Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да повишим защитата си срещу коронавируса с прополис, мед и пчелен прашец

За да ни припомни за прополиса и неговите лечебни свойства ни потърси балчиклията Славчо Колев – доайен на пчеларите в Балчик, посветил 50 години от живота си на пчеларството. В условията на пандемията от COVID-19 и нуждата от подсилване на имунитета, неговият категоричен съвет е да се обърнем към аптеката на пчелите.

Прополис, мед, прашец – човек трябва да ги има през цялата година до себе си, убеден е той, след като за пореден път е разтворил старите книги. Осем години е учил за професията пчелар.

"Прополис означава защита. Лечебните му свойства са уникални, помага при лечение на рани, язви, гастрити, синузити, проблеми с венците, грип, пневмонии. Ще ви дам примери. Ако килийките на пчелната пита не са почистени и полирани с прополис, пчелната майка не снася яйца. Когато бях стажант в София (осем години съм учил за пчелар), д-р Павлина Починкова (автор на книги за пчелните продукти в медицината) ни даваше разяснения какво да правим с прополиса, как да го използваме. Даде ни много ярък пример. В Пирогов постъпва дете с изгаряния, чиято кожа не се съединява от приложеното лечение. Преди да се пристъпи към пластика, тя препоръчва прополисови превръзки, и така на седмата превръзка кожата се съединява", казва Славчо Колев.

Давал съм прополис на много хора и никой не се е оплакал, но като количество много малко се получава, казва пчеларят от Балчик. Лично от неговите 200 кошера събира за една година около килограм.

Прополисът се цени навсякъде. Неслучайно през 1972 г. конгресът на "Апимондия", световната пчеларска организация, е с една единствена цел – прополиса и неговите лечебни свойства.

„Използва се много при лечение на рани. Един човек ми сподели, че баща му имал язва и щели да го оперират. Започнал да пие прополис. Когато отишъл на втория преглед, язвата я нямало. Това е уникално средство. Профилактично го пия, лично съм стигал до 3000 капки, приети за месец – два, въобще не съм боледувал, спя в студена стая, с открит прозорец“, споделя своите методи за подсилване на имунитета Славчо Колев.

Като предпазно средство срещу вируси той си е изобретил двуслойна маска, която се отваря като плик. В нея той поставя марля, потопена в прополисова тинктура. Вярва, че този филтър е сигурна защита и я препоръчва на съгражданите си. Всеки може да си я ушие сам от подходящ памучен плат. Задължително маската трябва да се мине с гореща ютия, а прополисът да се търси от пчелар.

„Препоръчвам на съгражданите да си направят маска като моята, макар и малко да цапа. Не твърдя категорично, че може да спре коронавируса, но може да предпази от други болести. Отново разтворих старите си книги, в които пише, че прополисът възпира всякакви вируси, бактерии, болестотворни организми. Човек трябва да има през цялата година под ръка прополис, мед, прашец – аптеката на пчелите“, препоръчва пчеларят. Той си гради личната защита, като приема три пъти дневно, един час преди храна по 30 капки клеев разтвор.

Тинктурата от прополис може да се закупи готова от аптеката или при пчелари. Дозировката зависи от килограмите на човек. Как да я приемате или приготвите сами, може да се посъветвате с вашия пчелар, фармацевт. Трябва да се има предвид, че има малка категория хора, които страдат от алергични реакции към пчелните продукти.

Подробностите чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог, психоаналитик и арт-терапевт Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 18.07.24 в 09:45
Провадия-Солницата

Търсят работници за разкопките в Провадия-Солницата

На първи август ще започне 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Поради тази причина в момента от Историческия музей в Провадия обявиха, че търсят работници за работа на обекта . Работници се наемат за месеците август и септември, като работното време е от 6.30 часа до 14.00 часа, с..

публикувано на 18.07.24 в 09:20

Варна отбелязва с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 18.07.24 в 07:00

Екоработилницата във варненския зоопарк с второ издание

За втора поредна година във варненския зоопарк ще се проведе екоработилницата на Академията за рециклиращо изкуство. Тази и следващата неделя (21 и 28 юли) между 14 и 16 часа всеки желаещ може да твори със счупени играчки и отпадъчни пластмаси. Входът за събитието е свободен, няма възрастови ограничения. Който желае, може да носи непотребна..

публикувано на 18.07.24 в 07:00

Във Варна в събота ще се състезаваме по правопис

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата “Бъди грамотен”. Събитието ще се проведе в събота - 20 юли, от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. Аганизатори са „Академика БГ“, с подкрепата на Община Варна. По време на състезанието жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да проверят..

публикувано на 17.07.24 в 16:41

Манастирът "Св. Марина" край село Ботево събра стотици на празника на светицата

Празникът на света великомъченица Марина събра в манастира, който носи нейното име край село Ботево, община Аксаково, стотици хора от цяла Североизточна България. Освен празничното богослужение акцент на празника е и фолклорен фестивал, организиран от община Аксаково. Четири именички от Добрич, които участват във фолклорния фестивал, споделиха, че..

публикувано на 17.07.24 в 15:21

Рибен фест очаква варненци до неделя в Аспарухов парк

Рибен фестивал с много музика и забавления очаква варнрнци и гости на града от днес до неделя. Мястото е Аспарухов парк. Програмата е през целия ден и вечерта, от днес до неделя, включително. В рамките на фестивала всеки посетител ще може и да  се включи в най-новата инициатива на Пътуващо читалище "Бащино огнище" „Пансион за книги“ - място за обмен..

публикувано на 17.07.24 в 14:21