Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Можем да изрежем всички цветя, но не можем да възпрем пролетта да дойде!


Цитатът не е мой, а е на писателя Пабло Неруда: "Можете да изрежете всички цветя, но не може да възпрете пролетта да дойде". Финалът на разговора ми с Антоанета Рамджулска, която е известна в арт средите и сподели опасенията си, че хората в бранша са забравени от Министерство на културата в тази обстановка. 

Всички художници, скулптури, бижутери, са затворени в своите ателиета и творят в този момент. Слава Богу те имат възможност да работят, но не могат да покажат работите си в галериите. Не могат да се видят от широката публика и тепърва ще се усети икономическата криза и в този сектор, сподели Антоанета Рамджулска. Тя има галерия в сърцето на София и също е сред засегнaтите хора от малкия и средния бизнес, защото в момента не работи. За сметка на това адмирира идеята на свои колеги за виртуални разходки в галерии и музеи, защото всяко изкуство е вид медитация. Обществото ни има нужда от тази медитация под формата на изкуство и музика, категорична е Антоанета Рамджулска. 

И това ще мине, и отново ще видим светлината във всичко, категорична е Антоанета.


Както самата тя казва в едно свое интервю: "...работя, мисля, проектирам, скицирам нови идеи, избирам най-доброто и го създавам. Правя това, което ме провокира. Това, което ми е интересно. Това, от което съм видяла, че мога да създам нова форма. Идеите са навсякъде, стига човек да може да ги види...".

Антоанета Рамджулска е фамилия, която едва ли бихте подминали с лека ръка. Съществува още от древността под формата Рамджули. Тя е и вдъхновението за името на бранда й. Под вещото ръководство на Антоанета Рамджулска и дъщеря и се ражда брандът в Амстердам. Двете работят заедно и внимателно обмислят всяка колекция, защото всичко, което създават, е плод на неукротимо въображение и щури идеи. Антоанета Рамджулска е бижутер с характер, който най-силно си личи в бижутата й. Те са силно интригуващи. Бижутерката има дори фен клуб в Холандия.

Членува в Съюза на българските художници от 1995 г.

Участва в Модно шоу FEATURING COLLECTION DESIGNER´S на ЖАНА ЖЕКОВА в дипломатическият КОРПУС в СОФИЯ. 

Има самостоятелни изложби на много кътчета по света, включително САЩ, Латвия, Белгия, Холандия и Гермния.

Рамджулска изненадва, независимо дали посяга към дървото, среброто или метала. Освен с традиционните материали и форми, тя работи с бобени шушулки, коренчета, клонки, четки за рисуване, електрически крушки, чай, раковини и корали.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00