Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отче наш" срещу COVID-19

По призива на папа Франциск, християните по цял свят спряха за малко по обед, /13 часа българско време/ , за да кажат заедно молитвата "Отче наш". "Това е начин да отговорим на пандемията с универсалността на молитвата, на състраданието и на нежността", каза папата.

Отец Яцек Вуйчик от католическата общност във Варна изпълни папския призив: 

"Не само днес, аз всеки път се моля за тези, които боледуват да запазят своя живот. Силно се моля за здраве, сили и добра преценка на нещата на всички онези, които взимат решения за опазване на здравето на хората - лекари и медицински сестри,  но и тези, които трябва да вземат нелеки държавни решения. В тези времена решенията са  трудни и тежки, и тези хора имат нужда от нашата молитвена подкрепа."

На въпроса дали изпитанието, през което сега преминава целият свят не е за да ни научи да обръщаме повече внимание на дребните неща, които досега сме приемали за даденост, Яцек Вуйчик отговори:  

"Днес сами си задаваме въпросите - докъде стигнахме, какво направихме, че забравихме дребните неща, човешката усмивка, близост, прегръдка. Може би тези ситуации връщат в нас човешките чувства, които са толкова важни и ценни, че те осмислят нашия живот. Сигурен съм, че във всичко това, както в преживяването на тази трагедия, така и във възстановяването, сме придружавани от нашия любящ Бог - баща. "

Попитан дали оставайки у дома си, не оставяме далеч от нас и изкушенията на света, Вуйчик каза: "Изкушенията стоят в нас, в нашите глави и въобще не сме по-далеч от тях. Мисля, че дори в момента сме доста по-близо до тях, защото те са в нас и трудно можем да се отдалечим от тях. Истината е, че оставайки вкъщи, ние откриваме колко обичаме другите, колко искаме да им помогнем. Можем да открием и истината за нас самите - какво правя с времето си, как го оползотворявам, какво правя за себе си. Нашият живот не се състои само от това, което е навън, а се осмисля от това, което носим вътре в себе си. Където и да сме, от това нещо отърваване няма. Винаги носим със себе си това, което е в нас, а то е структурата на нашия живот, на онова, което прожектираме и даваме навън от себе си."

И това ще премине, вярва отец Вуйчик и споделя история с папа Йоан Павел Втори /Карел Войтила/  от Втората световна война. Той попада в къщата на възрастен човек, който чете книга на Света Тереза за Божията любов. Учудва се и пита как може да четете такава книга, докато зад прозорците върви война. Отговаря му "Войната ще свърши, но ако любовта не победи, злото ще се върне под друга форма и с друго лице." 

И това е много актуално днес - пандемията ще отмине, но ако доброто и човешкото в нас не спечели, ще се връщаме отново към подобни ситуации. ​

Цялото интервю с отец Яцек Вуйчик чуйте в прикачения звуков файл:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05