Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пчелар: Всеки вид мед има своите униклани лечебни свойства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акациевият мед е гордостта на всеки пчелар. Често е наричан „бяло злато“ и е най-скъп, защото се добива най-рядко. Това каза в интервю за Радио Варна, пчеларят – Милен Минчев. Краткият срок на цъфтежа прави добива му много труден, поясни производителят. Акациевата паша се нуждае от постоянни температури, задължително условие е е да не вали дъжд. Нощната температура трябва да бъде 16 градуса, а през деня 25-26 градуса, за да може растението да отдели нектар. По думите на пчеларя дъждът съсипва цвета, тъй като той е много нежен. Медът от акация определя, като много лек на вкус и твърди, че е подходящ за диабетиците, тъй като е богат на фруктоза.

Убеден е обаче, че всички видове мед имат уникални лечебни свойства и никой от голямото многообразие не е за подценяване. Познавачът казва, че медът от рапица не са слави с големи вкусови качества, но за сметка на това, е много полезен. Той изброи някои от най-целебните му способности. Добре е да  се консумира от сърдечно болни, има и противораково действие, твърди Минчев.

Лавандуловият мед пък препоръчва на хора, прекарали инфаркт и даде рецепта. Той оказва благотворно въздействие върху организма на болните, когато към него се прибавят щипка куркума и канела. Слънчогледвият мед пък пречиства цялостно тялото от токсини, казва още пчеларят.

Подробности от разговора на Мартин Николов с Милен Минчев чуйте в прикачения звуков файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Копнеж по Италия

Първата за летния сезон фотоизложба под надслов „Копнеж по Италия“ е експонирана на откритите конструкции до Слънчевия часовник в Морската градина. Тя се състои от 28 цветни фотографии, заснети от Евгени Димитров . Изложбата е по инициатива на Италианския културен институт в София, съвместно Община Варна и агенция „БулФото“. Експозицията..

обновено на 06.06.20 в 13:55

Настроение в Графит от Явор Витанов

Изложбата  "НАСТРОЕНИЕ" на  художника Явор Витанов представя варненската галерия "Графит" . През целия юни месец може да й се насладите. Явор  Витанов е небезизвестно име сред ценителите на изкуството, активен участник в сборни експозиции, автор на повече от 100 самостоятелни изложби. Роден е на 17 май 1957 година..

обновено на 06.06.20 в 10:00

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

обновено на 04.06.20 в 18:38

Варненци се оглеждат за хубава къща на село

Затворени в апартаменти заради извънредното положение, много хора осъзнаха, че древните римляни са били прави с афоризма: "Моят дом е моята крепост." Казали са го толкова отдавна, а пророческите им думи са валидни и днес.  Традиционно българите предпочитаме да живеем в собствен дом. Заложено е в ценностната ни система като приоритет.  Възпято е във..

обновено на 04.06.20 в 09:19

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05