Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От Община Варна твърдят, че не са премълчали замърсяването на залива и езерото

На 9-ти май, в ефира на Радио Варна, общинският съветник от „Демократична България” Стела Николова обяви, че е подала сигнал в Районна прокуратура, във връзка със замърсяването на Варненското езеро. Сигналът е срещу неизвестен извършител или длъжностни лица, които със свои действия или бездействия в продължение на почти 9 месеца са застрашили общественото здраве на варненци и гостите на града.

Пет дни по късно, варненската окръжна прокуратура се  самосезира по публикации в пресата за замърсяване на Варненското езеро и залива. В съобщението на прокуратурата се казва "Окръжната прокуратура във Варна е започнала две общонадзорни проверки по публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадните води на два варненски квартала след скъсване на напорен тръбопровод. Разпоредените проверки трябва да установят каква е причината за скъсването на напорния тръбопровод, който отвежда отпадните води на двата варненски квартала „Аспарухово“ и „Галата“ към канално-помпената станция „Запад“.

Освен тях в Окръжната прокуратура и в Районната прокуратура във Варна се води същата проверка, но по сигнал на общински съветник.

Има ли премълчаване на авария от преди девет месеца, направено ли е всичко да бъдат уведомени гражданите и гостите на града за евентуални здравословни последици, въпросите отправихме към зам. кмета на Община Варна Христо Иванов в предаването на Радио Варна "Позиция":

Христо Иванов: - Община Варна беше уведомена през август месец миналата година от ВиК Варна и веднага беше сформирана комисия и беше направен първоначален оглед. Там се установи, че има теч от тръбопровода. Започна кореспонденция между министерството на околната среда и водите, кой е бил изпълнителя, договорните взаимоотношения, тъй като те са били организатор на обществената поръчка и под техен контрол са извършвани строителните дейности и въвеждане в експлоатация. След въвеждане в експлоатация , обекта е предоставен на Община Варна, а от там и на ВиК Варна. Беше изяснено кой е изпълнителя и колко години е гаранцията. Изпълнителят на обекта беше уведомен, обектът беше в гаранционен срок, за това поканихме фирмата изпълнител. Изчакахме ги да реагират, да направят оглед на повредата. Реакция нямаше. Тогава с ВиК Варна направихме обстойни огледи, на място, с водолази и сонари, за установяване на състоянието на тръбата и проблема който е възникнал. От там нататък са предприети мерки за сметка на общината, за възстановяване на тръбопровода. Средствата бяха поискани от министерството на регионалното развитие и благоустройството.Към днешна дата имаме проведена обществена поръчка за избор на изпълнител, подписан договор с изпълнител и строителен надзор, разрешение за строеж и от няколко дни строители работят по отстраняване на аварията.

- Фактологията е важна, защото откриването на този водопровод е била през 2011-та. Защо се е налагало това търсене на фирмата изпълнител, след като се предполага, че в общината трябва да има документация по изпълнението на този обект?

Х. И. - Такава информация не е налична в общината, тъй като изпълнител е министерството на околната среда и водите

- При вас няма ли копия от тези документи?

Х. И. - Не, ние не сме били участници в този процес.

- Но обектът е на територията на общината и предаден на общината- трябва да знаете какво минава, откъде минава и какво се случва при възникващи проблеми.

Х. И. - Това което имаме в община Варна и водното дружество е протокол- образец №15, удостоверение за въвеждане в експлоатация и екзекутивната документация.

- Тази българо- гръцка фирма, която е работила по тръбопровода съществува ли още (SFELINOS S.A.)?

Х. И. - На адреса който е даден, изпратихме съответната кореспонденция има получател, имаме обратни разписки от писмата които пращаме.

- Интересно е фирма която е изпълнявала проект за над 6 милиона евро, в момента да е трудно откриваема

Х. И. - Не знам, това което правим е съгласно договорните условия. Уведомили сме ги, сега отново ще го направим, че ще  предприемем действия, в какъв размер.

- В договора пише ли, че тази фирма поема някакви неустойки в случай, че обектът претърпи авария в някакъв период от време?

Х. И. - Съгласно българското законодателство, след въвеждане на даден обект в експлоатация, по отделните части има гаранционни срокове, които са регламентирани и при тези сокове, изпълнителя носи съответната гаранция. Проверихме дали има депозирана сума в министерството на околната среда и водите. С депозита обаче е извършен друг ремонт и тези пари които са били гаранция за добро изпълнение ги няма.

- Може ли да се търси отговорност от министерството на околната среда и водите, ако обектът не е бил изпълнен качествено, заради което в момента имаме цялата тази ситуация. Все пак те са били надзор по време на изпълнението?

Х.И. - Документите които получихме във вид на екзекутивната документация, протоколи за приемане на обекта няма такива данни. Там пише, че тръбата е на съответната дълбочина.

- Да се върнем август месец миналата година, когато сте разбрали, че има авария и че в залива се изливат тонове фекалии. Уведомена ли беше по някакъв начин обществеността за опасност от зарази, риск за здравето?

Х. И. - Към август месец, се установи, че има някакъв проблем с тръбата, тъй като количествата които бяха тласкани от каналната помпена станция „Аспарухово” към приемната шахта от другата страна на Варненското езеро не бяха налични, което означаваше, че има някакъв наличен проблем и започна работа по отстраняването му. При това бяха уведомени всички заинтересовани институции. РИОСВ, Басейнова дирекция, областна управа, бяха създадени и съответните комисии. (бел. ред- не получихме директен отговор на въпроса, възможно е, "обществеността" да са въпросните институции)

- Как ще отговорите на обвиненията на общински съветници, че е потенциална екологична катастрофа е била укрита от варненци?

Х. И. – Смятам, че в медиите излезе информация и всички институции които са били ангажирани- Басейнова дирекция, РЗИ, РИОСВ са имали тази информация. Не съм запознат с такова становище от страна на общински съветници.


Повече по темата и екологичните щети, в интервюта на Мариела Димитрова с директора на Института по океанология проф. Снежана МончеваВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05