Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Емилова: Да бъдем здрави, съпричастни и оптимисти

Снимката е от публикация на Клиника "Д-р Емилова"

Клиника „Д-р Емилова“ временно затвори врати за своите пациенти, за да се съобрази със строгите мерки на извънредното положение в България. Въпреки  това мисията на  екипа винаги е била да помага на пациентите да намират верния път към здравето и затова всеки понеделник в ефира на радио Варна в 9.40 продължават разговорите с д-р Людмила Емилова: "От моята 76 годишна "камбанария" мога да кажа, че грижата за здравето, съпричасността, търпението и оптимизмът са онова, което ще ни преведе през тъмните времена, ще ни променя ден след ден, за да ни направи силни и здрави. Да не забравяме, че нашата мисия на този свят е да бъдем щастливи и да помагаме и на другите да бъдат щастливи. "


Сезонът е на салатите - защо ги препоръчвате, с какво са така полезни, д-р Емилова?

Изключително ценна и полезна, с малко калории, но с много полезни хранителни вещества. Джоуел Фърман, един от водещите специалисти по лечебно хранене в Америка, той е учител по лечебно хранене по целия свят, си е направил труда да изчисли колко хранителни вещества има в една калория от всякакви видове храни. Най-много точки по полезност на 1 калория, най-много полезни вещества като минерални соли, микроелементи, антиоксиданти, витамини, ензими и така нататък, има в тъмнозелените листни зеленчуци. Условно той ги определя като 100 точки, следват другите зеленчуци, плодовете, бобовите храни и пълнозърнести храни. Тук са ядките – сурови и без сол. Нула полезни хранителни вещества има в газираните напитки, където има захар, подсладители, разни химикали... Най-много точки от животинските храни имат дивечовото месо и рибата, всички останали меса и млечните продукти имат по-малко от 15 точки. Аз си мисля, че много хора трябва да се позамислят като сложат нещо за обяд или вечеря, особено пред децата си,  да сметнат колко полезни точки вкарват в организма им.

Сезонът на краставиците и доматите е сега ..

Чудесни са. Доматът се счита за плод, но няма значение дали ще го приемем за плод или зеленчук, важното е в по-големи количества да се консумират.  Въпросът е да бъдат отгледани в домашни условия, тези, които имат възможност. Които нямат,  да се обърнат към пазарите, нека дадем повече пари, но да сме сигурни какво ядем.

А ролята на подправките?

Много важна. Непременно трябва да присъстват, както в суров вид в салати, така и в смути, което приготвяме със зелени листа. На Запад все повече хора приемат смути всеки ден и това е благодарение на всички научни изследвания, които бяха направени.

Да поговорим за солта и за сиренето..

Ако сиренето в шопската салата не е голямо количество, ако самото сирене е истинско, направено от истинско мляко, подсирено с Лактобацилус булгарикус, както се правеше в старите мандри, но и сега има такива, където се прави така, и ако сиренето е изкиснато предварително, това сирене в малки количества няма да ни навреди. Ако преобладава сиренето пред зеленчуците и е с лошо качество, това вече е зле. Ако има в сиренето калциев двухлорид, което днес е мляко, утре става сирене...такова сирене като се постави във вода, става една бяла лига, нещо мътно...Така че сами може да проверим какво сме си купили и да внимаваме повече.


Клиника "Д-р Емилова" ще отвори за пациенти когато ситуацията в страната позволява да бъде възстановена дейността.

Сега общуването продължава чрез facebook страница @emilovaclinic, както и в Instagram профила ни emilova_clinic.ВИЖТЕ ОЩЕ
Адвокат Юлиян Ламбовски

Адвокат Ламбовски: Откакто се доверих на д-р Емилова не съм боледувал дори от грип

Адвокат Юлиян Ламбовски се доверява на д-р Емилова вече 12 години. Всяка пролет след Великден и Гергьовден той задължително напуска София, за да посети Клиниката на д-р Емилова. За себе си Адвокат Ламбовски  казва, че е почитател на природсъобразното хранене, но не е краен. "Обичам си агънце, барбекю и хубавите неща от живота, макар последните години..

публикувано на 11.06.20 в 18:35
Д-р Людмила Емилова

Защо Клиниката на д-р Емилова е оазис на здравето

До края на месец юни Клиниката на д-р Емилова остава в курортна Св. Константин край Варна. Карантината не изплаши хората и те отново се доверяват на екипа на Клиниката, защото залагат на своето здраве. Несъмнено два месеца и поволина да останеш в къщи означава в повечето случаи обездвижване, често отваряне на хладилника и съответно повече килограми...

публикувано на 08.06.20 в 04:15

Сърце, енергия и желание за ново начало в Клиника "Д-р Емилова"

Започва седмицата, в която екипът  на Клиника „Д-р Емилова“ се връща отново на работа. От 20 май, сряда,  ще бъдат приемани и първите пациенти. На постъпилите в първите 3 дни от започване на работата ще бъде направено намаление.  Няма да бъдат приемани пациенти с грипоподобни оплаквания и симптоми, а дейността ще е изцяло съобразена с..

публикувано на 18.05.20 в 14:44

Клиника "Д-р Емилова" отваря на 20 май

Клиниката ще бъде отново отворена 7 дни след официалната отмяна на извънредното положение в страната. На постъпилите в първите 3 дни от започване на работата ще бъде направено намаление.  Няма да бъдат приемани пациенти с грипоподобни оплаквания и симптоми. Работата ни ще е изцяло съобразена с изискванията и предписанията на..

публикувано на 11.05.20 в 19:24

Д-р Емилова: Честито Възкресение Христово!

 Светлината винаги побеждава мрака, любовта винаги изцелява, а протегната със състрадание ръка носи топлината на слънцето! Нека да да носим светлината на познанието и стремежа към духовност, да си представяме добри дела и своите малки стъпки към тях! Да бъдем здрави, да бъдем добри човеци, да се радваме на всеки миг от чудото, наречено живот!..

публикувано на 20.04.20 в 10:23

Клиника „Д-р Емилова“ затваря до 13 април

Скъпи приятели, Клиника „Д-р Емилова“ временно затваря врати за своите пациенти, за да се съобрази със строгите мерки на извънредното положение в България. Надяваме се в дните, които прекарвате у дома си, да се погрижите за своето здраве и за здравето на близките си, да успеете да си починете и да намерите време за себе си. Ще отворим..

публикувано на 16.03.20 в 09:33

Плодолечението ни държи далеч от грипа

Как да увеличим защитните сили на организма си и да не попаднем сред засегнатите от грипа хора  - отговор търсим от д-р Людмила Емилова, която има  дългогодишен опит : Вече 27 години работя в областта на природонаучната медицина. Хиляди хора са минали през нашия център, наблюдавала съм съдбите на много хора, на цели семейства, преживели..

публикувано на 08.03.20 в 19:15