Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търсете баркод 380 - гаранция за родно производство

Малцина у нас знаят, че първите три цифри на баркода на всяка стока показват държавата на произход.

Българският префикс е 380 - с бърза проверка на баркода, всички могат да разпознаят произхода на продукта и да се уверят, че той е произведен в България.

За целта е необходимо потребителите да обърнат стоката, която е в ръцете им и да разберат къде е произведена. От асоциацията на земеделските производители в България смятат, че кампанията може да се възприеме като лесно предизвикателство по силите на всеки потребител, но с масови съвместни усилия, промяната на потребителските навици може да се превърне в мощен импулс за българската икономика.

Кампанията ИЗБИРАМ 380 се изправя срещу кризата като популяризира българския баркод

Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) стартира национална информационно-образователна кампания ИЗБИРАМ 380, съвместно със специализираната земеделска онлайн платформа Agrozona.bg. Целта на инициативата е промяна на потребителските навици и насърчаване консумацията на български продукти в търговските вериги. Кампанията се провежда с институционалната подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Всичко за кампанията можете да намерите тук: https://izbiram380.agrozona.bg/

"Избирам 380" се провежда с подкрепата на Министерството на земеделието храните и горите. Това е поредната инициатива на АЗПБ в подкрепа на българските производители, зад която застава министър Десислава Танева. Само преди ден нейното предложение търговските вериги да бъдат задължени да продават храни от местни производители, бе прието от Министерски съвет. Водещи производители от земеделския сектор и хранително-вкусовата промишленост също подкрепиха инициативата. 

„Освен трагедия от здравен характер, пандемията на коронавируса представлява и огромна заплаха за икономиката. Много български производители в земеделието и хранително-вкусовата промишленост са изправени пред фалит. В тази ситуация една от малкото спасителни мерки ще бъде повишената консумация на български продукти. В дългосрочен план кампанията има за цел да насърчи съзнателния избор на потребителите, който постепенно ще окаже влияние върху финансовите резултати на българските компании и да създаде повече работни места”, сподели председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов по повод инициативата.

Кампанията „Избирам 380“ неслучайно стартира в седмицата преди Великден – заради очакваното по-високо потребление на продукти и е практическо продължение на традиционните кампании за стимулиране на консумацията на стоки, родно производство. Компанията на agrozona.bg и АЗПБ обаче няма да се ограничи с христианския празник, а е замислена като дългосрочна инициатива с периодични пикове около националните празници, когато традиционно потребителската активност е най-висока.

Това е поредната идея на АЗПБ за справяне с кризата от началото на извънредното положение в България. Само в рамките на две седмици от асоциацията направиха редица предложения, които впоследствие бяха одобрени от земеделското ведомство и Министерски съвет, и вече дават резултати. Такива са мярката безработните лица да могат да работят в селското стопанство, без да бъдат лишени от обезщетенията си; специалният статут на карантиниране за земеделските работници, което гарантира непрекъснат цикъл на работа; както и ангажиментът на търговските вериги да бъдат задължени да продават храни от местни производители.

От Асоциацията подчертават, че икономическият патриотизъм е концепция, която се обсъжда все по-често в редица европейски държави, а и навсякъде по света като мярка срещу кризата. Тази мотивирана и здравословна конкуренция с чуждестранните стоки ще даде допълнителен стимул на местните производители за иновации, като повишават ефективността на своите производства и да подобряват качеството на своите продукти.

От АЗПБ съобщават още, че съвместно с Института по аграрна икономика подготвят анализ за положителния икономически ефект от консумацията на български продукти и цялостните ползи за родната икономика.

• Инициативата подпомага българската икономика в условията на разрастваща се криза заради COVID-19.

• Повишената консумация на български продукти е спасителна мярка за земеделието и хранително-вкусовата промишленост

• Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева подкрепи инициативата


ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите мерки заради COVID-19 в сила от днес

За срок от 14 дни се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 8 до 12 клас, както и за университетите в страната. Учениците от 1 до 7 клас включително  ще продължат присъствен учебен процес с изключение на училищата, на които е издадено разрешение за обучение от разстояние в електронна среда от министъра на образованието и..

публикувано на 29.10.20 в 07:25

Без ток ще са част от центъра и местности край Варна

На 29.10.2020 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Драган Цанков от № 2 до № 8, ул. Драгоман от № 1 до № 25, бул. Княз Борис І от № 3 до № 9, ул. Мусала от № 2 до № 10, ул. Преслав от № 40 до №..

публикувано на 29.10.20 в 06:30

Пореден антирекорд: 2760 случая с Covid-19

2760 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това е 27,7 на сто от направените 9 946 PCR теста. 146 са новозаразените във Варна, в Бургас – 87,  в Добрич – 15. На първо място по брой новозаразени е София, следват Пловдив и Благоевград. 162 са пациентите в интензивните..

публикувано на 29.10.20 в 06:20

Предимно облачно в четвъртък

Днес ще преобладава облачно време, сутринта с намалена видимост, привечер на места в Североизточна България с временни разкъсвания на облачността. Главно в южната част на района и по Черноморието ще превали дъжд, в Югоизточна България се очакват по-значителни количества и гръмотевична дейност. Ще духа слаб, по крайбрежието до умерен вятър от..

публикувано на 29.10.20 в 06:18

Цветан Цветанов във Варна: С "Турски поток" правителството увеличи геополитическото влияние на Русия

Българското правителство пренарежда приоритетите на България и задоволява руските интереси с реализацията на проектите "Турски поток" и АЕЦ Белене - това заяви тази вечер във Варна лидерът на новоучредената политическа партия "Републиканци за България" Цветан Цветанов. Преди срещата с членове и симпатизанти на партията в морската столица..

обновено на 28.10.20 в 20:19

Гърция затвори за чужденци ГКПП Промахон за влизане през нощта

Във връзка с усложнената обстановка с COVID-19 Гърция затвори за влизане на чужденци през нощта ГКПП "Промахон" с изключение на товарните автомобили. Между 00:30 ч. и 05:00 ч. през ГКПП „Промахон“ се пропускат само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, сочи информация на гръцката гранична полиция. Товарните автомобили сe пропускат без..

публикувано на 28.10.20 в 17:52

Пътят Шумен – Карнобат през Ришки проход е затворен, изваждат ТИР от река Камчия

Временно е ограничено движението по път II-73 Шумен – Карнобат през Ришки проход в района на моста на река Камчия при км 51. Причина е изваждането на камион от коритото на реката. Шофьорите на превозни средства над 12 тона изчакват на място. За останалите автомобили е въведен обходен маршрут: в посока Карнобат: Камчия – Съединение - Ведрово –..

публикувано на 28.10.20 в 17:47