Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията и местните хора наблюдават поставените под карантина в Балчишко

Хората, които са под карантина, се наблюдават както от полицията, така и от местните жители, обобщават кметове на балчишки села

В село Дропла е поставена под карантина сватбарка от Германия

"Една наша жителката беше на сватба в Германия, върна се на 10 март и до 24-и изтече карантината, уточни кметският наместник Денчо Попов.  В селото няма външни хора. Учениците от града са при бабите си тук да карат дистанционното обучение", сподели още той.

По отношение на лекарствата, Попов съдейства на възрастните хора с рецептурните книжки, посещението на личните лекари и покупката на лекарства. Обслужваме хората, които се нуждаят, допълни той.

И в съседното село Кремена един жител е бил под карантина, завърнал се от Германия, ограничението е вече изтекло, каза кметският наместник Ерхан Мюстеджеб.  Жителите има откъде да пазаруват. Общо взето е нормално в селото. Има здравен кабинет в Кремена и определени дни докторът да минава, но здравното обслужване е предимно в Дропла, поясни Мюстеджеб.

Хората в село Тригорци изнемогват, защото са без работа, алармира кметският наместник Цанка Колева.

"При нас е много трудно, те са почти безработни. По това време земеделските производители ги вземаха на работа, но сега - не. Купила съм по един хляб на семейство, за някои и по два - със собствени средства и не знам как ще я караме... Хората в село Тригорци изнемогват, нямат работа. Най-близкото място, където могат да посетят личен лекар, е в Гурково ,е коментарът на Колева.

Един човек, който не е жител на селото, се е върнал от Англия при роднини в Тригорци, кара 14-дневната карантина.

14 ду­ши - под ка­ран­ти­на в се­ло Гур­ко­во

          Те са ра­бо­ти­ли в Ан­глия и Гер­ма­ния, обоб­щи кме­тът То­дор Геор­гиев, при­лив от дру­ги гра­до­ве ня­ма. "На пър­ви­те шест им из­те­че в съ­бо­та ка­ран­ти­на­та, а ос­та­на­ли­те осем, те прис­тиг­на­ха в не­де­ля, се­га са под ка­ран­ти­на и ги наб­лю­да­ва­ме - РЗИ, по­ли­ция­та и аз", ка­те­го­ри­чен е То­до­ров, че ог­ра­ни­чи­тел­ни­те мер­ки се съб­лю­да­ват.

"При­тес­ня­вам се, че има­ме дос­та въз­рас­тни хо­ра и ако плам­не не­що, ще бъ­де страшно. Има­ме три ма­га­зи­на за хра­ни­тел­ни про­дук­ти. Там, къ­де­то е на­ло­же­на ка­ран­ти­на, сме да­ли те­ле­фо­ни­те на кмет­ство­то. Ако имат нуж­да от хра­на и дру­ги сто­ки ние се от­зо­ва­ва­ме. Ос­та­вя­ме хра­на­та до пор­тич­ки­те и та­ка”, обяс­ни той как се спра­вят в та­зи из­вън­ред­на об­ста­нов­ка.

Ня­ма хо­ра под ка­ран­ти­на в се­ло Ца­ри­чи­но, ка­за на­мес­тни­кът Геор­ги Ге­нов. "След обявеното из­вън­ред­но по­ло­же­ние има по­ве­че жи­вот на се­ло. Кой­то има къ­ща и ста­ва за жи­вее­не, е тук, от ре­гио­на са - от Вар­на, от Бал­чик. Ма­га­зи­нът си ра­бо­ти при спаз­ване на мер­ки­те. Въз­рас­тни­те хо­ра, кои­то имат нуж­да, тър­сят по­мощ от пат­ро­на­жа и от кмет­ство­то, за дос­тав­ка на хра­на и дру­ги ус­лу­ги", увери кметският наместник на селото до Балчик.

Чуйте целият репоржа на Албена Иванова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

2 615 лева са необходими за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината, предаде БНР.  За първи път от 2013-та година насам доходът за издръжка..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Футболът в света тръгва от Англия, а в България - от Варна

Изложба, посветена на 130-та годишнина от изиграването на първия футболен мач в България, подготвят от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей. Дворът на училище "Св. св. Кирил и Методий" във Варна е мястото, на което се провежда първата за страната ни футболна среща, макар и неофициална. В нея играят деца. Това сподели в..

публикувано на 17.07.24 в 09:59
Наталия Лазарова и семейството ѝ

Доброволка, участвала в гасенето на пожарите: В трудни времена се обединяваме!

Центъра на село Припек. Множество туби с вода, подредени една до друга и готови да изпълнят предназначението си - да помогнат при борбата с огнената стихия. Тези кадри, обиколили социалните мрежи, развълнуваха мнозина, и напълниха сърцата им с благодарност към тях - доброволците, които по един или друг начин допринесоха за справянето с опустошителните..

публикувано на 17.07.24 в 09:45

Почитаме паметта на Света Великомъченица Марина

На 17 юли Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Марина. Светицата е родената в Антиохия през III век. Тя е дъщеря на езически жрец идолопоклонник, възпитавал дъщеря си в идолопоклонство. Марина силно желаела да получи свето кръщение и изповядала вярата си на Олимврий, управител на източните провинции, който я..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

"Алея на книгата" с 15-о издание във Варна

15-ото издание на "Алея на книгата" предстои във Варна. Тази година то ще се проведе от 2 до 11 август  на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  Във всеки от десетте дни могат да бъдат посетени 19-те шатри на 50 издателства с над 40 000 заглавия.  Работното време..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
огън, пожар, дим

Доброволци, гасили пожари във Варна: Като държава нямаме много възможности, важно е да сме силни като общество

Десетки доброволци помагаха на пожарникарите във Варна за овладяване на огнищата, разразили се на няколко места в града през последните дни. Без колебание, а водени от моралния си дълг,  се впускат в акцията  Младен Богданов и Станислав Йорданов.  Това бедствие ни показа колко сплотени можем да бъдем, споделят те. Като държава нямаме много възможности,..

публикувано на 16.07.24 в 14:14

Варна ще отбележи с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 16.07.24 в 10:42