Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търсете баркод 380 - гаранция за родно производство

Малцина у нас знаят, че първите три цифри на баркода на всяка стока показват държавата на произход.

Българският префикс е 380 - с бърза проверка на баркода, всички могат да разпознаят произхода на продукта и да се уверят, че той е произведен в България.

За целта е необходимо потребителите да обърнат стоката, която е в ръцете им и да разберат къде е произведена. От асоциацията на земеделските производители в България смятат, че кампанията може да се възприеме като лесно предизвикателство по силите на всеки потребител, но с масови съвместни усилия, промяната на потребителските навици може да се превърне в мощен импулс за българската икономика.

Кампанията ИЗБИРАМ 380 се изправя срещу кризата като популяризира българския баркод

Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) стартира национална информационно-образователна кампания ИЗБИРАМ 380, съвместно със специализираната земеделска онлайн платформа Agrozona.bg. Целта на инициативата е промяна на потребителските навици и насърчаване консумацията на български продукти в търговските вериги. Кампанията се провежда с институционалната подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Всичко за кампанията можете да намерите тук: https://izbiram380.agrozona.bg/

"Избирам 380" се провежда с подкрепата на Министерството на земеделието храните и горите. Това е поредната инициатива на АЗПБ в подкрепа на българските производители, зад която застава министър Десислава Танева. Само преди ден нейното предложение търговските вериги да бъдат задължени да продават храни от местни производители, бе прието от Министерски съвет. Водещи производители от земеделския сектор и хранително-вкусовата промишленост също подкрепиха инициативата. 

„Освен трагедия от здравен характер, пандемията на коронавируса представлява и огромна заплаха за икономиката. Много български производители в земеделието и хранително-вкусовата промишленост са изправени пред фалит. В тази ситуация една от малкото спасителни мерки ще бъде повишената консумация на български продукти. В дългосрочен план кампанията има за цел да насърчи съзнателния избор на потребителите, който постепенно ще окаже влияние върху финансовите резултати на българските компании и да създаде повече работни места”, сподели председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов по повод инициативата.

Кампанията „Избирам 380“ неслучайно стартира в седмицата преди Великден – заради очакваното по-високо потребление на продукти и е практическо продължение на традиционните кампании за стимулиране на консумацията на стоки, родно производство. Компанията на agrozona.bg и АЗПБ обаче няма да се ограничи с христианския празник, а е замислена като дългосрочна инициатива с периодични пикове около националните празници, когато традиционно потребителската активност е най-висока.

Това е поредната идея на АЗПБ за справяне с кризата от началото на извънредното положение в България. Само в рамките на две седмици от асоциацията направиха редица предложения, които впоследствие бяха одобрени от земеделското ведомство и Министерски съвет, и вече дават резултати. Такива са мярката безработните лица да могат да работят в селското стопанство, без да бъдат лишени от обезщетенията си; специалният статут на карантиниране за земеделските работници, което гарантира непрекъснат цикъл на работа; както и ангажиментът на търговските вериги да бъдат задължени да продават храни от местни производители.

От Асоциацията подчертават, че икономическият патриотизъм е концепция, която се обсъжда все по-често в редица европейски държави, а и навсякъде по света като мярка срещу кризата. Тази мотивирана и здравословна конкуренция с чуждестранните стоки ще даде допълнителен стимул на местните производители за иновации, като повишават ефективността на своите производства и да подобряват качеството на своите продукти.

От АЗПБ съобщават още, че съвместно с Института по аграрна икономика подготвят анализ за положителния икономически ефект от консумацията на български продукти и цялостните ползи за родната икономика.

• Инициативата подпомага българската икономика в условията на разрастваща се криза заради COVID-19.

• Повишената консумация на български продукти е спасителна мярка за земеделието и хранително-вкусовата промишленост

• Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева подкрепи инициативата


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ананиев и служебният министър Асен Василев влязоха в пререкание за бюджета

Служебният министър на финансите Асен Василев и бившият финансов министър Кирил Ананиев влязоха в пререкание по време на предаването на поста в министерство. Василев твърди, че е трябвало да бъде направена актуализация на бюджета, на което Ананиев обяви, че в неясна ситуация не се прави актуализация. Кирил Ананиев направи кратък разчет на..

публикувано на 12.05.21 в 16:07

Експерт: Служебното правителство ще има за задача да повдигне завесата за досегашното управление

Служебното правителство ще има за задача в краткия период, в който съществува, да повдигне завесата за досегашното управление. Това мнение изрази доц. Тошко Петров, д-р на политическите науки, ръководител катедра „Социални и празни науки“ към ТУ-Варна. "Една от характеристиките на този кабинет е, че сред специалистите, от които той е..

публикувано на 12.05.21 в 15:57

Във Варна кражбите са най-разпространените престъпления, извършвани от деца

През 2020 г. на отчет в детските педагогически стаи в област Варна са водени 595 малолетни и непълнолетни за извършени от тях противообществени прояви и престъпления. В сравнение с 2019 г. броят им се увеличава с 12, или с 2.1%. Това сочат данни на Териториално статистическо бюро - Североизток. Най-висок е делът на непълнолетните, извършили..

публикувано на 12.05.21 в 15:04
Янаки Стоилов

Янаки Стоилов: Трябва задълбочен преглед на специализираното правосъдие

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов прие днес държавния печат от своята предшественичка на поста Десислава Ахладова . „Обществото до голяма степен свързва правосъдие със справедливост, въпреки, че министерството не извършва правораздавателна дейност. Очакванията на гражданите са много големи“, каза министър Стоилов след церемонията. „За..

публикувано на 12.05.21 в 14:23

Броят на медицинските сестри у нас е на санитарния минимум

На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. На тази дата е родена Флорънс Найтингел, която поставя началото на професията медицинска сестра. Акцент в честването на този ден през 2021 година е ключовата роля на медицинските сестри в борбата с пандемията. Според председателя на Регионалната колегия на Българската..

публикувано на 12.05.21 в 13:58
Стела Балтова

Балтова: Приоритет ще бъде запазването на здравето на работещите в туризма

"Върховен приоритет на моята работа ще бъде запазването на здравето на работещите в туризма, хотелиерството, ресторантьорството, туроператорите, транспортните фирми и екскурзоводите, както и осигуряване на една благоприятна среда за тяхната дейност", заяви служебният министър на туризма Стела Балтова при поемането на длъжността от досегашния министър..

публикувано на 12.05.21 в 11:57

Средният осигурителен доход за март е 1150,92 лева

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец март 2021 г. е 1150,92 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1.04.2020 г. до 31.03.2021 г. е 1099,27 лв. , съобщиха от НОИ. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през..

публикувано на 12.05.21 в 11:22