Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Двама професори за 5G

С приетите преди ден от правителството наполовина по-ниски тарифи за радиочестоти, България е по-близо до изграждането на 5G мрежа. ​ Неизвестните, свързани със свръхбързата технология, пораждат страхове у хората. Градски легенди или обосновани притеснения? Някои изследователи посочват пряка връзка в срива на имунната система на хиляди хора, които живеят или работят в близост до инсталирани модерни 5G антени, като за пример посочват Милано и Ухан. Радио Варна потърси мнението на двама професори от Варна:

Проф. Розалина Димова от Катедра "Комуникационна техника и технологии" в Технически университет - Варна обяснява, че "5G е пета генерация телекомуникационни мрежи,  които се развиват през последните 120 години. В сравнение с 4G се осигурява повече от сто пъти по-бърз обмен данни. Операторите ще трябва да поставят допълнителни усилвателни антени на около 150 метра една от друга. Това ще даде достъп до виртуална реалност с високо качество, дистанционно управление, умен дом, автономно шофиране, умни градове, умно земеделие и т.н. Стандартите вече са дефинирани - при 5G e от 28 до 100 гигахерца, за сравнение сегашната 4G работи в по-нискочестотния диапазан между 700 мегахерца и 6 гигахерца. Притесненията са свързани с това, че има по-малко проучвания на високочестотните мобилни радиочестоти  Много държави вече инсталираха тези мрежа - Китай, Италия, Англия и САЩ. Ние като последваща държава ще видим опита от другите. Службите по контрол на ефира трябва да следят дали се спазват изискванията. Откакто съществуват мобилните телефони , т.е. тази мрежа, която прихваща нашият телефон независимо къде се намираме се правят изследвания. Тези изследвания продължават. Контролират се с резолюции на ООН и СЗО. "Проф. Красимир Методиев, ръководител на Катедрата по предклинични и клинични науки към Медицински университет Варна коментира връзката ​5G и имунитет:

"Има много теории, които включват механизми на въздействие между енергийните излъчвания и човешкото здраве. Преди години, когато въведоха безжичните телефони, по покривите се поставяха огромни антени. Хората тогава се стреснаха, защото макар и примитивни, бяха направени проучвания, които установиха, че има въздействие на излъчванията. И до ден-днешен си мисля, че тези нискочестотни вълни, които ни облъчват отвсякъде, няма как да не оказват влияние върху човешкото здраве и в частност върху имунната система. Това са нови влияния върху организма, недостатъчно изучени.  Когато се появиха клетъчните телефони "джобен формат" сравнено с първите, които бяха с размери на кутия за обувки, под сурдинка беше направен категоричен намек, че те са вредни за човека. Съветваха ни да не ги държим във вътрешния си  джоб до сърцето,да не ги държим дълго време до главата си, тъй като излъчват вълни към централния мозък. До момента няма клинични проучвания, които да обхванат огромен брой изследвани с различни методи лица. Необходимо е пространствено проучване, в противен случай ще излизат всякакви теории и ще се вихрят психотични влияния.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аз не съм балон..." - размислите за живота в страната на Цветан Стоянов

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването бе на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г. Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи..

обновено на 21.09.20 в 10:44
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02
Виктор, 1 б клас

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Виктор обича да смята и знае задачи, които..

публикувано на 15.09.20 в 07:00

Художникът, жител на света, който мечтае за изложба във Варна

Аарън Луиджи Роси е германски художник, роден в Италия през 1964 година. От 2012-а живее и работи в Малта, където отваря и най-голямата частна галерия на острова. Известен е с творческия псевдоним Аарън Лу. Следвал е във Фрайбургският университет и този в Боулдър, Колорадо. Първата му самостоятелна изложба в Малта е през февруари 2016-а и оттогава има..

публикувано на 13.09.20 в 11:49

Фенът или защо страстта към операта е вечна

Всички ние сме чували за феновете на рокмузиката – разбира се, предимно в Западна Европа и Съединените щати, които обикалят по концерти и следват любимите си изпълнители. Чували сме и за спортните фенове, обикновено футболните, и по-често с негативен оттенък. Споменаваме понякога за театрални фенове, за фенове на различните видове сериали.....

обновено на 11.09.20 в 13:17