Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Тежестта на короната"- виртуална сборна изложба

| обновено на 09.04.20 в 17:17

Арт Галерия Ларго представя 17 български художници във виртуална сборна изложба- живопис и скулптура

Изложбата вече може да бъде видяна в сайта на галерията на www.largogallery.com, в Инстаграм профил на адрес https://www.instagram.com/largogallery/ и във Фейсбук страница на адрес https://www.facebook.com/ArtGalleryLargo
От днес, 9 април 2020 г., Арт Галерия Ларго ще представи на вниманието на почитателите на изящното изкуство виртуална сборна изложба – живопис и скулптура "Тежестта на короната“. Изложбата ще може да бъде разгледана в сайта на галерията и в профилите ни в Инстаграм и Фейсбук. В експозицията ще видим творби на съвременни български художници – Венцислав Марков, Владимир Киров, Димитър Войнов – син, Елисавета Ангелова, Кръстьо Тодоров – Кеца, Милена Димитрова – Лена, Николай Ангелов – Гари, Николай Добрев, Николай Няголов, Росен Рашев – Рошпака, Свилен Желязков, Снежина Попгенчева, София Николова, Стефан Георгиев, Татяна Харизанова, Цветан Казанджиев. В изложбата ще видим и няколко творби на обичания в България турски художник Хикмет Четинкая

Нарекли сме най-новия ни проект „Тежестта на короната“, търсейки пресечната точка с актуалната в последните месеци тема. Но далеч не ни се иска да се вписваме в общата напоследък интонационна среда. В живота на човечеството има времена на благоденствие и времена на трудности и лишения. Има времена на възходи на човешкия дух и времена на падение и низост. Докато човечеството преживява дадена криза – война, пандемия, икономическа криза, екологично или природно бедствие, излизат наяве и най-добрите и най-лошите примери на водачи, на тези, които носят „тежестта на короната“. Нерядко е нужно да изчакаме дистанцията и мерилото на времето, за да успеем да разберем дали водачите и лидерите в обществото са успели да се справят и да понесат тази тежест. Но „тежестта на короната“ носи и всеки от нас, в своя по-кратък или по-дълъг живот. Изпълнен със смисъл и посветен на другите или пък изпълнен  с жажда за консумация, за получаване и притежаване и посветен само на себе си – всеки прави своя избор сам. Тежестта на взетите решения не може да ни носи никой друг. Но в тежките и сюрреалистично непривични дни от последните седмици повечето хора, бедни и богати, образовани и неуки, бели и жълти, болни и здрави, всички си припомнихме една често забравяна от повечето от нас истина. Истина, която откакто свят светува, творците се опитват непрекъснато да ни напомнят чрез своите творби – че най-важните неща не можем да си купим и че откриваме ценността им едва когато ни ги отнемат. Свободата, любовта, здравето, близостта, връзката с природата. Всичко това ние приемаме за даденост, но дали е така? Нашата увереност в собствената ни непогрешимост,  нашата всесилност, измамната илюзия, че сме вечни на този свят, бяха разбити на пух и прах от един невидим враг. Враг, който ни припомни древната латинска сентенция “Memento Mori”- „Помни, че си смъртен“. Така в сегашните дни на изолация можем да спрем да бързаме и да си поглеждаме часовника. Можем да спрем да си проверяваме имейла и стената в социалната мрежа по 100 пъти на ден. Можем да изслушаме с внимание и търпение човека до нас. Можем да намерим всичкото време на света да отговорим на безбройните въпроси на малкото човече, чието ни гледа отдолу. Можем да потънем в безвремие, съзерцавайки небето, слушайки любимата музика или гледайки любимата си картина. Да потърсим обратно пътя към важните и смислени неща. Защото кризата скоро ще свърши и ние отново ще хукнем навън. И това принудително подарено ни безвремие няма да се върне никога. За жалост или за радост.
 
Галерия Ларго ви предлага да прекарате част от това безценно време с картините на нашите прекрасни български художници, които с настоящата изложба ни напомнят: „помни, че си смъртен, но не забравяй и, че животът е хубав“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Хитове от мюзикъли в Арии от Балкона на Театъра във Варна

В събота, 30 май от 18:00 новият любим градски музикален формат на варненци ще ги зарадва с песни и арии от мюзикълите, превърнали се в емблема на жанра, като „Фантомът на операта“, „Зоро“, „Исус Христос суперзвезда“. В поредицата Арии от Балкона на Държавна опера – Варна на 30 май ще прозвучат тотални хитове от най-популярните мюзикъли на..

обновено на 30.05.20 в 07:11

Надежда от Ивайло Евстатиев в Арт Маркони

Варненската галерия "Арт Маркони" показва изложбата живопис "Надежда" на Ивайло Евстатиев. Платната може да бъдат разгледани във Варна на  ул."Охрид" 22  до  12 юни. Изложбата се открива с двудневен вернисаж -  от  11.30  до 19.00 часа на 28 и 29 май /четвъртък и петък/ 2020 г. Трудно се провокира вдъхновение в сложните..

обновено на 29.05.20 в 17:52
Донко Марков

Донко Марков: Изключителна привилегия е да имам родители, които създават песни специално за мен!

Само за половин година младият народен певец Донко Марков записа песни за половин албум. С такова темпо възможността 15-годишният възпитаник на НУИ „Добри Христов“ – Варна, специалност „Поп и джаз пеене“ да е готов с цял албум докрая на 2020-а, е съвсем обозрима. Песните „Мома Елица“, „Ранила мома“, „Три дена и три вечера“, „Време..

обновено на 29.05.20 в 15:42

Големите от Вулкан

Изложбата „Вулкан” на варненския фотограф Александър Николов представя  портрети на художници от „Вулкан”, интериори от техните ателиета и общи планове в 152 черно-бели кадъра. Откриването е на 29 май, петък, в ГХГ на Варна от 18 часа. Снимките са правени в началото 90-те години на 20 в., когато „Вулкан” съществува като комплекс от..

публикувано на 29.05.20 в 07:45

Книга за първия български министър на просвещението д-р Георги Атанасович е в каталога на Конгресната библиотека на САЩ

Книга за първия български министър на просвещението д-р Георги Атанасович е включена в каталога на Конгресната библиотека на САЩ.Изследването е дело на д-р Мария Тошева, дългогодишен лекар в Свищовската болница. За БТА д-р Тошева уточни, че в книгата е поместено фототипно издание на дисертацията на д-р Георги Атанасович. Той е роден в..

публикувано на 28.05.20 в 10:19

Операта и Театърът канят малките варненци на спектакли на открито за Деня на детето

На 1 и 3 юни ще отвори врати за най-малките зрители новата Лятна сцена „Зад Театъра“. „Приключения опасни със герои сладкогласни“ и „Приказка за деца“ по Чайковски са първите заглавия в летния афиш. Билетите са в продажба на касата на ТМПЦ – Варна. Детският празник е слънчева възможност деца и родители да бъдат заедно в общуването с..

обновено на 28.05.20 в 09:23
Иван Полинчев

90 години от рождението на Иван Полинчев – сладостно-тъжовният глас на Странджа

На 22 май се навършиха 90 години от рождението на странджанския певец Иван Полинчев (1930-2002) . Един от най-омайните, сладостно-тъжновни гласове на Странджа продължава да вълнува почитателите на песента, а изпълненията му и днес увличат младите, избрали да популяризират песните на рупци, тронки и загорци. В предаването „Съботна..

обновено на 27.05.20 в 23:07