Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Балчик отлагат фестивални прояви

| обновено на 27.03.20 в 12:42

С удължените противоепидемични мерки е сигурно, че първият фестивал за годината в община Балчик – фестивалът Лазаровден на 11 април, няма да се проведе. Чуйте още от репортажа на Албена Иванова:

Обичайно на този празник творчески колективи от цялата община - около 250 души от всички читалища и пенсионерски клубове, се събираха, за да пеят и танцуват в седмицата преди Великден, припомни Елица Стайкова – секретар на читалището – организатор „Васил Левски“ – Балчик.

С голяма въпросителна е и събитието, което открива фестивалния сезон в началото на юни в Балчик.

Замислен като голям празник, десетият международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ е с вероятност да не се проведе. Организаторите от сдружение „Музикален свят – Балчик“, хорът домакин „Черноморски звуци“ при читалище „Паисий Хилендарски“ и основният спонсор Община Балчик не са взели все още решение, съобщи директорът на фестивала Валентина Георгиева.

Девет са потвърдилите състави, те са от Естония, Великобритания, Румъния, Русия, Чехия, Финландия, Полша, Германия, запитвания има и от български състави. Някои вече са закупили самолетни билети.

Две големи имена в хоровото изкуство са приели поканата да водят творческите ателиета – работилница за смесени хорове с Масис Гюзбек – младото голямо име от Турция, както гъркинята Рози Мастросава – световен шампион с хоровия си състав. Имена, които заслужава празничното десето издание на хоровия фестивал „Черноморски звуци“ в Белия град.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва акцията по разтоварването на "Вера Су"

Започва акцията по разтоварването на азотния тор на заседналия край Камен бряг кораб Вера Су. Подготовката за акцията стартира още в понеделник, като от машинното отделение беше източена навлязлата вода, беше инсталирана и платформа до плавателния съд, снабдена с външна хидравлика за отварянето на капаците на хамбара. Вчера заради силен вятър и..

обновено на 22.10.21 в 19:16

Втори ден на протести на ресторантьорите във Варна срещу зеления сертификат

За втори път представители на заведения във Варна и хора, които не одобряват въвеждането на зелените сертификати, се събраха на протест пред общината. Издигнати бяха плакати със зачеркнати спринцовки. Участници в протеста коментираха, че мерките са излишни, а паника се създава целенасочено. Някои споделиха, че се притесняват да не загубят работата си...

публикувано на 22.10.21 в 16:47
СБАГАЛ-Варна

СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – Варна ще получи 190 300 лв.

Варненската АГ болница е одобрена за финансиране на ремонтни дейности по процедура „Мерки за справяне с пандемията“. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“. Съветниците гласуваха единодушно за това решение, за да може лечебното заведение да участва в проект по ОП „Региони в растеж“, чийто бенефициент е Министерството на..

публикувано на 22.10.21 в 15:34

В 12 гимназии у нас се подготвят съдебни служители

Близо 10 000 са съдебните служители у нас, те са гръбнакът на съдебната система, това заяви във Варна директорът на Националния институт по правосъдие Миглена Тачева. Тя участва в традиционната национална научна конференция на тема "Правото и бизнесът в съвременното общество", организирана от катедра "Правни науки " в Икономическия университет...

публикувано на 22.10.21 в 15:29

От понеделник, преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест, ще имат сертификат

От понеделник, 25 октомври, всички български гражданите, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя „зелен сертификат“. Сертификатът може да бъде изтеглен от системата на от his.bg. Валидността на сертификатите за преболедуване..

публикувано на 22.10.21 в 14:35

Жестоко убийство на германец в Балчишко

Изключително тежко криминално престъпление са разкрили органите на реда, териториалната дирекция ДАНС и Окръжната прокуратура в Добрич , при което чуждестранен гражданин е бил отвлечен с цел подкуп, а впоследствие и убит по особено жесток начин. Извършителите на престъплението са отново чужди граждани, баща и син, като те са задържани за срок до 72..

публикувано на 22.10.21 в 14:03
Златни пясъци

Още нови жилищни сгради в и край курортните комплекси

Ново жилищно строителство ще има в курортен комплекс Златни пясъци" на мястото на бившето автостопанство, където има два поземлени имота. За целта старите сгради, които са стопански постройки, ще бъдат премахнати и ще се образува нов имот. Това стана ясно по време на днешното заседание на съветниците от постоянната комисия "Архитектура и градоустройство...

публикувано на 22.10.21 в 12:01