Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР вече организира помощ за българските студенти в Мадрид

Изображение на коронавируса, причиняващ Covid-19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десет студенти от Висшето училище по мениджмънт във Варна не могат да се приберат от Испания в България. Те са там по програма „Еразъм плюс”. Заради пандемията от COVID-19 и мерките, които се вземат, за да се ограничи разпространението на коронавируса, договорите им са прекратени. Блокираните градове и отменените полети не им позволяват да се приберат у нас. По думите на един от студентите – 20-годишния Янислав Рашков от първи курс, никой не се е свързал с тях, за да ги предупреди за карантината и да им предложи помощ. Обърнали са се към посолството на България в Испания, към Министерството на външните работи, дори и към Висшето училище по мениджмънт, но засега отговори не получават. Младежите разпространиха и отворено писмо, в което описват проблема пред, който са изправени.
Публикуваме го без редакторска намеса, а в звуковия файл в началото на публикацията можете да чуете едно от момчетата – Янислав Рашков, който е в Мадрид, Испания.
„Ние сме студенти от Висше училище по мениджмънт - гр.Варна намиращи се в Билбао и Мадрид /Испания / на стаж по програма Еразъм+ ( студентска мобилност с цел практика между програмни държави в ЕС . Програмата започва на 02’02’2020 и трябваше да завърши на 31’08’2020, но поради обявеното положение в световен мащаб извънредно положение за борба с коронавируса , в ресторанта в който работехме ни прекъснаха работния процес за 15 дена без повече информация. Днес 19.03 ,след проведен разговор с учебен отдел към университета разбрахме, че договорите между ресторанта и университета са прекратени , без ние да сме уведомени за това , а също така и самата програма Еразъм + е преждевременно прекъсната поради “ форсмажорни обстоятелства “ и нашето пребиваване в Испания трябва да бъде преустановено . Но на въпроса как ние бихме могли да се завърнем в страната си , не получихме задоволителен отговор. Затова се обърнахме към дежурния телефон към МнВР за повече яснота . Но дори след разговор с техен представител това не се случи . Според нея ( не споменаваме име , защото не се представи) най добре е да останем където сме за неопределен период от време , тъй като организиран транспорт няма , полети също ,а повечето сухопътни граници са затворени . Третото неуспешно обаждане беше насочено към посолството в Мадрид и след като им зададохме въпрос - Възможно ли е да получим помощ ? - отговорът беше: помага се на 50 човека , не на 3 ма . Обръщаме се към вас гражданите на България , Медиите и НПО за съдействие , защото без да се даде гласност за даден случай институциите бездействат и неглижират проблема . Все пак от няколко дни по българската телевизията се тирижира как всички наши сънародници ще получат съдействие за тяхното прибиране в родината си независимо къде се намират те , а когато потърсени от нас представители на МВнР служители ни обясняват , че нашето прибиране в страната няма как да бъде осъществено с тяхна намеса . А всеки , който има желание да се прибере трябва индивидуално да организира своето пътуване . Няма ли някой да се погрижи за нас? Ние сме български студенти , дошли на стаж преди месец. Ние не сме дошли на екскурзия , за разлика от някой наши сънародници , които както се изрази Мин.Ангелкова - предприели безотговорно пътуване/екскурзия .”
Малко по-късно от Министерството на външните работи съобщиха за БНР, че посолството ни в Мадрид е предприело действия, за да съдейства на групата български студенти от Висшето училище по мениджмънт във Варна, веднага след получения сигнал на дежурния телефон на мисията ни на 19 март. Завеждащият консулската ни служба в Мадрид Борислав Евлогиев е в контакт с координаторката на програмата „Еразъм“ във ВУМ Варна, от която е изискан списък на студентите, които се намират в Испания, с необходимите данни, включително къде се намират. Списъкът е получен днес в посолството ни. В момента дипломатите ни проучват всички възможни варианти за прибиране на студентите във Варна. За това е уведомена и координаторката във Варна на студентската група.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтираха около 100 детски площадки за три месеца във Варна

Служители на общинското предприятие „Общински проекти и озеленяване“ са ремонтирали около 100 детски площадки за три месеца. Повече от тях са в недобро състояние в резултат на вандалски прояви, припомнят от Общината.  Частичните ремонтни дейности включват подмяна на счупени пейки, поставяне на нови оградни пана и вратички. Ремонт е направен още на..

публикувано на 11.07.24 в 16:41
Ивелин Михайлов

Депутатите направиха комисия за разследване дейността на Ивелин Михайлов от "Величие"

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплекс "Исторически парк". Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен..

публикувано на 11.07.24 в 16:38

Над 70 души минаха през мобилните медицински пунктовете във Варна заради жегите

Над 70 души потърсиха съдействие на разкритите от Община Варна мобилни пунктове. В тях медицински специалисти мериха безплатно кръвното налягане и даваха съвети във връзка с горещото време. Младежи от БЧК раздаваха бутилки с минерална вода на преминаващите, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че заради обявения жълт код и очакваните високи..

публикувано на 11.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

МТС: Около 40% от камионите по пътищата са претоварени

Съвместни действия за спиране на достъпа на претоварени камиони в пристанищата по река Дунав и Черно море . Това обсъдиха на среща заместник-министрите на транспорта и съобщенията Анна Натова и Димитър Недялков с представители на държавните и частни пристанищни оператори в страната. Целта на мерките е подобряване на безопасността на движението по пътя..

публикувано на 11.07.24 в 15:28

Таксиметрови фирми във Варна искат достъп до паркинга на автогарата

Таксиметровите фирми във Варна, без една, която има сключен договор, нямат достъп до паркинга на автогарата във Варна. Там е поставена бариера и клиентите им не могат да бъдат превозени с багажа си до автобусите. За това сигнализира с писмо до кмета на града Благомир Коцев, до председателя на Общинския съвет и до БНР, една от потърпевшите фирми...

публикувано на 11.07.24 в 15:02

Кметът напомня, че за едрогабаритните отпадъци има график

Има нов график за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци (ЕГО). За всеки район е определен ден от седмицата, напомня кметът на Варна в своя публикация във Facebook, която е провокирана от поредно струпване на отпадъци около контейнери, на което се натъква. Той публикува и снимка от улица "Стефан Караджа", "в идеални център на Варна, която ясно показва..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, предаде БНР. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган..

публикувано на 11.07.24 в 11:12