Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Двама професори за 5G

С приетите преди ден от правителството наполовина по-ниски тарифи за радиочестоти, България е по-близо до изграждането на 5G мрежа. ​ Неизвестните, свързани със свръхбързата технология, пораждат страхове у хората. Градски легенди или обосновани притеснения? Някои изследователи посочват пряка връзка в срива на имунната система на хиляди хора, които живеят или работят в близост до инсталирани модерни 5G антени, като за пример посочват Милано и Ухан. Радио Варна потърси мнението на двама професори от Варна:

Проф. Розалина Димова от Катедра "Комуникационна техника и технологии" в Технически университет - Варна обяснява, че "5G е пета генерация телекомуникационни мрежи,  които се развиват през последните 120 години. В сравнение с 4G се осигурява повече от сто пъти по-бърз обмен данни. Операторите ще трябва да поставят допълнителни усилвателни антени на около 150 метра една от друга. Това ще даде достъп до виртуална реалност с високо качество, дистанционно управление, умен дом, автономно шофиране, умни градове, умно земеделие и т.н. Стандартите вече са дефинирани - при 5G e от 28 до 100 гигахерца, за сравнение сегашната 4G работи в по-нискочестотния диапазан между 700 мегахерца и 6 гигахерца. Притесненията са свързани с това, че има по-малко проучвания на високочестотните мобилни радиочестоти  Много държави вече инсталираха тези мрежа - Китай, Италия, Англия и САЩ. Ние като последваща държава ще видим опита от другите. Службите по контрол на ефира трябва да следят дали се спазват изискванията. Откакто съществуват мобилните телефони , т.е. тази мрежа, която прихваща нашият телефон независимо къде се намираме се правят изследвания. Тези изследвания продължават. Контролират се с резолюции на ООН и СЗО. "Проф. Красимир Методиев, ръководител на Катедрата по предклинични и клинични науки към Медицински университет Варна коментира връзката ​5G и имунитет:

"Има много теории, които включват механизми на въздействие между енергийните излъчвания и човешкото здраве. Преди години, когато въведоха безжичните телефони, по покривите се поставяха огромни антени. Хората тогава се стреснаха, защото макар и примитивни, бяха направени проучвания, които установиха, че има въздействие на излъчванията. И до ден-днешен си мисля, че тези нискочестотни вълни, които ни облъчват отвсякъде, няма как да не оказват влияние върху човешкото здраве и в частност върху имунната система. Това са нови влияния върху организма, недостатъчно изучени.  Когато се появиха клетъчните телефони "джобен формат" сравнено с първите, които бяха с размери на кутия за обувки, под сурдинка беше направен категоричен намек, че те са вредни за човека. Съветваха ни да не ги държим във вътрешния си  джоб до сърцето,да не ги държим дълго време до главата си, тъй като излъчват вълни към централния мозък. До момента няма клинични проучвания, които да обхванат огромен брой изследвани с различни методи лица. Необходимо е пространствено проучване, в противен случай ще излизат всякакви теории и ще се вихрят психотични влияния.
ВИЖТЕ ОЩЕ

DJ Villy: Всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка

DJ Villy е един от най-колоритните български диджеи. Кариерата му започва в родната Варна в средата на 90-те, а преди 12 години той се установява в Германия, където живее и до днес. Любовта му към музиката датира от ранна детска възраст, а в 4-ти клас започва да посещава уроци по барабани. Тогава мечтата му е да стане барабанист и..

публикувано на 07.08.22 в 12:41

Подир сянката на кондора с Изабела Шопова

„Подир сянката на кондора" е най-новата книга на Изабела Шопова и разказва за едно епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6 000-километрово пътуване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия.  Без маршрут, план и резервации. А както бързо става ясно – и без адекватна подготовка. Смелият..

публикувано на 05.08.22 в 10:09

Мира Радева: В България липсва нужната приемственост между поколенията в политиката

Четвърто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, положи клетва и поема управлението на държавата до провеждането на предсрочни парламентарни избори на 2 октомври т.г. и евентуално сформиране на редовен кабинет. Президентът представи състава на новия кабинет и тежките предизвикателства пред екипа на служебния премиер Гълъб Донев. Какви..

публикувано на 04.08.22 в 08:55

Вносните пшеница и слънчоглед от Украйна излизат от предприятията ни като български продукт

Зърнопроизводителите у нас се подготвят за протестни действия заради нерегламентирания внос на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна. Това решение беше взето от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на Дните на полето в Добруджа, които се проведоха в края на миналия месец. „Вносът на зърно от..

публикувано на 03.08.22 в 09:00

Какво е животът? Времето, през което Сърцето се превръща в Душа

Писателката Неда Антонова представи най-новата си книга в Арт салона на Радио Варна по време на Алея на книгата в морския град.  "Пепел от мислеща тръстика" е есеистична книга, която обхваща целия житейски и творчески опит на Неда Антонова.  Нейните размисли за литературата, любовта, изкуството, смисъла на живота, Бог, книгите и още много теми, събрани в..

обновено на 01.08.22 в 11:59

Stefan Schmidt (VAN CANTO): "Никога няма да направим кавър на "Bohemian Rhapsody"

Интервю с Stefan Schmidt (VAN CANTO) Немската банда VAN CANTO никога не е идвала в България. Групата съществува вече 16 години и има 8 издания – акапела и ударни. Всички останали инструменти се изпяват. „To the Power of Eight” е последният албум на VAN CANTO и се появи през 2021 година. Stefan Schmidt, лидерът на групата, даде специално интервю..

публикувано на 01.08.22 в 21:15

Варненецът, който шие костюмите на Стинг

Ако сте почитатели на Стинг и следите концертите от последното му турне, сигурно сте заблязали екстравагантното му сценично облекло. На един от последните си концерти в Лас Вегас той изпълни хитовете си облечен с ярко жълто сако с тениска. Надали някой би предположил, че част от дрескода на любимата на милиони по света рок звезда е дело на..

публикувано на 29.07.22 в 11:19