Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стара техника за ново начало

Двадесет училища от региона на Варна се нуждаят от смартфони, таблети, лаптопи и компютри, за да реализират качествено дистанционно обучение за всички свои ученици. Необходимост от технически устройства са заявили в Синдел, Венелин, Гроздьово, Червенци, Михалич, Девня... В много от училищата в селата и училищата с концентрация на уязвими групи това е сериозен проблем - процентът на ученици без налични устройства надхвърля три четвърти от учениците. В цялата страна 6 600  деца от близо 200 училища се нуждаят от техника, има и учители, на които също им липсва оборудване.  Анализът е направен от Центъра за междуетнически диалог и толерантност Амалипе и стана повод за кампанията „Стара техника за ново начало“ в подкрепа на ромското образование. Първите 20 училища в страната вече получиха около 100 електронни устройства, информира Жана Василева от регионалния център на Амалипе във Варна. Тя отправя призив към спомоществователи от Варна да  се включат в кампанията: "Можете да осиновите училище и дарите техниката директно". 

 В повечето училища се налага дистанционното обучение да бъде реализирано на две скорости: част от учениците участват в онлайн уроци и други форми на интернет базирано обучение, докато други остават пасивни или биват достигнати единствено от образователните медиатори, които раздават принтирани уроци и задачи. 

"В СУ "Любен Каравелов" в кв. Аспарухово работи екип от трима образователни медиатори и социален работник. Повечето училища обаче нямат възможност за назначаване на повече медиатори - броят им е определен от РУО, а в някои училища медиаторите са назначени на половин работен ден. Без образователните медиатори училищата нямаше как да се справят. "

Историите, които в дните на извънредно положение "пишат" образователните медиатори, ще бъдат събрани в книга от център Амалипе. 

"Всичко отминава, но историите, които създаваме ще останат, за да вдъхновяват."

Подробностите чуйте в звуковия файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ
През чин зрелостниците ще пишат на матурите

Над 48 хиляди зрелостници се явяват на матура в понеделник

48 582 зрелостници са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература, който ще се проведе в понеделник, 1 юни, от 9,00 часа, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Зрелостниците трябва да носят документ за..

публикувано на 30.05.20 в 07:14
мотористи

Затварят за час движението в центъра на Варна днес

Във връзка с шествие във Варна, с което се открива мотосезонът, се налага да бъде освободена таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“ от превозни средства на 30-ти май (събота) от 11.00 ч. до приключване на мероприятието - около 12.00 ч. На същия ден от 11.00 ч. до 12.00 ч. ще бъде преустановено и движението..

обновено на 30.05.20 в 07:10

Франция отваря паркове, градини и музеи

Франция започва постепенно да отваря важни търговски, културни и обществени обелкти, като част от ограничаване на мерките срещу коронавируса. Днес ще отворят отново обществените паркове и градини във френската столица, както и големият магазин Галери Лафайет..

публикувано на 30.05.20 в 07:09

Гърция ще субсидира покупката на електрически автомобили, мотоциклети и велосипеди

Екологичен бонус или субсидии за физически лица, фирми и таксиметрови служби за закупуване на електромобили, мотори, велосипеди и микробуси предвижда законопроект в Гърция. Документът е част от обширния план за „зелен транспорт” и подобряване качеството на живот,..

публикувано на 30.05.20 в 07:07

Облаци и дъжд в събота

Сутринта облачността ще е разкъсана, на места намаляваща до слънчево. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат краткотрайни валежи и гръмотевици, остава опасността от градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от запад и югозапад, по Черноморието следобед от юг. Ще остане хладно за края..

публикувано на 30.05.20 в 06:46

Допълнително обучение за необхванатите от електронното обучение ученици

До края на учебната година и по време на лятната ваканция в допълнително обучение ще бъдат включени учениците, които не са участвали в електронното обучение или са се обучавали частично с учебни материали на хартия. По данни на Министерството на образованието става въпрос за около 10% от всички ученици, а причините за неучастието им в..

публикувано на 29.05.20 в 18:07

Захариева: Надявам се до 15 юни да се възстанови свободното движение в Европа

„Много искам да се върнем побързо към нормалното придвижване. Подготвя се нова заповед на министъра на здравеопазването, съгласувана е с компетентните министри, за нискорисковите държави от ЕС и Шенгенското споразумение, да отпадне карантината. Очаквам до 15 юни поне в Европа да възстановим изцяло..

публикувано на 29.05.20 в 17:59