Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Варна не рекламира културните си символи, експерти ще обръщат тази тенденция

| обновено на 09.04.20 в 15:23
Снимка: БГНЕС

Тази година, пандемията "помогна", че се създаде един не само формален, но и действително обективен повод, който налага да се отмени Международния балетен конкурс. Това ни извинява пред света и не се налага да обясняваме, че нямаме пари или че ни куца организационната дейност, казва  доц. д-р Георги Драганов Калагларски от ВСУ "Черноризец Храбър". Според него този казус е показателен за това как се отнасяме към културните символи на град Варна и как те не се използват пълноценно от туристическия бизнес, а и показва липсата на административна визия, тъй като този проблем е от години. 
Преподаватели от ВСУ, факултет "Международно икономика и администрация" имат отговор на въпроса как може да се помогне на българската туристическа индустрия и за летните месеци на 2020 година и за следващите години. Те са разработили учебни програми и планове, система която започват да прилагат от следващата седмица. Тя ще е за персонални и групови консултации, със собственици на туристически обекти, мениджъри и всички, които проявяват интерес как да приложат с реални икономически ефекти, социалните технологии с които се управлява всяка една индустрия.


Доц. Калагларски допълва, че в момента никой не дава гаранция на потребителите, че цената която са платили и превели за почивка тази година, няма да бъде променена във времето в което туристът ще реши да ползва в друго време. Ако догодина той трябва да доплати, това не е в интерес нито пък е защита на потребителя, смята той. 
Дали трябва собственика на туристическия обект да компенсира, дали държавата ще отпусне помощ - като цяло липсва яснота. За това предлагаме да има някаква компенсация, чрез културни програми - безплатно посещение на Археологически музей, Аладжа манастир, Римските терми. Такива елементи подсилват доверието към домакина, подсилват корпоративния имидж, персоналния престиж. Тези неща в момента липсват - всички говорят за защитата на корпоративните интереси, не и за защита на потребителските. А какъв туризъм ще правиш в тези тежки условия, ако не съхраниш доверие в собствената си туристическа организация?

ВИЖТЕ ОЩЕ

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

Родопа планина ражда хора! И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение. Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир...

обновено на 30.05.20 в 15:53

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46