Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара техника за ново начало

Двадесет училища от региона на Варна се нуждаят от смартфони, таблети, лаптопи и компютри, за да реализират качествено дистанционно обучение за всички свои ученици. Необходимост от технически устройства са заявили в Синдел, Венелин, Гроздьово, Червенци, Михалич, Девня... В много от училищата в селата и училищата с концентрация на уязвими групи това е сериозен проблем - процентът на ученици без налични устройства надхвърля три четвърти от учениците. В цялата страна 6 600  деца от близо 200 училища се нуждаят от техника, има и учители, на които също им липсва оборудване.  Анализът е направен от Центъра за междуетнически диалог и толерантност Амалипе и стана повод за кампанията „Стара техника за ново начало“ в подкрепа на ромското образование. Първите 20 училища в страната вече получиха около 100 електронни устройства, информира Жана Василева от регионалния център на Амалипе във Варна. Тя отправя призив към спомоществователи от Варна да  се включат в кампанията: "Можете да осиновите училище и дарите техниката директно". 

 В повечето училища се налага дистанционното обучение да бъде реализирано на две скорости: част от учениците участват в онлайн уроци и други форми на интернет базирано обучение, докато други остават пасивни или биват достигнати единствено от образователните медиатори, които раздават принтирани уроци и задачи. 

"В СУ "Любен Каравелов" в кв. Аспарухово работи екип от трима образователни медиатори и социален работник. Повечето училища обаче нямат възможност за назначаване на повече медиатори - броят им е определен от РУО, а в някои училища медиаторите са назначени на половин работен ден. Без образователните медиатори училищата нямаше как да се справят. "

Историите, които в дните на извънредно положение "пишат" образователните медиатори, ще бъдат събрани в книга от център Амалипе. 

"Всичко отминава, но историите, които създаваме ще останат, за да вдъхновяват."

Подробностите чуйте в звуковия файл:








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас отбелязаха 145 години от създаването на ВМС

Военнослужещите от военните формирования от състава на Военноморските сили, дислоцирани във Военноморска база - Бургас, тържествено честваха 145 години от създаването на Военноморските сили на Република България. Празникът започна с ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка в Приморския парк в Бургас. Негов финал беше  концертът  на..

публикувано на 07.08.24 в 17:05

Археологическо лято 2024: Обектите, получили финансиране, са 58

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева е на посещение в Солницата в Провадия, където акад. Васил Николов - ръководител на обекта, откри символично 20-ия сезон на разкопките, който ще продължи до края на септември. Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“ Министерството на културата е финансирало 58 археологически..

публикувано на 07.08.24 в 16:25

Нарушават ли депутатите закона, като не избират нов омбудсман?

Нарушават ли народните представители от два поредни парламента Закона за омбудсмана, като не избират нов обществен защитник? Краткият отговор е ДА! Правомощията на предходия омбудсман проф. Диана Ковачева бяха прекратени предсрочно на 10 април тази година, след като тя подаде оставка, защото беше избрана за съдия в Европейския съд за..

публикувано на 07.08.24 в 15:51

Пуснаха новото осветление на Катедралата във Варна

Катедралният храм "Успение Богородично" във Варна е с ново нощно осветление, съобщи кметът Благомир Коцев. Светлините са пуснати още снощи, 6 август, на Преображение Господне.  "Надали има по-добър ден да върнем светлината по фасадата на Катедралата", коментира Коцев с пост в социалните мрежи. Катедралата във Варна с ново нощно осветление..

публикувано на 07.08.24 в 15:44

Увеличиха на 2 516 лв. минималната заплата за асистентите в университетите

Минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища се увеличава на 2 516 лева със задна дата от 1 април 2024 г, реши правителството. Повишението спрямо действащата минимална заплата за длъжността е 416 лева. За определянето на новия размер на заплащане е използван указаният в Закона за висшето образование..

публикувано на 07.08.24 в 15:35

Националният превозвач променя часовете на полетите си от и до Израел

Националният превозвач продължава да лети до и от Израел с променени часове на полетите заради напрежението в Близкия изток.  Авиокомпанията информира пътниците, че във връзка с получена официална препоръка на летищните власти в Израел, полетите по линията София – Тел Авив – София от 9 до 13 август 2024 г. ще бъдат преместени в светлата част на..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Забрана за пропаганда на нетрадиционната сексуална ориентация в градини и училища одобри НС

След близо 3 часа дебати парламентът прие на първо четене промяната в Закона за предучилищното и училищното образование, предложена от "Възраждане". С нея се забранява пропаганда,  популяризиране и подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на..

публикувано на 07.08.24 в 15:05