Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търсете баркод 380 - гаранция за родно производство

Малцина у нас знаят, че първите три цифри на баркода на всяка стока показват държавата на произход.

Българският префикс е 380 - с бърза проверка на баркода, всички могат да разпознаят произхода на продукта и да се уверят, че той е произведен в България.

За целта е необходимо потребителите да обърнат стоката, която е в ръцете им и да разберат къде е произведена. От асоциацията на земеделските производители в България смятат, че кампанията може да се възприеме като лесно предизвикателство по силите на всеки потребител, но с масови съвместни усилия, промяната на потребителските навици може да се превърне в мощен импулс за българската икономика.

Кампанията ИЗБИРАМ 380 се изправя срещу кризата като популяризира българския баркод

Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) стартира национална информационно-образователна кампания ИЗБИРАМ 380, съвместно със специализираната земеделска онлайн платформа Agrozona.bg. Целта на инициативата е промяна на потребителските навици и насърчаване консумацията на български продукти в търговските вериги. Кампанията се провежда с институционалната подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Всичко за кампанията можете да намерите тук: https://izbiram380.agrozona.bg/

"Избирам 380" се провежда с подкрепата на Министерството на земеделието храните и горите. Това е поредната инициатива на АЗПБ в подкрепа на българските производители, зад която застава министър Десислава Танева. Само преди ден нейното предложение търговските вериги да бъдат задължени да продават храни от местни производители, бе прието от Министерски съвет. Водещи производители от земеделския сектор и хранително-вкусовата промишленост също подкрепиха инициативата. 

„Освен трагедия от здравен характер, пандемията на коронавируса представлява и огромна заплаха за икономиката. Много български производители в земеделието и хранително-вкусовата промишленост са изправени пред фалит. В тази ситуация една от малкото спасителни мерки ще бъде повишената консумация на български продукти. В дългосрочен план кампанията има за цел да насърчи съзнателния избор на потребителите, който постепенно ще окаже влияние върху финансовите резултати на българските компании и да създаде повече работни места”, сподели председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов по повод инициативата.

Кампанията „Избирам 380“ неслучайно стартира в седмицата преди Великден – заради очакваното по-високо потребление на продукти и е практическо продължение на традиционните кампании за стимулиране на консумацията на стоки, родно производство. Компанията на agrozona.bg и АЗПБ обаче няма да се ограничи с христианския празник, а е замислена като дългосрочна инициатива с периодични пикове около националните празници, когато традиционно потребителската активност е най-висока.

Това е поредната идея на АЗПБ за справяне с кризата от началото на извънредното положение в България. Само в рамките на две седмици от асоциацията направиха редица предложения, които впоследствие бяха одобрени от земеделското ведомство и Министерски съвет, и вече дават резултати. Такива са мярката безработните лица да могат да работят в селското стопанство, без да бъдат лишени от обезщетенията си; специалният статут на карантиниране за земеделските работници, което гарантира непрекъснат цикъл на работа; както и ангажиментът на търговските вериги да бъдат задължени да продават храни от местни производители.

От Асоциацията подчертават, че икономическият патриотизъм е концепция, която се обсъжда все по-често в редица европейски държави, а и навсякъде по света като мярка срещу кризата. Тази мотивирана и здравословна конкуренция с чуждестранните стоки ще даде допълнителен стимул на местните производители за иновации, като повишават ефективността на своите производства и да подобряват качеството на своите продукти.

От АЗПБ съобщават още, че съвместно с Института по аграрна икономика подготвят анализ за положителния икономически ефект от консумацията на български продукти и цялостните ползи за родната икономика.

• Инициативата подпомага българската икономика в условията на разрастваща се криза заради COVID-19.

• Повишената консумация на български продукти е спасителна мярка за земеделието и хранително-вкусовата промишленост

• Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева подкрепи инициативата


ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ: Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима

Съветът за електронни медии изразява сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти. Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество. Това се казва в позиция на СЕМ. Особено в държава..

публикувано на 06.08.20 в 10:56
Президентът Румен Радев направи изявление пред медиите.

Радев: Управлението върна историческия часовник на България към зората на прехода

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с активна воля и единна гражданска позици я, заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС. Радев откри представянето на първата част на Националния..

обновено на 06.08.20 в 10:49

204 са свободните места в гимназиите с прием след VII клас във Варна

Четвъртото класиране за прием след седми клас в учебни заведения във Варна  и региона вече започна.  То ще продължи до 10 септември. Това съобщи Венцеслава Генова, началник на РУО-Варна. В област Варна има обявени общо 501 свободни места, от които 204 са за град Варна. Извън системата са все още малко над 120 ученици, които и след третия..

публикувано на 06.08.20 в 10:15

Има ли вече свободен достъп до плажа в Русалка

Темата за свободния достъп до плажовете по родното ни Черноморие е актуална всяко лято. Примерите за липсата на такъв с годините стават все повече. Още преди започването на активния летен сезон, стартирал по-късно тази година, в средата на юни месец община Каварна издаде заповед за премахването на бариерата на входа на Ваканционното..

обновено на 06.08.20 в 09:52
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Възможен вариант е оставка на кабинета през септември

Възможен е вариант за оставка на правителството в края на септември, за да може до тогава Народното събрание да приеме най-важните, според управляващите, промени в нормативните документи и закони и така страната да влезе по-подготвена в есенния и зимния период.  Тази идея лансира пред „Нова телевизия“ вицепремиерът Томислав Дончев. Той..

публикувано на 06.08.20 в 09:46

75 години от американската атомна бомбардировка над Хирошима

В Япония днес си спомнят една от най-страшните трагедии не само в историята страната, но и на цялото човечество. Атомната бомба изтрива от лицето на земята Хирошима. Половината от жителите, 143 хиляди, умират или от взрива или по-късно от раните и облъчването. Оцелели, техни близки и други хора отбелязаха годишнината от трагедията в Парка на..

обновено на 06.08.20 в 09:35

Проучване: Варна е град на традиционно четящи хора

Варна е град на традиционно четящи хора, показва проучване, поръчано от Асоциация "Българска книга". В средата на юли, в навечерието на единадесето издание на най-голямото пътуващо книжно изложение "Алея на книгата" във Варна е проведено проучването сред варненци с цел да изследва отношението им към четенето и към формата, уточняват от асоциацията...

публикувано на 06.08.20 в 09:27