Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Емилова: Да бъдем здрави, съпричастни и оптимисти

Снимката е от публикация на Клиника "Д-р Емилова"

Клиника „Д-р Емилова“ временно затвори врати за своите пациенти, за да се съобрази със строгите мерки на извънредното положение в България. Въпреки  това мисията на  екипа винаги е била да помага на пациентите да намират верния път към здравето и затова всеки понеделник в ефира на радио Варна в 9.40 продължават разговорите с д-р Людмила Емилова: "От моята 76 годишна "камбанария" мога да кажа, че грижата за здравето, съпричасността, търпението и оптимизмът са онова, което ще ни преведе през тъмните времена, ще ни променя ден след ден, за да ни направи силни и здрави. Да не забравяме, че нашата мисия на този свят е да бъдем щастливи и да помагаме и на другите да бъдат щастливи. "


Сезонът е на салатите - защо ги препоръчвате, с какво са така полезни, д-р Емилова?

Изключително ценна и полезна, с малко калории, но с много полезни хранителни вещества. Джоуел Фърман, един от водещите специалисти по лечебно хранене в Америка, той е учител по лечебно хранене по целия свят, си е направил труда да изчисли колко хранителни вещества има в една калория от всякакви видове храни. Най-много точки по полезност на 1 калория, най-много полезни вещества като минерални соли, микроелементи, антиоксиданти, витамини, ензими и така нататък, има в тъмнозелените листни зеленчуци. Условно той ги определя като 100 точки, следват другите зеленчуци, плодовете, бобовите храни и пълнозърнести храни. Тук са ядките – сурови и без сол. Нула полезни хранителни вещества има в газираните напитки, където има захар, подсладители, разни химикали... Най-много точки от животинските храни имат дивечовото месо и рибата, всички останали меса и млечните продукти имат по-малко от 15 точки. Аз си мисля, че много хора трябва да се позамислят като сложат нещо за обяд или вечеря, особено пред децата си,  да сметнат колко полезни точки вкарват в организма им.

Сезонът на краставиците и доматите е сега ..

Чудесни са. Доматът се счита за плод, но няма значение дали ще го приемем за плод или зеленчук, важното е в по-големи количества да се консумират.  Въпросът е да бъдат отгледани в домашни условия, тези, които имат възможност. Които нямат,  да се обърнат към пазарите, нека дадем повече пари, но да сме сигурни какво ядем.

А ролята на подправките?

Много важна. Непременно трябва да присъстват, както в суров вид в салати, така и в смути, което приготвяме със зелени листа. На Запад все повече хора приемат смути всеки ден и това е благодарение на всички научни изследвания, които бяха направени.

Да поговорим за солта и за сиренето..

Ако сиренето в шопската салата не е голямо количество, ако самото сирене е истинско, направено от истинско мляко, подсирено с Лактобацилус булгарикус, както се правеше в старите мандри, но и сега има такива, където се прави така, и ако сиренето е изкиснато предварително, това сирене в малки количества няма да ни навреди. Ако преобладава сиренето пред зеленчуците и е с лошо качество, това вече е зле. Ако има в сиренето калциев двухлорид, което днес е мляко, утре става сирене...такова сирене като се постави във вода, става една бяла лига, нещо мътно...Така че сами може да проверим какво сме си купили и да внимаваме повече.


Клиника "Д-р Емилова" ще отвори за пациенти когато ситуацията в страната позволява да бъде възстановена дейността.

Сега общуването продължава чрез facebook страница @emilovaclinic, както и в Instagram профила ни emilova_clinic.ВИЖТЕ ОЩЕ

Грам профилактика е по-добре от килограм лечение

Семеен абонамент предлага от този месец Клиника „Д-р Емилова“ . Идеята е на д-р Красимир Милев, който е част от екипа на центъра вече 22 години. Целта е нашите пациенти да имат дистанционен контрол и те да получават почти всичко, което предоставяме на място, обясни д-р Милев. Семейният абонамент включва: ежемесечна консултация с..

публикувано на 30.09.20 в 18:13

Клиниката на д-р Емилова отваря врати отново в к.к. Свети Константин и Елена

От 16 септември клиниката на д-р Емилова ще работи в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ във Варна. Както и миналата година екипът й ще бъде в хотел „Аква Азур“, а р аботата ще бъде изцяло съобразена с изискванията и предписанията на здравните власти. Телефоните 0888 951 288 и 0886 919 944 а подробности и записване телефони..

публикувано на 14.09.20 в 01:05

Как д-р Емилова създаде международна общност, посветена на здравословното хранене и живот

Всички пациенти на д-р Людмила Емилова са изключително впечатлени от приятелския дух, който цари в нейната клиника. За това допълнително помагат и специалните коктейли, които се организират от няколко месеца. Докато опитват поредното кулинарно изкушение – плодов сок в различни комбинации, пациентите разказват своите лични истории. Как..

публикувано на 31.08.20 в 07:35

Три поколения пациенти: Д-р Емилова създава култура на здравето

Преди година Албена Петрова и съпругът ѝ  за пръв път се доверяват на  медицинския център на д-р Емилова. Пристигнали в клиниката за 20 дни гладуване и 10-дневно захранване по настояване на дъщерите си. Петрови нямали голяма вяра в излекуване на многото си болести, след като дълги години безброй хапчета не могли да им помогнат. Високо кръвно,..

публикувано на 10.08.20 в 07:25

Професор Ана Савова: Плодова диета и гладуване за здраво сърце

Повече от двадесет годишно приятелство свързва професор Ана Савова, известен български кардиолог, с д-р Людмила Емилова. Професор Ана Савова вижда в д-р Емилова една борбена, колоритна личност, лекар, който се бори и проповядва това, в което вярва. Като кардиолог вие как оценявате методите? - Аз съм..

публикувано на 03.08.20 в 09:30

Всяка година идваме за здраве, за почивка, за релаксация

Цялото семейство подкрепя своето дете в борбата за съхраняване на здравето и така се срещат с екипа на д-р Людмила Емилова. Здравейте, какво се случи при вас? Казвам се Мария и съм от Пловдив. Преди 18 години детето ми имаше увеличена трета сливица, предлагаха ни оперативно да се премахне, но ние потърсихме алтернативни..

публикувано на 20.07.20 в 09:30

25 кг надолу и вече без лекарства за високо кръвно и диабет

Това се случва в живота на един господин, който от една година спазва съветите на д-р Емилова и е направил нейната програма няколко пъти. - Казвам се Руслан Митев, преди една година бях тук и направих пълната програма 20 плюс 10 захранване. Двайсет дни на плодове - това е лечебната програма и изчезна кръвното, в смисъл падна..

публикувано на 13.07.20 в 09:30