Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Меглена Плугчиева: смехът ни събира и ни прави по-силни

В последната седмица няма нови случаи на коронавирус в Черна гора. Жителите  проявиха голяма отговорност и чувство за дисциплина по отношение на спазването на мерките, свързани с пандемията COVID-19 и сега страната се подготвя за откриване на туристическия сезон. Постепенно се прилагат мерките в страната.

"Общата дисциплина е най-добрата ваксина", смятат черногорци.

Маски се носят, а пристигащите от чужбина попадат в карантинни лагери.

Tова заяви за Радио Варна Меглена Плугчиева - посланик на България в Черна гора.

Смехът ни събира, смехът ни прави по-силни, помага ни да сме заедно и затова решихме по нов, различен начин да отбележим Деня на Европа с първата онлайн изложба в Черна гора „Големите майстори на балканската карикатура ”- това заяви посланик Меглена Плугчиева в интервю за Радио Варна. Тя допълни, че сред основните инициатори е големия български карикатурист Анатолий Станкулов. Събитието  е посрещнато изключително добре, защото отразява психологията на балканските народи. Радвам се, посочи Плугчиева, че накарахме хората да се усмихнат, в тези тежки времена. Посланик Плугчиева посочи, че също като България, страната е с ниска смъртност и ограничаване на случаите на COVID-19.

Чуйте още от интервюто на Даниела Стойнова с посланик Плугчиева в прикачения звуков файл:
Посланик Плугчиева съобщи, че посолството на България в Черна гора, в сътрудничество с информационния център на Европейския съюз, е представило първата онлайн изложба „Големите майстори на балканската карикатура”.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05