Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петър Лазаров: Китай беше в пълна, задължителна изолация

Снимка: Регионална библиотека-Русе

Великотърновският художник Петър Лазаров от 2011 г. преподава на студенти в Китай. Често посещава страната от 2007 г., а от няколко години живее и работи в град Чон Чин. Въпреки че не е от големите провинции, Чон Чин е с население над 31 млн. души.

В Чон Чин нямат отоплителни уреди през зимата поради простата причина, че градусите през този сезон там варират между 10 и 11. В момента тук е 24 градуса, разказа в интервю за Радио Варна Петър Лазаров. График, художник и преподавател, Лазаров допълни, че се занимава с гравюра на дърво - рядка специалност, която го отвежда в Сечуанската академия за изящни изкуства.

Нормалният въпрос в дните, в които основна тема е коронавирусът, е да попитаме Лазаров за ситуацията и мерките, които са предприели в Китай в дните на извънредно положение:

"В нашата провинция нямаше висока заболеваемост. Ние се намираме на около хиляда километра от Ухан. Без значение къде се намираме, цял Китай беше в пълна, задължителна изолация. Всяко семейство разполагаше с талон. Веднъж на три дни ни беше разрешено само един член от семейството да излезе до магазина за основните продукти. Навсякъде мереха температурата, правят го до ден-днешен. Навсякъде!", разказва Петър Лазаров.

Европейски феномен, според него, е дефицитът на храни по магазините и поскъпването на предпазните средства. "За съжаление, според мен, чистите западноевропейски демокрации са безсилни да се справят с такива епидемии. Та тук лекарите бяха като космонавти! А българските... горките. Половинчатостта на мерките за мен бяха проблем и това се усети главно в Италия. А това презапасяване за мен е мистична загадка. В нашата провинция нямаше никакъв проблем в супермаркетите. Трудно беше единствено с маските. Бях си поръчал по интернет, но дойдоха с три седмици закъснение", каза още преподавателят.

Строга дисциплина и социална отговорност - това са най-важните неща, с които трябва да се съобразяваме, смята художникът.

Какво още каза той? Чуйте от интервюто на Светлана Вълкова с Петър Лазаров:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00