Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Отче наш" срещу COVID-19

По призива на папа Франциск, християните по цял свят спряха за малко по обед, /13 часа българско време/ , за да кажат заедно молитвата "Отче наш". "Това е начин да отговорим на пандемията с универсалността на молитвата, на състраданието и на нежността", каза папата.

Отец Яцек Вуйчик от католическата общност във Варна изпълни папския призив: 

"Не само днес, аз всеки път се моля за тези, които боледуват да запазят своя живот. Силно се моля за здраве, сили и добра преценка на нещата на всички онези, които взимат решения за опазване на здравето на хората - лекари и медицински сестри,  но и тези, които трябва да вземат нелеки държавни решения. В тези времена решенията са  трудни и тежки, и тези хора имат нужда от нашата молитвена подкрепа."

На въпроса дали изпитанието, през което сега преминава целият свят не е за да ни научи да обръщаме повече внимание на дребните неща, които досега сме приемали за даденост, Яцек Вуйчик отговори:  

"Днес сами си задаваме въпросите - докъде стигнахме, какво направихме, че забравихме дребните неща, човешката усмивка, близост, прегръдка. Може би тези ситуации връщат в нас човешките чувства, които са толкова важни и ценни, че те осмислят нашия живот. Сигурен съм, че във всичко това, както в преживяването на тази трагедия, така и във възстановяването, сме придружавани от нашия любящ Бог - баща. "

Попитан дали оставайки у дома си, не оставяме далеч от нас и изкушенията на света, Вуйчик каза: "Изкушенията стоят в нас, в нашите глави и въобще не сме по-далеч от тях. Мисля, че дори в момента сме доста по-близо до тях, защото те са в нас и трудно можем да се отдалечим от тях. Истината е, че оставайки вкъщи, ние откриваме колко обичаме другите, колко искаме да им помогнем. Можем да открием и истината за нас самите - какво правя с времето си, как го оползотворявам, какво правя за себе си. Нашият живот не се състои само от това, което е навън, а се осмисля от това, което носим вътре в себе си. Където и да сме, от това нещо отърваване няма. Винаги носим със себе си това, което е в нас, а то е структурата на нашия живот, на онова, което прожектираме и даваме навън от себе си."

И това ще премине, вярва отец Вуйчик и споделя история с папа Йоан Павел Втори /Карел Войтила/  от Втората световна война. Той попада в къщата на възрастен човек, който чете книга на Света Тереза за Божията любов. Учудва се и пита как може да четете такава книга, докато зад прозорците върви война. Отговаря му "Войната ще свърши, но ако любовта не победи, злото ще се върне под друга форма и с друго лице." 

И това е много актуално днес - пандемията ще отмине, но ако доброто и човешкото в нас не спечели, ще се връщаме отново към подобни ситуации. ​

Цялото интервю с отец Яцек Вуйчик чуйте в прикачения звуков файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кап. Галин Георгиев: Удължаването на смените е в ущърб на моряците

Удължаването на смените е единствено в интерес на корабособственика и в ущърб на моряците. Това мнение изказа в интервю за морското предаване на Радио Варна капитан Галин Георгиев. Наложило се е договорът му да бъде удължен, като е преподписвал два пъти за по два месеца. Така първоначалните 4 месеца по договор, след подписването..

публикувано на 24.09.20 в 11:46

Независима не би могла да бъде нито България, нито друга държава

На 22 септември 1908 г. за българите приключва един дългогодишен период на извоюване на Освобождението и Независимостта на страната ни, казва в интервю за Радио Варна Петко Петков , професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". -   Има ли политически спекулации, свързани с 22..

публикувано на 22.09.20 в 07:16

"Аз не съм балон..." - размислите за живота в страната на Цветан Стоянов

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването бе на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г. Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи..

обновено на 21.09.20 в 10:44
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02
Виктор, 1 б клас

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Виктор обича да смята и знае задачи, които..

публикувано на 15.09.20 в 07:00