Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и Александър са предпочитаните имена за децата, родени във Варна

| обновено на 16.04.20 в 15:39

И по време на извънредно положение се раждат деца. И те се кръщават с различни имена. 

30 процента от родителите у нас избират сами името за детето си, без да се влияят от роднини. 

Името може да определя качествата на човека и да влияе на неговата съдба, има принос и в начина, по който ни виждат хората. Името е и родов корен, и наричане, но носи и отпечатъка на своето време.

Според последните тенденции Емилия вече е Емма или Емили; Стефка е Стефани или Стефания; Тодор вече е Теодор; Христо: най-често е Кристиян.  Проф. проф. Анна Чолева-Димитрова от Института по български език от години следи  тенденциите  и  пред  Радио Варна тя разказа кои имена са  предпочитани напоследък във Варна. 


Учените от различни държави се замислят дали в бъдеще ще разпознаваме антропонимните системи като национални. Имената прекалено много се интернационализираха. Едни и същи имена са популярни почти в цяла Европа - Албира сеександър, Мартин, Виктор. Много имена от народната традиция се изоставят. Милчо, Панчо, Пенчо, Райчо, Станчо, Трайко, Цвятко се срещат все по-рядко. Има единични случаи само в малките населени места. В големите градове напълно отсъстват.


Във Варна на първо място при момчетата е името Александър, а при момичетата - София.

Още от разговора на Ваня Славова с проф. Анна Чолева-Димитрова от Института по български език:

Кратките имена с три буквички станаха популярни, даже с две - има ли интерес към тях и във Варна?

Да, те са модерни и популярни не само у нас, но и в Европа. Във Варна има доста такива имена като Ива, Тея, Мая, като това последното излезе на първа линия и в Европа. За 2018-та година най-популярното име е София. Така се подреждат: София, Александра, Виктория, Габриела е харесвано много, Симона също. От традиционните български имена Рая, Йоанна идва да замести Ивана, Иванка. Във Варна няма през 2018-та година Ивана и Иванка, но ето Йоана е на девета позиция.

Момчетата често се записват с имена на царе - поддържа ли се още тази тенденция?

Разбира се. Дори е засилена. Най-популярното мъжко име Александър остава 4 години неизменно на първо място. Но сред 10-те най-предпочитани имена  има и на български владетели - Борис е на шесто място във Варна, има  Калоян, Симеон и Самуил.  При мъжките имена се запазва тенденцията да се дават имена на владетели.

Във Варна обаче няма традиционното Емилия. Има само Емили и Емма.

Това е заради западните тенденции най-вероятно.

Да, от западните страни е, но българските традиции се изоставят. Например вече Стефка няма, преди четири години във Варна има записани само две деца с това име. През 2018-та обаче предпочитаната форма на това име е Стефания.

И да завършим с един личен въпрос - на вас кои имена ви харесват сред новите, с които именуват новородените деца?

Имена от българската традиция ми харесват.

Съвременните млади хора все по-рядко сключват граждански брак и не се чувстват задължени да продължават традицията. Избират каквото име им харесва, ръководейки се от модата в момента. Това е тенденция, която се наблюдава не само у нас, а и в повечето европейски страни.

Няма как да знаем какво ни очаква след 80 години. Но ще се постараем да направим прогнози - предстои ни работа по един по-голям проект през тази и следващите две години. Надявам се, че в края на периода ще достигнем по-близо до разгадаването на съвременната ни антропонимна система.

Проф. д-р Анна М. Чолева-Димитрова, ръководител на Секцията по ономастика. Автор е на 4 книги и над 120 публикации по ономастика (микротопонимия, ойконимия, хидронимия, антропонимия; старинна топонимия), както и над 80 научнопопулярни статии. Член е на редица научни организации и председател на Академично дружество на ономастите "Проф. Й. Заимов".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58