Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологът Александър Минчев с находка в центъра на Варна

Римска погребална плоча от трети век, открита в центъра на Варна от археолога Александър Минчев
Снимка: снимка от фейсбук профила на Валери Станков

Археологът Александър Минчев заедно със своя екип откри Римска надгробна плоча от 3-и век. Това стана призапочналите разкопки в центъра на Варна. Теренът, който е в центъра на Варна, е частен. Римската плоча е била изработена за човек от средната класа, казват археолозите. Това личи по изобразените роби, качествения материал и дълбокия релеф на паметника. „Представя така наречената сцена „Погребално угощение“. На нея обикновено е починалият, изобразен на легло, наречено „клине“, с масичка с плодове и други ястия.“ - обясни археологът Александър Минчев.

Археологът Александър Минчев

Насипът, където е намерена плочата, се намира до късноантична сграда с търговски функции, и баня.

Археолозите смятат, че земетресение от 6 век е нанесло сериозни поражения на постройките и те са превърнати в сметище, където е бил захвърлен паметникът от 3 век. „Този надгробен паметник би следвало да бъде някъде в некрополите, които са от централния площад нагоре, на запад. Но явно, че той по някакъв повод е бил взет от там и хвърлен.“ - коментира Александър Минчев.

Откритието обаче е важно, защото е първото подобно от 35 години насам. Ето какво още обясни археологът Александър Минчев в интервю на Даниела Стойнова:



 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктория Бешлийска гостува във Варна с "Нишка"

09 октомври, сряда, Концертно студио на Радио Варна. Начало 18:00 часа. Вход свободен. Виктория Бешлийска и книгата ѝ  „Нишка“ започнаха обиколка из страната, която ще продължи до средата на ноември. Събитията са със свободен вход и ще предложат възможност за личен автограф и откровен разговор за романа и вечните теми, вплетени в..

публикувано на 09.10.24 в 13:37

Даниела Белчева представя винил на новия си албум NAIVE

Даниела Белчева е една от най-последователните творчески личности-изпълнители на музика, съчетаваща много изразни средства, сред които преобладаващото е ориентацията й към джазовия наратив. Авторската й музика е нежна, а лириката и мелодията й привличат публиката заради магнетичната й хармония и усещане за топлина и съзерцателност.  Предстоят..

публикувано на 09.10.24 в 12:50

Нови модули от Образователната програма за ученици на Градската художествена галерия - Варна

Нови модули от Образователната програма за ученици на Градската художествена галерия – Варна. Творби на български класици и на съвременни автори ще бъдат във фокуса на заниманията, които са подходящи за ученици от 1. до 5. клас през учебната 2024 / 2025 година. Образователната програма на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна,..

публикувано на 08.10.24 в 15:16

Нов камерен проект съчетава авторски творби на Венециела Найденова и познати класически заглавия

На 9-ти октомври от 18:30 ч. в Градска Художествена Галерия „Борис Георгиев“ във Варна ще бъде представен най-новия камерен проект с участието на творци от града.  „Зелен-бяло-червено“ е авторски концерт/портрет на Венециела Найденова.  Публиката ще има възможност да се наслади на някои от авторските произведения на Венециела Найденова,..

публикувано на 08.10.24 в 11:32

Метални дами и платна на ветроходи във Фестивалния комплекс

Метални дами и платна на ветроходи завладяха пространството във фоайето на НДК-Варна на 1 октомври с изложбата на Живко Седларски, озаглавена "Haute couture - Haute Soudure" (Висша мода - Висша заварка". Авторът представя метални скулптури на женски тела, както и серия рисунки и картини, изобразяващи пътя на скулптурата – от рисунката до..

публикувано на 07.10.24 в 15:02

Българският комикс "Катана" с престижната европейска награда "Еврокон"

"Катана: Битката за Валокаан" беше избран за най-добър комикс на Еврокон 2024 година. Автор на графичната новела е Мирослав Петров, илюстратор - Веселин Чакъров. За първи път от 20 години четири български произведения са отличени на международния фестивал на фантастиката, който се провежда от 1972. Тази година домакин беше Ротердам, Нидерландия...

публикувано на 07.10.24 в 14:58

Папийон представя живописните платна на художника Васил Василев

Арт Галерия Le Papillon представя живописните платна на художника Васил Василев. Автор с разпознаваем почерк и силно присъствие в изложбения календар на град Варна, чието творчество се превърна в неизменна част и от постоянната експозиция на галерията. От 10-ти до 31-ви октомври 2024 г за първи път пространството на Арт Галерия Папийон ще бъде..

публикувано на 07.10.24 в 13:45