Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Отче наш" срещу COVID-19

По призива на папа Франциск, християните по цял свят спряха за малко по обед, /13 часа българско време/ , за да кажат заедно молитвата "Отче наш". "Това е начин да отговорим на пандемията с универсалността на молитвата, на състраданието и на нежността", каза папата.

Отец Яцек Вуйчик от католическата общност във Варна изпълни папския призив: 

"Не само днес, аз всеки път се моля за тези, които боледуват да запазят своя живот. Силно се моля за здраве, сили и добра преценка на нещата на всички онези, които взимат решения за опазване на здравето на хората - лекари и медицински сестри,  но и тези, които трябва да вземат нелеки държавни решения. В тези времена решенията са  трудни и тежки, и тези хора имат нужда от нашата молитвена подкрепа."

На въпроса дали изпитанието, през което сега преминава целият свят не е за да ни научи да обръщаме повече внимание на дребните неща, които досега сме приемали за даденост, Яцек Вуйчик отговори:  

"Днес сами си задаваме въпросите - докъде стигнахме, какво направихме, че забравихме дребните неща, човешката усмивка, близост, прегръдка. Може би тези ситуации връщат в нас човешките чувства, които са толкова важни и ценни, че те осмислят нашия живот. Сигурен съм, че във всичко това, както в преживяването на тази трагедия, така и във възстановяването, сме придружавани от нашия любящ Бог - баща. "

Попитан дали оставайки у дома си, не оставяме далеч от нас и изкушенията на света, Вуйчик каза: "Изкушенията стоят в нас, в нашите глави и въобще не сме по-далеч от тях. Мисля, че дори в момента сме доста по-близо до тях, защото те са в нас и трудно можем да се отдалечим от тях. Истината е, че оставайки вкъщи, ние откриваме колко обичаме другите, колко искаме да им помогнем. Можем да открием и истината за нас самите - какво правя с времето си, как го оползотворявам, какво правя за себе си. Нашият живот не се състои само от това, което е навън, а се осмисля от това, което носим вътре в себе си. Където и да сме, от това нещо отърваване няма. Винаги носим със себе си това, което е в нас, а то е структурата на нашия живот, на онова, което прожектираме и даваме навън от себе си."

И това ще премине, вярва отец Вуйчик и споделя история с папа Йоан Павел Втори /Карел Войтила/  от Втората световна война. Той попада в къщата на възрастен човек, който чете книга на Света Тереза за Божията любов. Учудва се и пита как може да четете такава книга, докато зад прозорците върви война. Отговаря му "Войната ще свърши, но ако любовта не победи, злото ще се върне под друга форма и с друго лице." 

И това е много актуално днес - пандемията ще отмине, но ако доброто и човешкото в нас не спечели, ще се връщаме отново към подобни ситуации. ​

Цялото интервю с отец Яцек Вуйчик чуйте в прикачения звуков файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добруджанската певица Дойка Добрева - история, достойна за роман...

И от микрофона на радиото се разнасят нейните песни, преминават срутените вече гранични огради, тихо се стелят над сгушените добруджански села и изпълват с радост душите на отрудените селяци – братя и сестри от родната земя... Ето така през 1943 г., в рубриката „Тия, които слушаме по радиото“ във вестник „Радио-свят“, бр. 295 от 18 юни, авторът..

обновено на 07.04.20 в 19:40

Д-р Константин Герганов: Лекарят е лекар навсякъде и по всяко време

Работим както обикновено. Пациентите имат своите нужди и няма как да не ги обслужваме, когато се обръщат към медик. Спазваме съответните предпазни мерки, но лекарят си е лекар винаги и на всяко място. И на улицата, и вкъщи и навсякъде по света, където е поставен той си остава лекар. Няма бивш лекар. В световния ден на здравето и..

обновено на 07.04.20 в 11:39

Книгата е добра възможност!

Едно от емблематичните варненски издателства също изпитва затруднения във време на криза. Работата е редуцирана, повечето от книжарниците не работят. Издателската къща ще се възползва от някои икономически мерки, предложени от правителството. Включва се и в националната инициатива "Купи една книга". Управителят Наско Якимов смята, че всеки..

публикувано на 06.04.20 в 15:59
Милко Божков на откриването на изложбата в галерия

Картини чрез поезия в рамките на Милко Божков

Милко Божков е роден 1953 г. в с. Ресен, В. Търновско . През 1972 г. – завършва Художествената гимназия в София, а през 1978 г. – "Живопис" в НХА. Автор на над 80 самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Русия, Австрия, Швейцария, Люкембург, Швеция, Холандия, Франция, Германия. Над 100 участия в групови изложби и биеналета на живописта и..

публикувано на 05.04.20 в 10:38

Бюджетът на Община Варна е под натиск заради кризата

Бюджетът на Варна е под силен натиск заради кризата с COVID-19, Общината финансира много мерки, свързани с дезинфекцията на обекти в града, на етажната собственост, произвеждат се на място дезинфектанти, маски, кислородна вода, вече са раздадени над 50 000 безплатни маски в  градския транспорт и пред големите магазини. Това заяви за Радио..

публикувано на 04.04.20 в 13:48

"КултураВирус" заразява със свеж дъх душите на хората

Извънредното положение създава възможности за креативни идеи у хората. Такъв е случаят и с актьора Георги Кацарски, който заедно със своите приятели Катерина Габерова и Елина Дашина създават идеята за културно пространство с името „КултураВирус“ в социалната мрежа Facebook. Катерина е моралната подкрепа, а Елина е „дясната ръка“ на актьора в това..

обновено на 04.04.20 в 11:15

Как се правят филми с гарантиран успех

Предприемач не само не уволнява работници, но се опитва да им вдъхва кураж по време на кризата. Това е основният сюжет в новия документален филм на режисьора Стилиян Иванов със заглавие „Животът като епидемия” . Само за няколко дни филмът има близо 100 хиляди гледания в социалните мрежи и каналите за видео споделяне. За много голям кръг хора,..

обновено на 03.04.20 в 10:59