Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Двама професори за 5G

С приетите преди ден от правителството наполовина по-ниски тарифи за радиочестоти, България е по-близо до изграждането на 5G мрежа. ​ Неизвестните, свързани със свръхбързата технология, пораждат страхове у хората. Градски легенди или обосновани притеснения? Някои изследователи посочват пряка връзка в срива на имунната система на хиляди хора, които живеят или работят в близост до инсталирани модерни 5G антени, като за пример посочват Милано и Ухан. Радио Варна потърси мнението на двама професори от Варна:

Проф. Розалина Димова от Катедра "Комуникационна техника и технологии" в Технически университет - Варна обяснява, че "5G е пета генерация телекомуникационни мрежи,  които се развиват през последните 120 години. В сравнение с 4G се осигурява повече от сто пъти по-бърз обмен данни. Операторите ще трябва да поставят допълнителни усилвателни антени на около 150 метра една от друга. Това ще даде достъп до виртуална реалност с високо качество, дистанционно управление, умен дом, автономно шофиране, умни градове, умно земеделие и т.н. Стандартите вече са дефинирани - при 5G e от 28 до 100 гигахерца, за сравнение сегашната 4G работи в по-нискочестотния диапазан между 700 мегахерца и 6 гигахерца. Притесненията са свързани с това, че има по-малко проучвания на високочестотните мобилни радиочестоти  Много държави вече инсталираха тези мрежа - Китай, Италия, Англия и САЩ. Ние като последваща държава ще видим опита от другите. Службите по контрол на ефира трябва да следят дали се спазват изискванията. Откакто съществуват мобилните телефони , т.е. тази мрежа, която прихваща нашият телефон независимо къде се намираме се правят изследвания. Тези изследвания продължават. Контролират се с резолюции на ООН и СЗО. "Проф. Красимир Методиев, ръководител на Катедрата по предклинични и клинични науки към Медицински университет Варна коментира връзката ​5G и имунитет:

"Има много теории, които включват механизми на въздействие между енергийните излъчвания и човешкото здраве. Преди години, когато въведоха безжичните телефони, по покривите се поставяха огромни антени. Хората тогава се стреснаха, защото макар и примитивни, бяха направени проучвания, които установиха, че има въздействие на излъчванията. И до ден-днешен си мисля, че тези нискочестотни вълни, които ни облъчват отвсякъде, няма как да не оказват влияние върху човешкото здраве и в частност върху имунната система. Това са нови влияния върху организма, недостатъчно изучени.  Когато се появиха клетъчните телефони "джобен формат" сравнено с първите, които бяха с размери на кутия за обувки, под сурдинка беше направен категоричен намек, че те са вредни за човека. Съветваха ни да не ги държим във вътрешния си  джоб до сърцето,да не ги държим дълго време до главата си, тъй като излъчват вълни към централния мозък. До момента няма клинични проучвания, които да обхванат огромен брой изследвани с различни методи лица. Необходимо е пространствено проучване, в противен случай ще излизат всякакви теории и ще се вихрят психотични влияния.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистиката = истина, истина и само истина

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.         За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи. Чуйте цялото на..

публикувано на 01.04.20 в 15:05

Уред пречиства въздуха от коронавирус - произвеждат го във Варна

Системата за пречистване на въздуха в закрити и открити помещения е съставена от генератор, който работи със студена плазма и се захранва с електричество. При непрекъснат режим на работа тя може да предпазва от разпространение на коронавирус, твърди инж.Красен Димитров, директор на варненска компания за иновации. Това е една технология..

обновено на 01.04.20 в 11:01

Доброволчеството - смисълът да помагаш

23-годишните варненци Милен Дончев и Николай Кърджиев са ветерани в доброволчеството въпреки възрастта си. Те всяка сутрин, заедно с останалите доброволци към дирекция „Превенции” в Община Варна, раздават маски пред големите магазини на възрастните хора. Смятат, че могат да отделят от времето си, за да помагат на другите и не виждат в това..

публикувано на 01.04.20 в 09:11

Цветни пролетни послания от ЦВЕТЕлина

Има хора, които са родени, за да живеят цветно.  Има хора с цветни души! Като Цветелина, или Цвети, както я знаят всички. Тя едва ли може да носи друго име.  Във времето на социална изолация на никого не е лесно, особено на екстровертните личности, тези, които са свикнали да живеят интензивно. С много срещи и с много контакти. В..

публикувано на 31.03.20 в 10:40

Страхът е полезен, паниката - не!

Всяка криза е едновременно изпитание и възможност. Това, което в момента изглежда страшно, всъщност е шанс за човечеството да се върне към ценности, които е загърбило. Така мисли и един от видните български психиатри – проф. д-р Георги Ончев, ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет – София и главен..

публикувано на 30.03.20 в 19:00

Прилив на романтика, без отлив на сватби

Сватбата е един от най-важните моменти в живота ни! Може да е клише това изречение, но е и безспорен факт.  Всяка жена мечтае да се види като принцеса, облечена в бяла рокля. Дори и тази, която твърди обратното.  Всяка иска да бъде най-красива и неотразима. И всяка е блестяща в този момент! Паметен за биографията, за семейството и за..

публикувано на 30.03.20 в 15:25

Рисуването като домашна терапия

Тя се казва Светлана Кoтис.  Харесва светлината в изобразителното изкуство от Ренесанса. Голям почитател е на творчеството на Леонардо да Винчи - универсалния гений на Тоскана. Обожава цялостната му ренесансова личност, неговите принципи и техники. Затова и нарича ателието си именно Art Studio Leonardo.  Студиото предлага уроци и ателиета в групи..

публикувано на 30.03.20 в 11:00