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" започва на 2 септември  с премиерата на "Последното изкушение на Христос" по романа на Никос Кзандзакис. Постановката е на режисьора Стайко Мурджев. Драматургичният текст е написан специално за този проект от Димитър Стоянович. Музиката е на композитора Петър Дундаков. В ролята на Исус е Гринго..

публикувано на 30.08.24 в 13:06

"Притчи за виното" - изложба на Стефан Хаджи-Николов

"Притчи за виното" на Стефан Хаджи-Николов е най-новото предложение към любителите на изобразителното изкуство от варненската галерия „Арт Маркони”. Светлата, жизнерадостна живопис на Стефан Хаджи-Николов, дава нов прочит на темата за виното и новата му изложба е своеобразно продължение на идеята, която се оформи на една сбирка с Васил Петров през..

публикувано на 30.08.24 в 10:13

"В онова време" - изложба на Долорес Дилова

"В онова време" е най-новата изложба на Долорес Дилова. Платната са подредени във варненската галерия "Папийон". В тях е уловено безвремието на конкретни места, близки до душевността на авторката. Страстният и трептящ ултрамарин, пулсът на кобалтово и кралско синьо, неизменни тонове от досегашното й творчество, сега преминават в нежен и тих тюркоаз,..

публикувано на 30.08.24 в 10:06