Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образите на Светите братя върху пощенски марки на Мозамбик и Ватикана

 През 2015 г. по повод 1200 години от рождението на Св. Методий Република Мозамбик издава няколко пощенски марки и колекционерски пощенски плик с ликовете на славянските просветители. Как и защо се случва това четем в публикация на програма "Хр.Ботев" на БНР.  Изображенията са от стенопис на Захарий Зограф в Троянския манастир, витраж от църква в Словения, паметен кръст от Солун, глаголически паметник от Хърватия, а освен ликовете на Св. Св.Кирил и Методий на една от марките се вижда и портрет папа Йоан-Павел II.


Връзката между делото на славянските първоучители и далечната африканска страна е тъкмо апостолическото писмо на папата, с което той обяви през 1980 г. св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа. С този акт създателите на нашето писмо получават заслужено признание и в католическия свят. Тъй като близо 24% от жителите на Мозамбик са католици, те се приобщават към почитащите паметта на славянските просветители.


Откритието на тази любопитна подробност дължим на проф. Веселка Желязкова от Кирило-методиевския научен център при БАН.

Центърът по българистика в Мелитополския университет в Украйна се готви за празника 24 май и отбелязва 3 години от откриването на дигиталния кабинет. Разговор с лекторката по български език, литература и култура доц. Красимира Колева, чиито студенти усъвършенстват уменията и допълват знанията си, като прослушват и анализират предаването „За думите“ – част от официалната им програма.

Снимките са предоставени от доц. Веселка Желязкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теа Монева

Дебютният роман на Теа Монева "Мандарини по Мариенплац" с премиера в Радио Варна

Тази вечер от 19:00 часа в Арт салона на Радио Варна ИК "Жанет 45" представя дебютния роман на Теа Монева „Мандарини по Мариенплац“. Виолета Тончева ще представи младата авторка. Теа монева е родена във Варна, завършва Първа Езикова гимназия, а след това - "Фармация" в Германия, където се установява и работи в момента. "Много исках да напиша тази..

публикувано на 07.08.24 в 14:54

Латинофиеста на откритата сцена на Двореца в Балчик днес

За осми пореден път латинофиеста ще се проведе на откритата сцена на Двореца в Балчик. Събитието започва от 19.30 часа днес, а входът за него е свободен.  В шоуто ще участват  Алфредо Торес,  Дарлин Родригес (талантливата дъщеря на Долорес Естрада, световноизвестен модел и танцьорка от Куба) и  Светослав Стойчев, който има зад гърба си шест албума..

публикувано на 07.08.24 в 14:30

Банкси с втора анималистична творба в Лондон

Банкси представя второто си произведение на тема животни в рамките на 24 часа, на което два слона се протягат един към друг от затъмнени прозорци. Художникът потвърди най-новата си творба в публикация в Инстаграм, като стенописът е нарисуван върху стената на къща в Челси, югозападен Лондон. В понеделник той призна за творба, изобразяваща коза, кацнала..

публикувано на 07.08.24 в 09:30

Варна - есенен пейзаж през август

Купчини суха листна маса, неизметени улици, мръсни детски площадки и неугледни алеи във всички части на Варна. Такава е картинката в разгара на лятото, видяна през очите на хората във Варна. Мнозина от анкетираните не са съгласни с подобна картинка. Те са категорични, че усещането в целия град е, че липсва адекватна грижа по отношение на чистотата...

публикувано на 07.08.24 в 06:08

Първите щъркели поеха на юг

Щъркелите вече започнаха да отлитат на юг. За традиционната им по това време на годината миграция съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Оттам припомнят, че организацията на огромните ята бели птици обикновено става през август.  Птиците изминават хиляди километри с добре отработена техника на летене. Те спазват точно..

публикувано на 06.08.24 в 15:33

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира през октомври тази година проекта „Изкуственият интелект в образованието“, по който ще бъдат обучени 120 педагогически специалисти от училищата във Варна, преподаватели и студенти. Обученията ще води Симеон Нгуен, директор на “Cyber360 Academy” и penetration tester (етичен хакер, оторизиран да симулира кибератака върху..

публикувано на 06.08.24 в 11:22

Проектът "Градско земеделие" във Варна навърши пет години

Трябва да си мотивиран да се учиш и полагаш труд, да имаш траен интерес към отглеждането на собствени зеленчуци и плодове, да искаш да комуникираш с хора, които споделят твоите интереси и така да станеш част от общност, с която в продължение на две години посрещате заедно предизвикателствата на градското земеделие. Така накратко може да се синтезира..

публикувано на 06.08.24 в 09:45