Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радичковият „Водолей” влиза в домовете с онлайн изпълнение

3
Йордан Радичков - внук
В дигитализирана арт реалност утре в 17 часа в рамките на инициативата „Петък точно в 5” актьорът Китодар Тодоров ще представи в клип книгата "Водолей" на Йордан Радичков.

В самата книга откриваме радичковско намигане към реалността и мислите на човека, какво се случва в нашия свят, смята внукът на писателя, който носи неговото име - Йордан Радичков – младши. Той дава пример с разказа „Убий мухата”, описващ колко е трудно да убиеш муха, когато не е в кухнята на масата, а в главата ти.

„Имаме малко повече време, което можем да преценим как да го прекараме и все повече хора, по мои наблюдения, се обръщат към домашните си библиотеки”, каза внукът на писателя в предаването "Хоризонт до обед".

Определят „Водолей” като най-смешната книга на Йордан Радичков. Внукът му, направил много до момента за опазване на живата памет за класика, е съгласен с това определение.

Това наистина е най-смешната книга. Разказите са толкова абсурдни, изпълнени с хумор, много фантастични. Във всеки един от тях присъства тая прекрасна ирония, която намираме в огромна част от творбите на автора, но тук е толкова концентрирана. Като че ли е нарочно събрал може би всичко най-смешно, което е имал да каже за нашия свят. Винаги с една закачка, с една провокация за критическо мислене за всичко, което ни заобикаля.”

Радичков – внук е почитател на комедийния талант на Китодар Тодоров, който ще представи онлайн „Водолей”. Казва, че „той е доста близък и на абсурдизма и гротеската в комедията и хумора на Йордан Радичков” и допълва, че това е „едно прекрасно и много натурално приятелство между актьор и текст”.

„Аз съм виждал човек, нищо човек, една педя дребосъче, а простотията му голяма колкото черква. Върви той под ръка със своята черква, като върви, задръства цялата улица, но никак не му мига окото. Мигар на човек с такава огромна простотия може да му мигне окото! Ще те прегази и ще си замине, без дори да те забележи!“ - пише Йордан Радичков във "Водолей".

Книгата се появява за първи път през 1967 г. Сега е отпечатана в ново издание, но поради ограниченията и затруднения достъп до складовете все още не е на книжния пазар. 

„Книгата седи отпечатана. В момента правим всичко възможно да разпратим книгата до всички, които са направили своята предварителна поръчка”, изтъкна Йордан Радичков - внук.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Археологическото лято 2020

Едни от културните процеси, следени с най-голямо вълнение, може би защото това е миналото, което ни дава много бъдеще, са археологическите разкопки, пише в публикация днес БНР. Закъсня ли археологическото лято 2020? Ще стартират ли разкопките и при какви условия и финансиране?  Археолозите проф. Николай Овчаров, доц. д-р Людмил..

публикувано на 26.05.20 в 12:29

И заемните в библиотеката във Варна отварят от днес

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна отваря от днес - 26 май, и читалните си зали и така възстановява почти напълно дейността си. Това коментира за Радио Варна директорът ѝ Радка Калчева. Заедно с противоепидемичните мерки, в библиотеките обаче има и допълнителни ограничения, които са по-строги от тези във фитнес залите – 30%..

публикувано на 26.05.20 в 09:00

Георги Господинов: Всяка книга е времеубежище

„Този празник – 24 май, за мен е личен и когато един празник стане личен, той е спасен и се предава от човек на човек . Този празник може без манифестации и без ритуали. Този празник е всекидневен, защото празнуваме думите “. Това сподели пред БНР писателят Георги Господинов . Според него, „тъй като сме направени от нещата, които изричаме, ние..

публикувано на 24.05.20 в 11:53

Протест под наслов "Да отворим залите за изкуство"

Занимаващите се с танци, творчество и музика излизат на мирен протест под наслов „Да отворим залите“. Акцията започва в 11.45 пред Министерския съвет.  Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки, заетите в тази сфера още не работят и залите им остават затворени.  Освен за възобновяване на дейността им, те настояват и за финансова помощ от..

публикувано на 24.05.20 в 08:43

Лида Пантелеева и „Сънищата на нощта“

Лида Пантелеева издаде втората си книга „Сънищата на нощта“. Поради извънредното положение, в което се намираше не само нашата държава, но и целия свят, премиерата на втория роман на авторката беше отложена. Специално за предаването Улица "Събота“ варненката разкри част от приключенията на своите герои. Лида е съпруга на диригента Мартин..

публикувано на 23.05.20 в 22:47

Светлозара Христова: Само чрез солидарност, взаимопомощ и сътрудничество културният сектор ще преодолее кризата

Светлозара Христова е изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и културен мениджър. В предаването Улица "Събота" тя сподели надеждите и тревогите си относно тежката ситуация на културния сектор в момента и начините за излизане от нея. На 13 март животът ни беше сложен на пауза, а сектор "Култура" се оказа един от..

публикувано на 23.05.20 в 22:07

Гърция очаква древни мрамори от Британския музей

Гърция в събота призова Великобритания да й върне Мраморите от Партенона - често известни като мраморите на Елгин - един от най-известните древни обекти в света. Древните фризове, които включват изображения на битки между митични древни гърци и кентаври, са взети от британския дипломат лорд Елгин в..

публикувано на 23.05.20 в 16:05