Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Образите на Светите братя върху пощенски марки на Мозамбик и Ватикана

 През 2015 г. по повод 1200 години от рождението на Св. Методий Република Мозамбик издава няколко пощенски марки и колекционерски пощенски плик с ликовете на славянските просветители. Как и защо се случва това четем в публикация на програма "Хр.Ботев" на БНР.  Изображенията са от стенопис на Захарий Зограф в Троянския манастир, витраж от църква в Словения, паметен кръст от Солун, глаголически паметник от Хърватия, а освен ликовете на Св. Св.Кирил и Методий на една от марките се вижда и портрет папа Йоан-Павел II.


Връзката между делото на славянските първоучители и далечната африканска страна е тъкмо апостолическото писмо на папата, с което той обяви през 1980 г. св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа. С този акт създателите на нашето писмо получават заслужено признание и в католическия свят. Тъй като близо 24% от жителите на Мозамбик са католици, те се приобщават към почитащите паметта на славянските просветители.


Откритието на тази любопитна подробност дължим на проф. Веселка Желязкова от Кирило-методиевския научен център при БАН.

Центърът по българистика в Мелитополския университет в Украйна се готви за празника 24 май и отбелязва 3 години от откриването на дигиталния кабинет. Разговор с лекторката по български език, литература и култура доц. Красимира Колева, чиито студенти усъвършенстват уменията и допълват знанията си, като прослушват и анализират предаването „За думите“ – част от официалната им програма.

Снимките са предоставени от доц. Веселка Желязкова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Капитан за ветроходци, капитан за вкъщи

Ветроходци, граждани и близки на капитан Георги Георгиев поставиха венци и цветя на паметната плоча на ул. „Стефан Стамболов” 42 във Варна, където е живял капитанът. Поводът е 90 години от рождението му, които се навършват днес. „Герой на Народна Република България, първият българин извършил околосветско плаване с ветроходната яхта Кор Кароли”..

обновено на 04.06.20 в 13:30

Небеста на Огнян Стефанов-един райски проект с много фантазия и ярка красота

Небеста е проект, започнат в средата на декември 2017 г. и завършен наскоро.  "Това е проект-мечта за едно по-различно селце, в което бих искал да се пренеса някой ден", казва авторът Огнян Стефанов -авиационен фотограф по професия. " Никога не съм скицирал идеята за Небеста и винаги е била само в съзнанието ми, като постоянно търпеше..

публикувано на 04.06.20 в 11:39

Дойде ли моментът за въвеждане на 4-дневна работна седмица?

Сегашната пандемия от коронавирус е най-подходящият момент, за да реформираме нашия трудов живот и да преразгледаме някои утвърдени модели на трудова заетост, а и за да стимулираме икономиката. Подобна реформа би имала положително отражение и над здравето на трудещите се. „Онова, което преживяваме в момента, е ужасно, но то ще ни помогне да..

публикувано на 04.06.20 в 11:14

Откриха защо хората с кръвна група "А" се заразяват по-често с коронавирус

Европейски лекари и молекулярни биолози проведоха мащабен генетичен анализ сред почти две хиляди носители на новия коронавирус и откриха мутация, която прави хората с кръвна група "А" по-уязвими на SARS-CoV-2 , съобщи ТАСС. Резултатите от проучването са публикувани в електронната библиотека bioRxiv. "Наши колеги вече откриха доказателства..

публикувано на 03.06.20 в 17:17
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Водните спасители през 100 метра в курортите, през 150 метра на обикновените плажове

Предвижда се броят на спасителните постове да се детайлизира според дължината на бреговата линия и в зависимост от местонахождението на плажовете. Спасителните постове на морските плажове, намиращи се в територията на курорти от национално значение остават през 100..

публикувано на 03.06.20 в 16:32

Как да увеличим времето на работа на смартфона си без презареждане

Независимо от модела на телефона, винаги можете да увеличите неговата производителност и да увеличите времето за работа без допълнително презареждане , твърди генералният директор на ANO Digital Platforms Арсений Шелцин пред „Прайм“ Просто трябва да премахнете..

публикувано на 03.06.20 в 14:15

Панорамният път за КК "Златни пясъци" и това лято ще бъде полуизползваем и опасен

За спрени ремонтни дейности в района на плаж ,4Кабакум" ни сигнализираха живеещи в района. Проблемната зона от години е в състояние на рехабилитации и реконструкции, но от много време панорамният път не функционира, а се ползват заобиколни маршрути, за да се стигне до КК "Златни пясъци", което удължава пътя. Сигналите се потвърдиха, екип на Радио..

обновено на 03.06.20 в 10:02